witam,
Moj pies ma 8 lat, mieszaniec, wielkosci Border Collie.
Okolo 2 mies temu po powrocie z dosc forsownego spaceru zaczal kulec, ale wylacznie po odpoczynku. Pare krokow kulejac a potem w porzadku. Wybralismy sie do weterynarza. Pierwsza diagnoza to ubytek neurologiczny (nie przeszla proby korektury na lewa tylna noge - ta na ktora kulala). Zastrzyki na przewodnictwo przez 10 dni, wszystko bylo ok ale po zastrzykach problem wrocil. Nastepna wizyta u innego wet.- diagnoza uraz tkanki miekkiej i Canidryl przez 2 tyg. 3 dni po zakonczeniu kuracji porblem wrocil. Nalezy nadmienic ze przez ten caly czas jest ruchowo bardzo ograniczona (za wyjatkiem bawienia sie gdzie czasem ciezko ja opanowac). Nastepnie wybralismy sie do specjalisty ortopedy ktory po bardzo wnikliwym i dlugim badaniu (naciaganie,ostukiwanie etc) stwierdzil ze ortopedycznie i neurologicznie jest w porzadku i ze jedynym mijescem gdzie pies troche "przysada" kiedy sie go dotyka jest odcinek ledzwiowy kregoslupa. Spojrzal tez na zdjecie tego odcinka zrobione w poprzedniej lecznicy i stwiedzil drobniutkie zwyrodnienia gdzie niegdzie . dostalismy kolejne niesterydte leki (a'la Canidryl) i skierowanie na rehabilitacje. podczas kuracji i rehabilitacji (ultradzwieki i bieznia wodna 4xtyg) wszystko bylo w porzadku. dzisiaj ostatni zabieg rehabilitacji, a leki skonczylismy doklanie 8 dni temu i znowu poodpoczywala i zaczela kulec. Podobno dosc dzisiaj szalensczo biegala po domu..nieststy nie bylo mnie przy tym. Prosze o rade co zrobic? juz nie wiem gdzie moze lezec problem. czy powinnam natychmiast isc do wet, zrobic rezonans, czy odczekac pare dni i zobaczyc co bedzie?czy to oznacza ze stan zapalny wrocil czy moze to byc spowodowane dzisiejsza zabawa?
Dziekuje z gory!
Pies Kuleje mimo rehabilitacji i diagnostyki ortopedycznej
ciężko tak doradzać na odległość, ale..... ja wróciłbym do poprzedniego lekarza , który skierował Cię na na zabiegi. Takie rzeczy czasami nie da się wyleczyć , tylko należy je zaleczać. Pies wchodzi w starczy wiek a duża część psów od 6 roku życia wykazuje zmiany w obrębie kręgosłupa. Nie da się więc podać pigułki cud i pstryk.
-
- Informacje
-