Dzień dobry,
mój wieloowocowy pies (ponad 3 lata) wygryza sobie łapy - wcześniej wygryzał sobie tylko trochę i rzadko, a na przełomie marca/kwietnia tego roku wygryzł sobie równomiernie przednie łapy - był na badaniach i leczeniu, bo wyszła mu podwyższona kinaza kreatynowa - jednak spadła, było chwilę spokoju, a on zaczął z powrotem - co więcej w trakcie wyjazdu wakacyjnego właściwie mu wszystko zarosło, a po powrocie do domu zaczęło się na nowo, ale tym razem wygryziona jest plackowato 1 łapa przednia... może to jakaś nerwica, bo wyniki ma dobre... albo napięcie seksualne (nie jest wykastrowany).
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Pies wygryza łapy
-
witam
ja też się podłączę pod ten wątek
nasz labrador raz na jakiś czas wygryza sobie sierść z boku tułowia w okolicy żeber
jak już wygryzie taki pasek około 1,5 cm x 6 cm to przestaje
potem to zarasta i za jakiś czas (parę miesięcy) zaczyna się od nowa
co to może być?
ja też się podłączę pod ten wątek
nasz labrador raz na jakiś czas wygryza sobie sierść z boku tułowia w okolicy żeber
jak już wygryzie taki pasek około 1,5 cm x 6 cm to przestaje
potem to zarasta i za jakiś czas (parę miesięcy) zaczyna się od nowa
co to może być?
tego typu ziany są ciężkie do diagnostyki i przez neta to już w ogóle niemożliwe do diagnostyki, trzeba zgłosić się do lekarza i ustalić ich przyczynę. Oczywiście przyczyn jest kilka od alergicznych , po psychiczne, pasożytnicze, miejscowe stany zapalne związane z zakażeniami skóry itd. Nie da się jednozncanzie nie widząc psa , nie znając jego stylu życia odpowiedzieć na takie pytania .