Moja ONKA ma problem.Pchelny.
Do tej pory leczona na AZS,z powodu obgryzania uda (wczesniej ,kilka miesiecy temu-ogona).Wczoraj okazalo sie ,ze ma po prostu pchly,stad jej drapanie i samokaleczenie.
Nie uzywalam zadnych p/pchelnych srodkow,dzis wsmarowalam jej Advantage.
Bardzo prosze jednak o rade ,jak leczyc rane na udzie ,czym smarowac .
Jak postepowac w przypadku zapchlenia psa.Dodam,ze pies jest 3/4 dnia w domu.
Pchly
mam niestety podobny problem, gdzieś w poprzednim temacie pisałam już o tym, że wyjechaliśmy w wakacje i oddaliśmy psa na tydzień do sąsiadów, no i po powrocie okazało się że psina ma mnóstwo pcheł i pełno krost, drapała się aż serce się krajało... na drugi dzień skropiliśmy fiprexem, sporo pcheł zdechło, było kąpanie w przeciwpchelnym szamponie ale zdarzają się jeszcze czasami, a pies też się czasem gryzie... niepokojące... ale czy można coś zaradzić?
-
Odpchlanie co 3 miesiące dieta z "Omega" i częste kąpiele niekoniecznie w owadobojczym szamponie . No i nawilżanie skóry i natłuszczanie.
-
preparaty na pchły stosuje się, gdy one występują, a nie na zaś. Drapać się może od zbyt częstych kąpieli.
-
Na mojego psa a raczej jego pchły zawsze najskuteczniejsza była obroża przeciwpchelna..krople niestety nigdy nie zadziałały w 100%..
stany zapalne po ugsryzieniach pceł także się leczy jeśli zwierze bardzo się drapie. Jeśli sa to duże plackowate zmiany mogą wymagać wygolenia. Stsoje się zwykle leki odczulające ( ślina pcheł zawiere mocne alergeny) a przy rozległych zmianach może zaistnieć potrzeba zastosowania antybiotyku, kąpieli i innych zabiegów łagodzących stany zapalen.
u mojego poprzedniego psa nie działały w ogóle obroże, kropelki były najlepsze, a u tego to nawet nie sprawdzałam, mam jakiś dziwny uraz to tych obróżek, śmierdzą, brzydko wyglądają;P, a poza tym z doświadczenia wiem, że nie skutkują, chociaż może u Zuzy byłoby inaczejBORYSboxer pisze:Na mojego psa a raczej jego pchły zawsze najskuteczniejsza była obroża przeciwpchelna..krople niestety nigdy nie zadziałały w 100%..
Dziekuje za wszelkie informacje i rady.
Rana na udzie powoli sie goi.Stosuje masc Neomycyne lub sprya.
Pies zaczyna drapac sie w okolicy oka,ma w tym miejscu niewielkie zmiany skorne.Zaczekam jeszcze z pojsciem do weta,moze dzialanie pchel sie zmniejszy....
Rana na udzie powoli sie goi.Stosuje masc Neomycyne lub sprya.
Pies zaczyna drapac sie w okolicy oka,ma w tym miejscu niewielkie zmiany skorne.Zaczekam jeszcze z pojsciem do weta,moze dzialanie pchel sie zmniejszy....
Poprawię wypowiedź SleepingSun , bo walczę z rzeczami , które wprowadzają ferment w głowie właścicieli. Preparaty przeciwpchelne podaje się na zaś nie jak zwierze już ma pcły , bo wystąpią objawy APZS. Zastosowany na zaś preparat chroni przed powikłaniami ukąszeń owadów. Jak już ma pchły to oczywiście z nimi się walczy , ale walczy sie też z objawami ubocznymi zapchlenia.
ja stosuję fiprex przez prawie cały rok, tzn w zimie nie stosowałam, bo kiedyś krople były zakrapiane głównie ze wzgledu na kleszcze. w tym przypadku akurat problemu z kleszczami nie mam, bo pies ma krótką sierść, ale ochrona musi być tak czy tak... na szczęście już nie zauważamy pcheł ani ich odchodów na psie, więc chyba jest ok..
-
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, czyli cały czas mam zabezpieczać psa przed pchłami?
tak w okresie intesywnego rzozmnażania owadów zdecydowanie tak czyli tak od około marca do października - listopada.
- Staszko i Sara
Panie Doktorze, jaką konkretnie obrożę przeciwpchelną dla psa (waga 28 kg) i kota (waga 4,5 kg) Pan poleca? Czy są w ogóle jakieś godne polecenia (skuteczne) czy jednak tylko kropelki pozostają? Jeśli nie może Pan podać odpowiedzi na ogólnym to proszę o pw.
-
- Informacje
-