opinia o testach alergicznych

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
aglo

08 maja 2006, 15:24

Witam Panie Jarku

Bardzo chciałabym poznać Pana opinię na temat testów alergicznych robionych z krwi na alergie pokarmową, a mianowice czy są one miarodajne. Pytam, ponieważ spotkałam się z bardzo sprzecznymi opiniami na ten temat.
Mój labek ma alergie pokarmową i od 6 tygodni jest na diecie eliminacyjnej i nie przyjmuje leków. Je obecnie karmę Acana z jagnięciną mieszaną z minimalną ilością wołowiny i ryżu. Alergie prawdopodobnie ma na kurczaka. Od około tygodnia znowu zaczął się strasznie drapać po pysku (ma zapelnie warg).
Cały czas szukam gdzie mogłabym zrobić mu testy z krwi, ale zastanawiam się również czy zrobić testy skórne, może jedno jest powiązane z drugim. Wcześniej wraz z weterynarzem wykluczyliśmy alergię atopową ponieważ pies drapie się niezależnie od pory roku i nie zareagował na Eczekan (chociaż po Encortonie była minimalna poprawa, ale pojawiła się poważna niestrawność).
Może mógłby Pan coś doradzić, będę wdzięczna za każdą pomoc

dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 maja 2006, 11:17

skórne testy robimy i jak najbardziej mam o nich dobre zdanie a z krwi też zrobimy ale nie ma żadnych norm i tabel w odniesieniu do zwierzą także dla mnie na razie to pat.
Awatar użytkownika
aglo

09 maja 2006, 11:35

Bardzo dziękuję za opinię.
Myślę, że zrobię testy skórne, jak tylko mój wet wróci z urlopu. Okazało się też, że ciasteczka, które podawałam Bisciemu mimo, że są z wołowiną zawierają również kurczaka, więc muszę czekać następne 6 tyg. na ewentualne rezultaty diety eliminacyjnej.

Szkoda tylko, że bidulka tak się męczy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje