Pies nie może się wysikać

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Pani Labusia

03 czerwca 2014, 19:52

Od jakiegoś czasu mój pies 10 letni labrador ma problem z oddawaniem moczu. Został przebadany, USG nic nie wykazało, nie ma kamieni, nerki zdrowe, RTG, badanie moczu ok. Pies choruje na tarczycę (dawka eutyroxu 200 2 razy dziennie) oraz na prostatę, raz w tygodniu przyjmuje tamoxifen, prostata zmniejszyła się i nie jest powodem jego dolegliwości (tak powiedział wet.) Nie ma właściwie przyczyny, dlaczego pies nie może się załatwić. Został przeleczony antybiotykiem cipronex, dostawał nospę, teraz przyjmuje gasprid i kornam. Był kilka razy cewnikowany, ostatnio trzy dni temu, był poprawa na dwa dni, teraz znowu problem wraca, pies długo stoi, nie może się wysiusiać, a jeśli mu się uda, to niewielkie ilości, kilkanaście kropel. Proszę o konsultację, mój wet. jest ok. mam zaufanie do niego, ale martwię się, co dalej z moim słodziakiem :) Direstratis. :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 czerwca 2014, 20:39

proszę podać wyniki badania moczu i wykonać rtg boczne kręgosłupa odc. lędźwiowo - krzyżowy.
Pani Labusia

04 czerwca 2014, 08:11

Niestety wyniki badania moczu są u vet. w komputerze, z tego, co wiem, były w normie (pobrane z pęcherza, przy okazji cewnikowania). Jeśli chodzi o RTG, to miał zrobione, niestety ma duże zwyrodnienia, lekarz sugerował, że to może być również przyczyną dolegliwości. Ale co dalej?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 czerwca 2014, 23:16

bez wyników ani rusz.
Pani Labusia

17 czerwca 2014, 19:26

Podaję wyniki psa. Pies nadal z przerwami 1,2 dni jest cewnikowany, po cewnikowaniu jest poprawa w sikaniu, ale potem wszystko wraca do poprzedniego stanu. Dziś pies dostał steryd chyba na poprawienie unerwienia w pęcherzu moczowym, dokładnie nie wiem, ale podobno ma pomóc. Poza tym dostał antybiotyk na zapalenie układu moczowego enrotron. Eutyrox został odstawiony z uwagi na wyniki (prawdopodobnie był podawany bez potrzeby), został tamoxfifen raz w tygodniu, hemovet na anemię i bioprotect.

Mocz analiza ogólna
Gęstość względna 1,032
barwa moczu żółta
przejrzystość mętny
odczyn kwaśny
białko 31,0
glukoza nieobecna (-)
ketony nieobecne(-)
barwniki krwi obecne(+)
barwniki żółciowe nieobecne (-)
urobilinogen w normie
osad moczu obfity, żółty,st.
nabłonki wielokątne dość liczne w prep.
nabłonki okrągłe pojedyncze w prep.
leukocyty zalegają gęsto wpw
erytrocyty 10-20 wpw
opis świeże
zmienione
w większości wyługowane
wałeczki, kryształki- nie znaleziono
flora bakteryjna dość obfita

Morfologia:
leukocyty 10,30
erytrocyty 5,07
hemoblobina 7,02
hematokryt 0,35
MCV 68
MCH 1,38
MCHC 20,3
RDW 16
płytki krwi 343
MPV 9
Obraz leukocytów wg Schillinga:
kwasochłonne 12
segmentowane 71
lmfocyty 17
obraz krwinek czerwonych bez zmian

Ozn. bochemiczne:
AspAT 26,0
AIAT 48,0
ALP 91
glukoza 93
Kreatynina 1,1
mocznik 30
białko całkowite 58
cholesterol 172
Pani Labusia

17 czerwca 2014, 19:32

Chciałam jeszcze dodać, że pies ma zwyrodnienia w kręgosłupie (tzw. dzioby), jest wersja, że to może uciskać na nerwy, itp. Poza tym prostata jest duża. Jakie jest Pan zdanie odnoście kastracji chemicznej, czy pies w takim poważnym wieku może mieć prostatę usuwaną chirurgicznie i co jest lepsze, bardziej wskazane w tym przypadku? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 czerwca 2014, 13:03

encorton to steryd nie antybiotyk. Pies ma poważną infekcje układu wydalniczego i powinno się temu dobrze przyjrzeć. Natychmiast należy się przyjrzeć jego prostacie. Mocznik w jakich jednostkach jest wynik?
Pani La

27 czerwca 2014, 17:30

Nie pisałam o encortonie tylko o enrotronie. Poza tym to już nieaktualne, bo pies odszedł 24.06.2014r. miał atonię pęcherza moczowego na tel neurologicznym. :cry:
ODPOWIEDZ
  • Informacje