OSTRE NAPADY DUSZNOŚCI

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dana

01 sierpnia 2005, 20:54

Nasza 3 letnia sunia postawiła nas na nogi w nocy w srodę. Mocno wciagała powietrze jakby się dusiła, wydając głośne, charczące dzwięki, nadymając całą klatkę piersiową a na dodatek rozjeżdzały jej się tylne łapy jakby tracąc w nich czucie.
Kiedy wzięłam ją na ręce była cała w momencie takiego ataku sztywna, bardzo spięta . Po pół godzinie udało jej się zasnąć.
Atak powtórzył się rano. Widok okropny jakby się dusiła.
Pojechaliśmy do lecznicy. Tam też dostała ataku a pomniejsze duszności się jeszcze powtórzyły na stole zabiegowym.
Sunia dostała kroplę leku na język na rozszerzenie oskrzeli ,jakiś zastrzyk o przedłużonym działaniu, do domu tabletki Karsivan z zaleceniem obserwowacji. Na karcie pisze --napady duszności z górnych dróg oddechowych ..
Bezpośrednio po wyjściu z klimatyzowanego samochodu na ten żar atak duszności się powtórzył, w domu miała jeszcze ze 2 takie mniejsze napady dusznicy po trzecim z powrotem pojechaliśmy do veta. Badanie EKG wykazywało malutkie przerwy w pracy serca , wskazujące jak dobrze zrozumiałam, na niedotlenienie związane z tymi napadami . Usg serca nie wykazuje zmian. Lekarz podejrzewa najprawdobodobniej astmę oskrzelową .( Sunia w ogóle w tym roku bardzo szybko męczyła się na spacerach. ) Do domu dostała dodatkowo czopki Aminofilinę. Podajemy ½ rano i wieczorem.
Od czwartku miała jeszcze 2 ataki , pociąga od czasu do czasu mocno nosem ( jakby chciała wciągnąc więcej powietrza) nie lubi się ruszać, niechętnie wychodzi i doszły kłopoty przy jedzeniu których nie było –jak je to wydaje odgłosy jakby coś na kształt zachrypniętej czkawki , trudności w przełykaniu ??!! jakby trudno było jej jeść ?? apetyt ma ..dostaje karmę gotowaną( dietę) 2 x dziennie. Od niedzieli kaszle i na dodatek dołączyły kłopoty jelitkowe ! A na dodatek kiedy zaszczeka parę razy od razu pojawia się kaszel , wyksztuszanie, jakby chciała coś usunąć z gardła!

No właśnie .Czy to może być coś innego –coś z sercem? Płucami? Przełykiem ? Może zrobić rentgen przełyku i płuc ???
Wiem że trudno coś doradzić nie widząc psa na oczy__ ale może chociaż jeszcze ukierunkować w badaniach --- tak bardzo chciałabym jej pomóc a sama już nie wiem co robić .
Gość

02 sierpnia 2005, 21:19

Opisane przez Ciebie objawy skojarzyły mi się ze schorzeniem nazywanym zwężeniem (zapadaniem) tchawicy występującym u psów ras miniaturowych. Jakiej wielkości jest Twój pies?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

02 sierpnia 2005, 22:44

niestety nie da się tak dokladnie przez internet określić na co cierpi Twój pies wymaga on bardzo dokładnego zbadania i postawienia diagnozy. Może to być kilka rzeczy: od wcześniej wspomnianej zapadalności utchawicy, po kichanie wsteczne, ataki epileptyczne, schorzenia płuc i oskrzeli itp. Bardzo dokładnie przebadaj swojego psa.
Gość

03 sierpnia 2005, 12:20

Dziękuję za odpowiedzi .
Sunia cały czas jest pod opieką lekarską ale ..... cały czas mam wątpliwości co do tych oskrzeli :( Szczególnie że na codzień widzę te objawy przy jedzeniu. A jak śpi stara się mieć mocno wyprostowaną, ( odchyloną) głowę.
Piesa jest rasy whwt ( westie)

I jeszcze jedna prośba : jakie badanie się przeprowadza by ewentualnie sprawdzić to zwężenie ( zapadanie) tchawicy ?? Bo ona cały czas się zachowuje jakby rzeczywiście coś utkwiło jej w gardle , nawet po wypiciu wody ostatnio też zaczyna kasłać :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 sierpnia 2005, 14:10

rtg tchawicy
Gość

03 sierpnia 2005, 15:35

Dziękuję -- jutro robimy bo dzisiaj już nie zdążymy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 sierpnia 2005, 15:39

zdrowia dla psiaka życze
Gość

03 sierpnia 2005, 16:40

Jak będzie już po badaniach napisz proszę co z pieskiem!!!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 sierpnia 2005, 23:09

sam jestem bardzo ciekawy
ODPOWIEDZ
  • Informacje