pies nie ma pcheł,a się drapie po grzbiecie!
Mój pies juz od ok. 3 lat drapie się i gryzie po grzbiecie od nasady ogona do połowy grzbietu. pierw weterynarz POWIEDZIAŁ, ŻE TO UCZULENIE ODPCHELNE. PIES DOSTAŁ ZASZCZYK ODCZULAJĄCY , ALE TO NIE POMOGŁO. PÓŹNIEJ INNY WETERYNARZ POWIEDZIAŁ, ŻE TO CHOROBA ZADBANYCH PSÓW. Innym razemusłyszałmsa, ze to jakieś uczulenie i mam mu dawac wapno. Kolejny raz, msam smarować oxycortem, zmienić karmę...uj pies (sznaucer miniaturowy- Gobi) nadal się obgryza, podrwżnia skórę i robi strupy- pry tym strasznie wyrywa sobie przy tym sierść. Proszę o jakieś wskazówki i pomoc. Pozdrawiam.
musisz trafić do porządnego lekarza pasjonata dermatologi albo psiego dermatologa. Nikt problemu nie rozstrzygnie przez neta.
A mój pies ostatnio ciągle się drapie po plecach i okolicach ogona. Jest to jamnik. Dzisiaj nie chce być głaskany bo kładzie się i wygina plecy tak jakby go to bolało. Raz zapiszczał. Ostatnio dostał nowy szampon Dr seidla hipoalergiczny czy to może mieć z tym związek?? Boję się że to kręgosłup ale na ręce daję się brać bez problemu biega i bawi się z psami choć ostrożeniej. Ma roczek. Aha i kleszcz w zeszłym tygodniu ją ukąsił ale gdzie indziej. Wybieram się do weta oczywiście ale może ktoś zauważył podobne objawy u swojego pupila.
patrz do odpowiedzi powyżej , niestety za dużo możliwości sam dajesz aby dać Ci jednoznaczną odpowiedź niech psa zobaczy lekarz.