Ostra niewydolnosc nerek

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Fufi

19 listopada 2024, 14:01

Dzien dobry
2 miesiące temu mój pies przestał jesc. Zaczął wybrzydzać, jak już zjad to niestety zwymiotował. Siusiał i pił normalnie, ale był coraz słabszy. Myslalam, że to przez ząb, że nie chce jeść, gdyż go boli. Mieliśmy już takie sytuacje, piesek miał ponad 16 lat i przez ostatnie 2 lata usuwane pojedyncze ząbki. Po 4 dniach takiego wybrzydzania pojechaliśmy z nim do kliniki. Niestety, mieszkamy w kraju, gdzie dobro zwierząt jest na drugim miejscu, na pierwszym był BRAK TERMINU i nas nie przyjęli...
Wieczorem zapakowaliśmy się do auta i jechaliśmy 8 godzin, całą noc do Polski, myśląc, że zrobimy porządek z zębem i będzie zdrowy. Niestety po zrobieniu wynikiw z krwi okazało się, że psa nie da się uratować , bo to nie ząb a ostra niewydolnosc nerek. Lekarze powiedzieli, że wyniki są tak źle a pies ma prawie 17 lat i nawet jeśli spróbujemy leczenia to tylko przedłużymy mu życie o tydzień i to w cierpieniu. Że wg nich nerki nigdy nue podejmą już pracy. Zawsze mówiliśmy, że nie damy mu cierpieć... Ale ja wciąż nie mogę sobie poradzić z naszą decyzja... wciąż myślę o tym, że mogliśmy walczyć.
Ja wiem, że życia mu nie wrócę, choć oddałabym za to chyba nawet swoją duszę, by tak było. Ale muszę się dowiedzieć, proszę, czy było naprawdę tak źle i nasza decyzja była słuszna czy popełniliśmy największy błąd naszego życia. Proszę, niech ktoś spojrzy na te wyniki i powie mi prawdę, nawet jeśli będzie najgorsza dla mnie.
Obrazek
Obrazek
sabrina23

wczoraj, 08:19

Wyniki badań wskazują na zaawansowaną niewydolność nerek z anemią i prawdopodobnie innymi powikłaniami ogólnoustrojowymi. W wieku prawie 17 lat rokowanie w leczeniu ostrej niewydolności nerek jest wyjątkowo złe,Retro Bowl College nawet przy agresywnej interwencji.
Vet4u

wczoraj, 12:28

Dzień dobry,
Objawy niewydolności nerek pojawiają się w momencie, w którym większość nerek jest już zniszczona a nie mamy możliwości ich zregenerowania. W momencie zaawansowanej niewydolności możemy jedynie „przedłużać” życie podając płyny, jednak najważniejszy jest komfort zwierzęcia. W przypadku braku perspektywy skutecznego leczenia oraz cierpienia zwierzęcia najlepszym wyjściem jest jego eutanazja.

Pozdrawiam,
Vet4u
Fufi

dzisiaj, 07:34

Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że rokowania były źle. Ale on pomimo swoich lat, wyglądał i zachowywał się jak młody pies... do tego ostatniego tygodnia. Dlatego wciąż mam w głowie to, że może popełniłam największy błąd życia, że może powinnam walczyć i liczyć na cud 🥲
ODPOWIEDZ
  • Informacje