Pies nie chce wskakiwać do samochodu.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Dorcia123

02 listopada 2011, 22:11

Witam.

Moja Sunia jest psem pracującym, biega w agility i frisbee; treningi wymagające skakania w obu dyscyplinach rozpoczęte po ukończeniu 1 roku życia; częstotliwość treningów w tygodniu: agility: 2x 1,5 godziny; frisbee codziennie po 20minut; dodatkowo sunia czasem ćwiczy sporty obrończe nie więcej jak 1 godzina 1 raz w tygodniu.
Pierwsze niepokojące objawy pojawiły się na początku października, sunia zaczęła ociągać się przy wsiadaniu do samochodu (wcześniej wskakiwał z prędkością światła); wizyta u weterynarza z diagnozą aby ograniczyć jej na tydzień ruch i zobaczymy; po tygodniu sunia już nie wskakiwała wcale do auta więc RTG stawów biodrowych; na zdjęciu wyszła dysplazja stopnia B ale poza tym stawy czyste; w badaniu lekarskim lewy staw daje się wywichnąć, sunia wykazuje bolesność w trakcie badania kręgosłupa w odcinku lędźwiowym; zalecono wycofanie z treningów (zalecono dużo ruchu bez skakania) oraz zwiększenie suplementacji x2, względem tego co dostawała, glukozaminy, chondroityny, MSM i zalecono podawanie kolagenu oraz rutinoscorbinu.
Obecna suplementacja na dobę:
Glukozamina HCL 1500mg;
Chondroityna 800mg;
MSM 1000mg;
Rutinoscorbin 3x2tabl.
Po 3 tygodniach stan suni wciąż się pogarsza; obecnie nie wskakuje już na nic nawet na łóżko o wysokości 40cm; przy stępie brak kulawizny; przy kłusie sunia wyraźnie skraca wykrok tyłem; przy nagłych zwrotach zarzuca tyłem a nie normalnie skręca; przy galopie pojawiło się kicanie a’la zając. Dzisiaj dwa razy pisnęła w trakcie zabawy z innym psem przy nagłych zmianach kierunku.
Dzisiaj wykonałam dodatkowo ponowne zdjęcie RTG bioder i zdjęcie kręgosłupa.
Zdjęcia zostały przesłane do ortopedy i czekamy na opis.
Czy ktoś widzi na tych zdjęciach coś niepokojącego - poza dysplazją oczywiście?
Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 listopada 2011, 01:17

czy większe problemy nie dotyczą lewej łapy?
Dorcia123

03 listopada 2011, 10:09

Generalnie, ciężko powiedzieć, nie ma tak ,że utyka na lewą łapę, że niej się kładzie na lewej stronie, że utyka przy skrętach w lewo a w prawo mniej. Co do stawu, to dokładnie jak mówisz lewy jest gorszy - prawy jest oki. Jednakże w obu stawach nic nie widać aby coś się złego działo a jednak pies wyraźnie wykazuje bolesność w ruchu. Dodam, że sunia ma mega mięśnie wyrobione, tak więc one jej powinny te stawy trzymać bez problemu przy tym stopniu dysplazji. Ja niestety bardziej podejrzewam kręgosłup.
GośćM

06 grudnia 2011, 22:48

B to nie jest dysplazja, dopiero C to lekka dysplazja.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 grudnia 2011, 14:37

ja nic nie mówie o dysplazji , bo on jej nie ma ma problem z lewej strony kręgosłupa, tam rozwija się spondyloza. Dorób boczne zdjęcie odc lędźwiowo - krzyżowego.
ODPOWIEDZ
  • Informacje