Witam,
Bardzo proszę o radę, mój pies jest umówiony na chirurgiczne usuwanie gruczołów okołoodbytowych. Problem pojawił się, kiedy Pako zaczął zbytnio interesować się swoją pupą i drapał się jak opętany. Pojechaliśmy do weterynarza i wtedy padła diagnoza o gruczołach.
Pako ma dopiero 1,5 roku boję się, że coś mu się stanie podczas operacji. Dodam jeszcze, że pies już dostał wszystko co możliwe, mam tu na myśli, zastrzyki, tabletki i ostatnio czopki, jednak gruczoły nie odpuszczają.
Może mi Pan przybliżyć ten zabieg jak i jego konsekwencje. Proszę również mi doradzić, czy decydować się na operację, czy czekać.
A i jeszcze jedno jaki jest mniej więcej koszt takiego zabiegu? Lekarz, do którego chodzę, z psem powiedział, że około 500 zł, jednak na jakimś forum przeczytałam, że 100-150zł.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Pies-gruczoły okołoodbytowe
-
zrób psu morfologię i biochemię koniecznie przed operacją.
-
Do badań dodalabym - przynajmniej ekg serca oraz zmianę weta....
Ten zabieg to jest operacja pod narkozą - obowiązkiem weta jest sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań do narkozy, czy może należy inaczej narkozę zastosować, na co zwrócić uwagę podczas zabiegu aby zminimalizować ryzyko nieprzyjemnych niespodzianek...
Koszt zabiegu zależy w dużej mierze od wagi psa oraz zastosowanego znieczulenia
Ten zabieg to jest operacja pod narkozą - obowiązkiem weta jest sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań do narkozy, czy może należy inaczej narkozę zastosować, na co zwrócić uwagę podczas zabiegu aby zminimalizować ryzyko nieprzyjemnych niespodzianek...
Koszt zabiegu zależy w dużej mierze od wagi psa oraz zastosowanego znieczulenia
-
stąd, że jeżeli Twój pies ma problemy np z nerkami to jest to przeciwwskazanie do narkozy i żaden szanujący się lekarz wtedy nie narazi życia Twojego psa. Też pomyślałabym o wizycie u innego, skoro pomija takie oczywiste rzeczy.
oczywiście badania przed zabiegiem jak najbardziej, jeśli gruczoły wchodza w zapalenie i bardzo ciężko się leczą lub regularnie nawracają taki zabieg jest konieczny. Za 100-150 zł nie wiem czy ktoś podejmie się takiego zabiegu, koszty ryzyka, wiedzy, materiałów przekraczają te kwoty . Ja za taką kwotę nie podjąbym się tego zabiegu.
to jest ryzykowna operacja , bo może dojść do uszkodzenia nerwu i pies później nie będzie trzymał kału !!! trzeba się dobrze zastanowić i skonsultować z innym doświadczonym wetem.
Panie Doktorze,moj pies mial wyciete gruczoly 24go stycznia po rocznym bezskutecznym leczeniu antybiotykami,wczoraj wrocila do domu ze szpitala. Czy powinnam sie martwic, ze z ran,ktore powstaly w wyniku ciec saczy sie taka "woda z bardzo mala iloscia krwi"-to cos takiego jak dziecko rozwali porzadnie kolano, to tez taka ni to ropa ni to woda leci, czy moze to normalny objaw? Znalezlismy dzisiaj takze znikomom ilosc kalu w jej poslaniu, czy to tez powinno nas martwic?, ale pozniej wyproznila sie juz na krotkim spacerku normalnie. Z gory dziekuje za pomoc.
Aga
Aga
-
To nie jest prosty zabieg, badania wczesniej sa konieczne, morfologia i biochemia to niezbedna podstawa. Zreszta co ja tu bede pisal, przeciez kazdy sensowny weterynarz ci to powie.
aga491 to dopuszczalne objawy. Okolica jest bardzo ciężka do utrzymania czystości więc tak się może dziać tonic niepokojącego. Odkażajcie rany, stosujcie leki i kontrole u lekarza.
-
- Informacje
-