operacja pęcherza moczowego u suki
badanie paskiem jest badaniem bardzo niedokładnym. Potrzebna pełna analiza moczu.
oddaj do ludzkiego labolatorium jak swój mocz.
Witam! Dzisiaj odebrałam wyniki moczu z labolatorium tak ludzkiego!
oto wyniki
glukoza (-)
bilirubina (-)
ketony (-)
ciężar właściwy 1,006
erytrocyty >=200 ery/ul
ph 5,5
białko(-)
urobilinogen 0,2 mg/dl
azotany (-)
leukocyty 15,0
barwa jasnożółta
klarowność lekko mętny
nabłonki płaskie nieliczne w polu widzenia
leukocyty 7-11 w polu widzenia
erytrocyty pola usiane-erytrocyty świeże
bakterie bardzo liczne
Dodam tylko że mocz pobieraliśmy sami, poprzez naciśnięcie pęcherza sunia sikała, a nie przez cewnik Poza tym suka cały czas sika tak jak sikała tzn nie kuca tylko podczas szczekania biegania itp. Proszę o dalsze wskazówki co mam robić! Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Operacja na pęcherzu była 7 kwietnia
oto wyniki
glukoza (-)
bilirubina (-)
ketony (-)
ciężar właściwy 1,006
erytrocyty >=200 ery/ul
ph 5,5
białko(-)
urobilinogen 0,2 mg/dl
azotany (-)
leukocyty 15,0
barwa jasnożółta
klarowność lekko mętny
nabłonki płaskie nieliczne w polu widzenia
leukocyty 7-11 w polu widzenia
erytrocyty pola usiane-erytrocyty świeże
bakterie bardzo liczne
Dodam tylko że mocz pobieraliśmy sami, poprzez naciśnięcie pęcherza sunia sikała, a nie przez cewnik Poza tym suka cały czas sika tak jak sikała tzn nie kuca tylko podczas szczekania biegania itp. Proszę o dalsze wskazówki co mam robić! Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Operacja na pęcherzu była 7 kwietnia
mocz jest za lekki, za dużo w nim krwinek czerwonych i białych. Co jest powodem nie wiem. Na pewno infekcja pęcherza moczowego ale czy to jeszce skutek zabiegu czy jakiś powikłań - nie wiem . Należy takie zwierzę zbadać , ew. usg pęcherza.
Dzisiaj po raz kolejny byłam u weterynarza z tymi wynikami i z dzisiejszym moczem Doktor znowu zbadał mocz paskiem i stwierdził że by tak nie panikował bo na pasku znowu wykazało ślady białka a reszta niby ok ! Już sama nie wiem!! Pytał mnie czy suka dużo pije (według mnie normalnie ) bo mówił że trzeba byłoby może skłonić się ku mocznicy???:(
Panie Jarku czy te erytrocyty mogą mieć związek np z cieczką ,bo ja mam podejrzenia że suka niedługo powinna dostać cieczkę ! Niestety w zeszłym roku nie zapisałam kiedy miała więc nie mam pewności że to będzie na dniach ale tak mi się wydaje! Jeszcze jedno co to znaczy że mocz jest za lekki??? I jaka może być przyczyna ? Jak to można poprawić?
Jutro idę po dalszą serię antybiotyków i spróbuję znów oddać mocz do labolatorium!
Bardzo dziękuję za odp.
Panie Jarku czy te erytrocyty mogą mieć związek np z cieczką ,bo ja mam podejrzenia że suka niedługo powinna dostać cieczkę ! Niestety w zeszłym roku nie zapisałam kiedy miała więc nie mam pewności że to będzie na dniach ale tak mi się wydaje! Jeszcze jedno co to znaczy że mocz jest za lekki??? I jaka może być przyczyna ? Jak to można poprawić?
Jutro idę po dalszą serię antybiotyków i spróbuję znów oddać mocz do labolatorium!
Bardzo dziękuję za odp.
i podniesione erytrocyty i leukocyty to norma przy cieczce. Za lekki mocz to nadmierne picie i nadprodukcja rzadkiego moczu. Jeśl lekarz podejrzewa mocznicę należy ją wykluczyć.
zrobić badanie biochemiczne krwi mocznik i kreatynina
Panie Jarku! Dzisiaj niestety udałam się do innego weterynarza ponieważ wet u którego była leczona suka niestety już drugi dzień nie miał dla mnie antybiotyku mimo że był ze mną umówiony a ja niestety jadę do niego 25 km w jedną stronę i zależy mi aby suka była leczona jak być powinna! Dzisiaj podałam znowu mocz do badania jednak do kliniki weterynaryjnej i badania moczu z labolatorium nie potwierdziły się ! Okazało się że nie ma w nim erytrocytów i leukocytów a jedyne co, to spadł ciężar moczu z 1,006 na 1,004 Poza tym wszystko ujemne! Po przeprowadzeniu ze mną wywiadu lekarz stwierdził że może być to problem neurologiczny tzn nietrzymanie moczu, tzw koński ogon i robienie kupy na stojąco! Jutro jadę z sukę na kolejne badania lecz do nowej kliniki! Chyba zaświeciło się dla mnie światełko w tunelu tylko jeszcze nie wiem jakie??????
dobrze się stało , bo to wszystko do siebie nie pasowało.
Dobry Wieczór! Właśnie wróciłam z nowej kliniki gdzie była ponownie badana ZUZA! Tak jak myślałam wszystko trzeba było badać od początku! Usg pęcherza wszystko ok, prześwietlenie tylnego odcinka kręgosłupa kość krzyżowa i ogonowa ok, usg nerek też ok więc jako takich zmian lekarz nie dostrzegł Jedyne co to ciężar moczu jest zły bo 1,004 Od dzisiaj mam podawać jej leki Taromentin ( dla ludzi bo podobno tańszy) przez 2 tyg i liczyć ile wypija wody ! Po dwóch tyg mam zanieść mocz do badania Lekarz zastanawia się czy to nie jest moczówka nerkowa:(((( Ponieważ suka nie macha ogonem (bardzo słabo) nie wypina się przy kupie i nie trzyma moczu lekarz nakłania mnie na tomografię
Dzisiaj jednak nie stać mnie było na to badanie gdyż samo to badanie ma kosztować ok 600 zł a bez niego i tak zapłaciłam dzisiaj 450 zł a wcześniej ponad 1000 zł Panie Jarku jak pan myśli czy tomografia w tym wypadku jest bardzo potrzebna czy może poczekać jak się unormuje mocz to może te zmiany się cofną:(??????
Dzisiaj jednak nie stać mnie było na to badanie gdyż samo to badanie ma kosztować ok 600 zł a bez niego i tak zapłaciłam dzisiaj 450 zł a wcześniej ponad 1000 zł Panie Jarku jak pan myśli czy tomografia w tym wypadku jest bardzo potrzebna czy może poczekać jak się unormuje mocz to może te zmiany się cofną:(??????
-
- Informacje
-