Witam.
Moja Sunia jest psem pracującym, biega w agility i frisbee; treningi wymagające skakania w obu dyscyplinach rozpoczęte po ukończeniu 1 roku życia; częstotliwość treningów w tygodniu: agility: 2x 1,5 godziny; frisbee codziennie po 20minut; dodatkowo sunia czasem ćwiczy sporty obrończe nie więcej jak 1 godzina 1 raz w tygodniu.
Pierwsze niepokojące objawy pojawiły się na początku października, sunia zaczęła ociągać się przy wsiadaniu do samochodu (wcześniej wskakiwał z prędkością światła); wizyta u weterynarza z diagnozą aby ograniczyć jej na tydzień ruch i zobaczymy; po tygodniu sunia już nie wskakiwała wcale do auta więc RTG stawów biodrowych; na zdjęciu wyszła dysplazja stopnia B ale poza tym stawy czyste; w badaniu lekarskim lewy staw daje się wywichnąć, sunia wykazuje bolesność w trakcie badania kręgosłupa w odcinku lędźwiowym; zalecono wycofanie z treningów (zalecono dużo ruchu bez skakania) oraz zwiększenie suplementacji x2, względem tego co dostawała, glukozaminy, chondroityny, MSM i zalecono podawanie kolagenu oraz rutinoscorbinu.
Obecna suplementacja na dobę:
Glukozamina HCL 1500mg;
Chondroityna 800mg;
MSM 1000mg;
Rutinoscorbin 3x2tabl.
Po 3 tygodniach stan suni wciąż się pogarsza; obecnie nie wskakuje już na nic nawet na łóżko o wysokości 40cm; przy stępie brak kulawizny; przy kłusie sunia wyraźnie skraca wykrok tyłem; przy nagłych zwrotach zarzuca tyłem a nie normalnie skręca; przy galopie pojawiło się kicanie a’la zając. Dzisiaj dwa razy pisnęła w trakcie zabawy z innym psem przy nagłych zmianach kierunku.
Dzisiaj wykonałam dodatkowo ponowne zdjęcie RTG bioder i zdjęcie kręgosłupa.
Zdjęcia zostały przesłane do ortopedy i czekamy na opis.
Czy ktoś widzi na tych zdjęciach coś niepokojącego - poza dysplazją oczywiście?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pies nie chce wskakiwać do samochodu.
czy większe problemy nie dotyczą lewej łapy?
Generalnie, ciężko powiedzieć, nie ma tak ,że utyka na lewą łapę, że niej się kładzie na lewej stronie, że utyka przy skrętach w lewo a w prawo mniej. Co do stawu, to dokładnie jak mówisz lewy jest gorszy - prawy jest oki. Jednakże w obu stawach nic nie widać aby coś się złego działo a jednak pies wyraźnie wykazuje bolesność w ruchu. Dodam, że sunia ma mega mięśnie wyrobione, tak więc one jej powinny te stawy trzymać bez problemu przy tym stopniu dysplazji. Ja niestety bardziej podejrzewam kręgosłup.
ja nic nie mówie o dysplazji , bo on jej nie ma ma problem z lewej strony kręgosłupa, tam rozwija się spondyloza. Dorób boczne zdjęcie odc lędźwiowo - krzyżowego.
-
- Informacje
-