Permanentny obrzęk gardła u buldozka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Chefrenek

21 grudnia 2007, 09:50

Witam,

W zeszłym roku mój buldożek miał skracane podniebienie miękkie i usunięte migdałki. Wszystko było ok aż do niedawna. Pies zaczął dostawać obrzęków gardła. Objawiały się one kaszlem i ulewaniem pokarmu. Zrobiono wymaz i usg. Ten ostatni pokazał niewielkie zrosty w miejscu skróconego podniebienia. Wymaz był ok.

Te obrzęki pojawiają się co miesiąc albo dwa.:cry: Już nie wiem co mam robić. Nie chcę truć psa lekami przeciwzapalnymi. Jaka może być przyczyna obecnego stanu? Genetyka, wycięte migdałki a może alergia? Już sama nie wiem. :roll:

Może jest jakiś lek który zlikwidowałby to raz na zawsze? A może mam się pogodzić z tym, że tak już będzie i nie da się pozbyć tych obrzęków?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 grudnia 2007, 22:20

niestety takie zwierzę wymaga dogłębnego badania , nie jest w stanie nikt po takim opisie określić co robić. Trzeba sprawdzić dlaczego gardło puchnie i starać się usunąć przyczynę.
Chefrenek

21 grudnia 2007, 23:15

Jarek pisze:niestety takie zwierzę wymaga dogłębnego badania , nie jest w stanie nikt po takim opisie określić co robić. Trzeba sprawdzić dlaczego gardło puchnie i starać się usunąć przyczynę.
A jakie badania by Pan zalecił?

edit: zapomniałam napisać, że ten obrzęk nie jest jakiś ogromny tzn taki że widac go z zewnątrz. :roll:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 grudnia 2007, 08:12

wprowadzić psiaka w narkozę bardzo dokładnie zbadać go laryngologicznie, jeśli jest zapalenie na terenie gardła i krtani wykonać wymazy.
Chefrenek

24 grudnia 2007, 08:44

Jarek pisze:wprowadzić psiaka w narkozę bardzo dokładnie zbadać go laryngologicznie, jeśli jest zapalenie na terenie gardła i krtani wykonać wymazy.
laryngologicznie=bronchoskopia????

Czyli podejrzewa Pan, że to może być jakaś bakteria? :(

A czy ten wymaz powinnien być robiony kiedy jest obrzęk czy kiedy go nie ma?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 grudnia 2007, 22:51

nie tylko bronchoskopia ale lakże laryngoskopia. Oczywiście , że wymaz i badanie głównie w momencie gdy obrzęk występuje celem wykluczenia infekcji.
ODPOWIEDZ
  • Informacje