Pies się bardzo często drapie...

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MagdaP16
Kontakt:

04 lipca 2008, 10:40

Witam. Moja adoptowana suczka od jakiegoś już czasu się drapie. /tydzień, może półtorej/. Zaczęło się, gdy wykompałam ją w zwykłym, ludzkim szamponie, bo zabrakło mi psiego.
/Wcześniej kompałam w nim drugiego psa i nie było żadnych kłopotów/.

Byłam pewna, że jest to własnie tym spowodowane. Wczoraj w końcu kupiłam psi szampon firmy Trixie. Wykompałam małą, mając nadzieję, że drapanie przejdzie. Jednak nadal jest bez zmian. Zaczęłam szukać powodu w pożywieniu...

Moje piesy jedzą gotowane pożywienie. /Mięso + ryż + warzywa/, czasami suchą karmę i raz na tydzień puszkę animondy.
W ciągu ostatnich dni co dzień do jedzenia dodawałam ugotowaną marchew. Pomyślałam, że może sunia jest na nią uczulona. Dziś dostała samo mięsko z ryżem. Zobaczymy.

Miśka została niedawno pierwszy raz w życiu ostrzyżona na krótko z powodu upałów. Może to ją ''gryzie''?

Sunia drapie się dosyć często i intensywnie w różnych częściach ciała. Jest to już nie do wytrzymania, bo widać, że sunię coś męczy. Drapie się gdy leży, nie jest niczym zajęta, nic nie odwraca jej uwagi. Skórę ma w porządku, nie ma łupierzu.

Proszę o jakieś porady...
tayekuna

04 lipca 2008, 19:02

Jako pierwsza rada, nigdy nie kąpiemy pieskow w szamponie dla ludzi. To co jest dobre dla nas, nie służy naszym czworonogom. Jesli jest to uczulenie na szampon to nalezy pokazac pieska weterynarzowi. Dostanie zastrzyk przeciw swedzeniu, a jeśli jest inny powód także należy poradzić się specjalisty. Zapytaj jak karmić swojego pieska bo jego diete trzeba ukierunkować, gdyby uczulenie okazało sie pokarmowe. To moja skromna rada... :(
Daisy1

14 lipca 2008, 18:37

Miałam podobny problem z moją sunią, tylko tyle,że ona od zawsze była kąpana w specjalnie dla psów przeznaczonych szamponach. Weterynarz wykluczył u niej alergię a i śladu pcheł także nie było. Polecił mi mimo wszystko tę obrożę http://www.krakvet.pl/bayer-kiltix-obro ... p-505.html, występuje ona w 3 rozmiarach. Droga jest, ale skuteczna. Problem drapania się zniknął całkowicie.
Mój psiak jest systematycznie obcinany u fryzjera, a odrastający włos nie powoduje u niego swędzenia.
ODPOWIEDZ
  • Informacje