Pies stracił wzrok.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

skrzeli

19 czerwca 2014, 22:49

Jeżeli to zaćma to nie myśleliście wcześniej o operacji?
Skoro jest w dobrej formie może można by ją wykonać teraz ? Tylko tu konieczny jest okulista. Zwykły wet obawiam się niewiele pomoże.
tracershy

20 czerwca 2014, 19:21

2 lata temu posłuchaliśmy weterynarzy, że nie ma sensu narażać psa na długie podróże i jeżdżenie po klinikach, skoro miała wówczas 12 lat i nie była nauczona jeździć samochodem. W samochodzie była kilka razy w życiu i był to dla niej ogromny stres. Mówili już wtedy, że jest psem bardzo starym, a widzieć może jeszcze długo. Wtedy byliśmy też w nieco gorszej sytuacji finansowej. Teraz poczekamy na wizytę weterynarza z kliniki w Pile. Potem ewentualnie skontaktujemy się z lekarzami w Poznaniu i jeśli będzie jakaś szansa to na początku lipca jak siostra przyjedzie na urlop zawieziemy tam Sarę. Ale nie mam złudzeń, zdaję sobie sprawę, że tak już może zostać.
Dzisiaj są już małe postępy, Sara potrafi sama wyjść z pokoju, trafia do kuchni do misek z wodą i jedzeniem, porusza się lepiej niż wczoraj. Mieszkanie jest lekkim labiryntem, jest dużo zakrętów. Problem jest z wyjściem na dwór. Zejście z drugiego piętra zajmuje trochę czasu i zanim zejdziemy zrobi qupala na klatce. Jak chce się załatwić sama idzie pod drzwi.
Kupiłem też valused, rano dałem jedną tabletkę i teraz dostała jeszcze jedną.
asiryś

20 czerwca 2014, 21:00

Jesteś/cie wspaniałymi Ludźmi. Jestem pod wrażeniem!
A Wasza sunia z dnia na dzień będzie lepiej sobie radzić. Utrata wzroku to nie tragedia!
Suniu, dasz radę! Masz wsparcie wspaniałych Ludzkich Przyjaciół :wink:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 czerwca 2014, 12:39

bardzo dobrze zrobiłeś , że nie uśpiłeś psa, ja też nie uśpiłbym jej . musicie nauczyć psa na pamięć rozkładu domu i starajcie się nie przestawiać mebli. Będzie z biegiem czasu chodziła idealnie. Na spacerach trzymaj psa na smyczy i opracuj system komunikacji z psem słowny i nazwijmy to "smyczowy" - szarpnięcia, pociągnięcia co stanie się idealnym przewodnikiem niewidzącego psa. Z tym da się żyć. Oczywiście można sprawdzić co stało się z oczami ,ale nie zawsze w tym wieku da się takie rzeczy leczyć i operować, ale na pewno ustalcie co się stało.
tracershy

22 lipca 2014, 19:26

Psina już radzi sobie całkiem nieźle, choć nadal obija się o meble, wpada na ściany, ale już nie tak jak na początku. Czasem jak miewa napady paniki kręci się w kółkę. Kupiłem też szelki siodełkowe z rączką w zooolusie, ale nie do końca jestem z nich zadowlony. Fajnie chodzi się na spacerze,bo rączką można kierować psa. Ale podczas wchodzenia po schodach i podtrzymywania za rączkę dolny pasek uciska żebra.
isabelle30

22 lipca 2014, 20:59

Może takie szelki rehabilitacyjne byłyby lepsze?
tracershy

23 lipca 2014, 08:44

To są szelki julius k9. Dopiero wczoraj zobaczyłem, że są też szelki i kamizelki rehabilitacyjne, ale na razie mnie na nie nie stać, bo te co mam też nie były tanie. Można dokupić dodatkowy pas i chyba go kupuę, bo jeden to za mało.
tracershy

21 sierpnia 2014, 18:58

Mam problem z Sarą. Od utraty wzroku minęły już ponad 2 miesiące i psina za nic w świecie nie chce przywyknąć do nowej sytuacji. Liczyłem, że z czasem się przyzwyczai, nauczy funkcjonować po ciemku, a niestety mam wrażenie, że jest tylko gorzej. Na podwórku jest nieźle, prowadzona na szelkach dobrze rozeznaje teren, nawet wchodzenie i schodzenie po schodach opanowała wybornie. Za to w domu jest kompletnie niezdarna i bezradna. Wciąż obija się o meble, ściany. Jak wejdzie w ścianę zamiast w przejście z pokoju do kuchni, traci orientację, wpada w napady paniki, kręci się w kółko. Nabiła już sobie guza na czole.Często jest marudna, piszczy jak by prosiła żeby zapalić w końcu światło...
Retriver

21 sierpnia 2014, 20:21

tracershy, współczuje Tobie i Sarze, z tego co opisujesz sytuacja przerasta Sarę, może wyznacz jej częśc pokoju, wydziel teren po którym mogla by się bezpiecznie poruszac pewnie przez większośc czasu w mieszkaniu i tak śpi. Usuń z jej drogi poruszania zbędne przedmioty. Chyba nie masz takiej możliwości aby byc przy Sarze cały czas i oprowadzac ja w szelkach po mieszkaniu. Więcej spacerów na dworze będzie przymęczona i spokojniejsza w domu. Co z ziołowymi lekami na uspokojenie nie podawałeś czy nie działają. Trudna sytuacja
tracershy

23 sierpnia 2014, 18:29

Przez pierwszy miesiąc nosiła na szyi obrożę z feromonami,ale ciężko stwierdzić czy działała. Potem podawałem valused, ale po nim Sara wcale nie była spokojniejsza, dzisiaj skończyła się paczka i stwierdziłem, że nie kupie kolejnej. Porozwieszałem też w pikoju kozłek lekarski, ale bardziej działa na kota, bo spędza w pokoju prawie całe dnie.
Awatar użytkownika
Robert A.

24 sierpnia 2014, 08:31

Trzeba było zwiększyć dawkę valusedu , bo generalnie działa na wszystkie psy to kwestia indywidualnego dobrania dawkowania .
Przy kozłku to kota masz z głowy , koty "głupieją" działa na nie narkotycznie.
tracershy

24 sierpnia 2014, 16:26

Zwiększałem dawki do 3 tabletek.
Retriver

29 sierpnia 2014, 10:40

tracershy, mój pies przy zapaleniu skóry odczuwał straszny świąd, lekarz zlecił podawanie mu środka uspokajającego, KalmVet brązowe kapsułki, u nas to działało a jednocześnie nie otumaniało psa, zapoznaj się z tym lekiem. Jak samopoczucie Sary, dostosowała się już do nowej sytuacji.
ODPOWIEDZ
  • Informacje