Dzień dobry!
Mam ogromne zmartwienie ;(
Mój piesek - sznaucer miniaturowy jest po operacji usunięcia kamieni z pęcherza. Powiinien już sam sikać , niestety- odczuwa parcie ale próbuje i nic. Wygląda bardzo mizernie. Weterynarz chce go cewnikować i jesli znow nie bedize potem sikał - ponownie operować. Boję się o mojego pupila...
Nie pomagają leki rozkurczowe i spacery. Rano zjadł troche karmy ale ją zwymiotował. Wode tez pijde.
Co robić?? Jak go ratować? Dlaczego mimo usuniecia kamieni(ponoć wszysttkich dokladnie z cewki) nie potrafi sikać??
Pies nie sika po usunieciu kamieni z pecherza
za mało danych : wiek psa, jakie miał wyniki przed zabiegiem zawłaszcza mocznik i kreatynina , skąd mieła usuwane kamienie z pęcherza i cewki jeśli z cewki to czy przez nacięcie cewki. Jesli nie była nacinana cewka to należy wykonać rtg pęcherza i cewki lub sprawdzić drożność cewki przez cewnikowanie jesli jest drożna pilnie wykonać w/w badania krwi. Jeśli miał ciętą cewke należy pilnie sprawdzić jej drożność w miejscu cięcia.
Pies ma 8 lat. Badań przed zabiegiem mu nie robiono a jesli robiono to nie podano mi wyników taka weterynaria.
Mój tata - to on jecha z psem na operacje, mówi , ze nacinany był pęcherz. Weterynarz mówi, że kamienie usunął i z pęcherza i z siusiaka. W weterynarii nie ma rtg . Cewnik miał zakładany więc cewka jest chyba drożna. Mocz leci przez cewnik czysty, nie widac krwi. Nie operowali go, bo stwierdzili ze skoro cewka jest drozna to znaczy ze wszystko w porządku i nie trzeba tego robić. A pies nadal nie moze sikać....
Jutro pewnie znów będa cewnikować.
Mój tata - to on jecha z psem na operacje, mówi , ze nacinany był pęcherz. Weterynarz mówi, że kamienie usunął i z pęcherza i z siusiaka. W weterynarii nie ma rtg . Cewnik miał zakładany więc cewka jest chyba drożna. Mocz leci przez cewnik czysty, nie widac krwi. Nie operowali go, bo stwierdzili ze skoro cewka jest drozna to znaczy ze wszystko w porządku i nie trzeba tego robić. A pies nadal nie moze sikać....
Jutro pewnie znów będa cewnikować.
pilnie rtg układu moczowego
-
- Informacje
-