Nasza 3 letnia sunia postawiła nas na nogi w nocy w srodę. Mocno wciagała powietrze jakby się dusiła, wydając głośne, charczące dzwięki, nadymając całą klatkę piersiową a na dodatek rozjeżdzały jej się tylne łapy jakby tracąc w nich czucie.
Kiedy wzięłam ją na ręce była cała w momencie takiego ataku sztywna, bardzo spięta . Po pół godzinie udało jej się zasnąć.
Atak powtórzył się rano. Widok okropny jakby się dusiła.
Pojechaliśmy do lecznicy. Tam też dostała ataku a pomniejsze duszności się jeszcze powtórzyły na stole zabiegowym.
Sunia dostała kroplę leku na język na rozszerzenie oskrzeli ,jakiś zastrzyk o przedłużonym działaniu, do domu tabletki Karsivan z zaleceniem obserwowacji. Na karcie pisze --napady duszności z górnych dróg oddechowych ..
Bezpośrednio po wyjściu z klimatyzowanego samochodu na ten żar atak duszności się powtórzył, w domu miała jeszcze ze 2 takie mniejsze napady dusznicy po trzecim z powrotem pojechaliśmy do veta. Badanie EKG wykazywało malutkie przerwy w pracy serca , wskazujące jak dobrze zrozumiałam, na niedotlenienie związane z tymi napadami . Usg serca nie wykazuje zmian. Lekarz podejrzewa najprawdobodobniej astmę oskrzelową .( Sunia w ogóle w tym roku bardzo szybko męczyła się na spacerach. ) Do domu dostała dodatkowo czopki Aminofilinę. Podajemy ½ rano i wieczorem.
Od czwartku miała jeszcze 2 ataki , pociąga od czasu do czasu mocno nosem ( jakby chciała wciągnąc więcej powietrza) nie lubi się ruszać, niechętnie wychodzi i doszły kłopoty przy jedzeniu których nie było –jak je to wydaje odgłosy jakby coś na kształt zachrypniętej czkawki , trudności w przełykaniu ??!! jakby trudno było jej jeść ?? apetyt ma ..dostaje karmę gotowaną( dietę) 2 x dziennie. Od niedzieli kaszle i na dodatek dołączyły kłopoty jelitkowe ! A na dodatek kiedy zaszczeka parę razy od razu pojawia się kaszel , wyksztuszanie, jakby chciała coś usunąć z gardła!
No właśnie .Czy to może być coś innego –coś z sercem? Płucami? Przełykiem ? Może zrobić rentgen przełyku i płuc ???
Wiem że trudno coś doradzić nie widząc psa na oczy__ ale może chociaż jeszcze ukierunkować w badaniach --- tak bardzo chciałabym jej pomóc a sama już nie wiem co robić .
OSTRE NAPADY DUSZNOŚCI
Opisane przez Ciebie objawy skojarzyły mi się ze schorzeniem nazywanym zwężeniem (zapadaniem) tchawicy występującym u psów ras miniaturowych. Jakiej wielkości jest Twój pies?
niestety nie da się tak dokladnie przez internet określić na co cierpi Twój pies wymaga on bardzo dokładnego zbadania i postawienia diagnozy. Może to być kilka rzeczy: od wcześniej wspomnianej zapadalności utchawicy, po kichanie wsteczne, ataki epileptyczne, schorzenia płuc i oskrzeli itp. Bardzo dokładnie przebadaj swojego psa.
Dziękuję za odpowiedzi .
Sunia cały czas jest pod opieką lekarską ale ..... cały czas mam wątpliwości co do tych oskrzeli Szczególnie że na codzień widzę te objawy przy jedzeniu. A jak śpi stara się mieć mocno wyprostowaną, ( odchyloną) głowę.
Piesa jest rasy whwt ( westie)
I jeszcze jedna prośba : jakie badanie się przeprowadza by ewentualnie sprawdzić to zwężenie ( zapadanie) tchawicy ?? Bo ona cały czas się zachowuje jakby rzeczywiście coś utkwiło jej w gardle , nawet po wypiciu wody ostatnio też zaczyna kasłać
Sunia cały czas jest pod opieką lekarską ale ..... cały czas mam wątpliwości co do tych oskrzeli Szczególnie że na codzień widzę te objawy przy jedzeniu. A jak śpi stara się mieć mocno wyprostowaną, ( odchyloną) głowę.
Piesa jest rasy whwt ( westie)
I jeszcze jedna prośba : jakie badanie się przeprowadza by ewentualnie sprawdzić to zwężenie ( zapadanie) tchawicy ?? Bo ona cały czas się zachowuje jakby rzeczywiście coś utkwiło jej w gardle , nawet po wypiciu wody ostatnio też zaczyna kasłać
rtg tchawicy
zdrowia dla psiaka życze
sam jestem bardzo ciekawy
-
- Informacje
-