Moja 7 letnia Westie 2 tygodnie temu miała usuwany kamień nazębny i wycinane nadziąślaki (markoza wziewna).
Sam zabieg przeszła ok, dziąsła sa prawie zagojone - w jednym miejscu jest jeszcze zaczerwienienie. Ale zaczęły się problemy z brzuszkiem. Na wizytach kontrolnych lekarz zalecał podawanie antybiotyku po zabiegu (przez prawie 2 tygodnie) oraz leku przeciwzapalnego. Oczywiście przez cały czas podaje probiotyk.
Niestety pies nadal jest dość apatyczny, nie ma energii, małą chęć na jedzenie, od wczoraj wlasciwie nie chce jesc i do tego tydzien temu zaczela mocno wymiotować. Trafiłyśmy na nocny dyżur, dostała przeciwwymiotne leki i kroplówkę i przeszło. Lekarze zalecili kontynuację antybiotyku. Teraz po tygodniu powtórka, dzisiaj zwymiotowała białą mazią/ pianą a za drugim razem lekką żółcią.
Badania krwi w normie, trzustka w normie (badania krwi zrobione 2 razy po zabiegu) oprócz lekko przekroczonych odczynników wąrrobowych (wg lekarze spowodowane przez podawanie leków przeciwzapalnych, które sa sterydami- podobno normalne).
Widzę,że pies się męczy.
Czy myślicie,że takie problemy z wymiotami mogą występować po tej 2 tygodniowej antybiotykoterapii i lekach przeciwzapalnych? Przeczytałam,że niektóre pieski mogą tak reagować, ale wczoraj dostała ostatnią tabletke antybiotyku a wymioty zdarzyły się dzisiaj. Do tego zaczęła pić więcej wody.
Zastanawiam się ile takie samopoczucie może potrwać.
Jutro mam kolejną kontrolę u lekarza.
Chciałam zapytać czy ktoś miał takie doświadczenia?
Jakie badania wykonac pieskowi, ktory odmawia jedzenia i widac,ze ma caly czas mdlosci.
Dziękuję.
Pies wymiotuje, (po wykonanym zabiegu)
Dzień dobry,
Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne mogą niestety wywoływać szereg objawów niepożądanych ze strony układu pokarmowego - do bardzo częstych objawów należą wymioty. W tej sytuacji żeby skontrolować stan układu pokarmowego można wykonać usg jamy brzusznej, które pozwoli na oglądnięcie trzustki, wątroby i żołądka.
Pozdrawiam,
Vet4u
Leki przeciwbólowe i przeciwzapalne mogą niestety wywoływać szereg objawów niepożądanych ze strony układu pokarmowego - do bardzo częstych objawów należą wymioty. W tej sytuacji żeby skontrolować stan układu pokarmowego można wykonać usg jamy brzusznej, które pozwoli na oglądnięcie trzustki, wątroby i żołądka.
Pozdrawiam,
Vet4u