Witam. Moja adoptowana suczka od jakiegoś już czasu się drapie. /tydzień, może półtorej/. Zaczęło się, gdy wykompałam ją w zwykłym, ludzkim szamponie, bo zabrakło mi psiego.
/Wcześniej kompałam w nim drugiego psa i nie było żadnych kłopotów/.
Byłam pewna, że jest to własnie tym spowodowane. Wczoraj w końcu kupiłam psi szampon firmy Trixie. Wykompałam małą, mając nadzieję, że drapanie przejdzie. Jednak nadal jest bez zmian. Zaczęłam szukać powodu w pożywieniu...
Moje piesy jedzą gotowane pożywienie. /Mięso + ryż + warzywa/, czasami suchą karmę i raz na tydzień puszkę animondy.
W ciągu ostatnich dni co dzień do jedzenia dodawałam ugotowaną marchew. Pomyślałam, że może sunia jest na nią uczulona. Dziś dostała samo mięsko z ryżem. Zobaczymy.
Miśka została niedawno pierwszy raz w życiu ostrzyżona na krótko z powodu upałów. Może to ją ''gryzie''?
Sunia drapie się dosyć często i intensywnie w różnych częściach ciała. Jest to już nie do wytrzymania, bo widać, że sunię coś męczy. Drapie się gdy leży, nie jest niczym zajęta, nic nie odwraca jej uwagi. Skórę ma w porządku, nie ma łupierzu.
Proszę o jakieś porady...
Pies się bardzo często drapie...
Jako pierwsza rada, nigdy nie kąpiemy pieskow w szamponie dla ludzi. To co jest dobre dla nas, nie służy naszym czworonogom. Jesli jest to uczulenie na szampon to nalezy pokazac pieska weterynarzowi. Dostanie zastrzyk przeciw swedzeniu, a jeśli jest inny powód także należy poradzić się specjalisty. Zapytaj jak karmić swojego pieska bo jego diete trzeba ukierunkować, gdyby uczulenie okazało sie pokarmowe. To moja skromna rada...
Miałam podobny problem z moją sunią, tylko tyle,że ona od zawsze była kąpana w specjalnie dla psów przeznaczonych szamponach. Weterynarz wykluczył u niej alergię a i śladu pcheł także nie było. Polecił mi mimo wszystko tę obrożę http://www.krakvet.pl/bayer-kiltix-obro ... p-505.html, występuje ona w 3 rozmiarach. Droga jest, ale skuteczna. Problem drapania się zniknął całkowicie.
Mój psiak jest systematycznie obcinany u fryzjera, a odrastający włos nie powoduje u niego swędzenia.
Mój psiak jest systematycznie obcinany u fryzjera, a odrastający włos nie powoduje u niego swędzenia.