Pilne prosze o pomoc!!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Andzia2383

09 sierpnia 2006, 22:08

Witam, mam 2 owczarki niemieckie w tym sunie 9-letnią. Mój problem polega na tym, że jedna z nich od szczeniaka ma alergię pokarmową. Przez dłuższy czas byłam na wyjeździe i karmiłam moje psiaki gotowymi puszkami (nie było warunków do gotowania). Z tą 9letnią suczką po powrocie zaczeły sie straszne problemy skórne, skóra zrobiła się nadpobudliwa, na skórze pojawiły się strupki, skóra się łuszczy, wypadają włosy... Sunie strasznie to drażni, wygryza się i boleśnie drapie. Wykąpałam ją dwukrotnie w szamponie "Dr. Siedel" i zaczełam leczyć preparatem "Povidone Iodine". Po tych zabiegach skóra wysuszyła się i powsrają łyse placki, lecz choroba rozprzestrzenia się i jest już zaatakowana do karku.
Leczyłam psiaka u dermatologa, lecz nasz lekarz wyjechał teraz na urlop (nie będzie go do października) a w okolicy nie ma żadnego podobnego specjalisty!
Bardzo proszę o pomoc! Chciałbym pomóc mojej suczce by już nie cierpiała!!

Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)
enigma

10 sierpnia 2006, 10:11

moze napisz, skad jestes, to ktos Ci podpowie dobrego weta

mnie sie wydaje, ze bez porzadnej diagnozy / tzn zeskrobiny itp/ nie da rady psa wyleczyc

bo moze to wcale nie alergia?
a jesli alergia - to tez trzeba by porzadnie zbadac - na co
Andzia2383

10 sierpnia 2006, 22:44

Witam, byłam dziś u weterynarza, sunia dostała antybiotyk oraz płyn do kąpieli "Hexoderm". Prawdopodobnie nie jest to świeżb, ani też grzybica. Zostało to zdiagnozowane jako uczulenie na ślinę pcheł lub kleszczy.

Od jutra zaczynamy kąpiele, zobaczymy jakie będą efekty...

3majcie kciuki ;)

Dziękuje bardzo doktorowi Jarkowi Orłowi za bardzo miłą poradę telefoniczną :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 sierpnia 2006, 00:32

no i super , że się tak skończyło. Życzę miłych kapieli.
Andzia2383

26 sierpnia 2006, 20:16

Witam ponownie po awarii komputera ;)
Stosowałam się do zaleceń pani dokor, ale kąpiele i zastrzyki nie przynosiły rezultatów... wręcz przeciwnie, było coraz gorzej! :( Po zalecanych kąpielach skóra robiła się gorąca, dotyk sprawiał jej ból i nie mogła chodzić na nogi...
Choroba się rozprzestrzeniła na całą skórę, jeżeli ktoś widział łysego owczarka to ja właśnie takiego mam:!:
Od tygodnia rozpoczełam samodzielne leczenie psiaka. Przez pierwsze 2 dni stosowałam maść Laticort CH, ta maść spowodowała że sunia przestała się drapać, skóra przestała się łuszczeć.
W obecnej chwili stosuje maść ochronną z witaminą A. Moja sunia jest tłusta, ale nie ma kłopotów z chodzeniem, w niektórych miejscach pojawiły się malutkie oznaki włosków i wrócił jej apetyt.

Jeżeli ktoś ma inne sposoby na pomoc mojej suni proszę o kontakt :!:

Z góry dziękuje i pozdrawiam bardzo serdecznie

Andzia i Dorcia :lol:
Andzia2383

29 sierpnia 2006, 09:30

HURA! :lol:
Nareszcie wrócił nasz lekarz! :D Sunia otrzymała odpowiednie leki ;) Miała pobraną krew do badań, a w czwartek będą pobrane zeskrobiny.

Nareszcie no odpowiednią opieke :P szkoda że tak późno :roll:

Pozdrawiam 8)
Fairah

29 sierpnia 2006, 11:23

Zycze powodzenia i pozytywnych skutkow w leczeniu :)
Awatar użytkownika
goplanka
Kontakt:

20 września 2006, 11:54

Andzia -> czy mogłabyś dokładnie mi opisać (może być na PW) jakie występowały objawy i co stwierdził weterynarz, jak się zachowywał pies itp. Bo możliwe, że moja sunia ma coś podobnego :(
Gogluś

03 października 2006, 13:08

goplanka pisze:Andzia -> czy mogłabyś dokładnie mi opisać (może być na PW) jakie występowały objawy i co stwierdził weterynarz, jak się zachowywał pies itp. Bo możliwe, że moja sunia ma coś podobnego :(
Ja mam też podobny problem z moim psiakiem. Tz. nie wypada mu sierść, ale przy kazdej mozliwej okazji drapie się i gryzie (szczególnie po łapach), a co najgorsze ma łupież z którym od ponad miesiąca nie moge sobie poradzic. Pisalem już o moim psie w temacie dotyczącym uszu- to 6-miesieczny owczarek niemiecki o dużych jak na swój wiek gabarytach (ponad 30 kg wagi,ale nie jest absolutnie zatuczony). Bylem juz z nim w sprawie łupieżu u weterynarza. Również uznał, że to uczulenie na pchły i nakazał kąpiel w preparacie Biocyd. Oczywiscie nic to nie pomoglo:( Czy to może być jakieś uczulenie? A może jakaś inna choroba? Jak mogę mu pomóc? Dziekuję za każdą odpowiedż!
Gość

05 października 2006, 22:30

Witam,po długiej nie obecności.Ja również jeżdziłam po różnych wet.którzy stawiali błędne diagnozy na podstawie wyglądu i obiaw psa. podając niewłaściwe zaszczyki doprowadzili że w domu miałam naprawde owczarka,ale w wersji grzywacza(tzn.łysego :lol: ) Kiedy wrócił nasz wet. podjol prawdziwe leczenie,pobrał zeskrobiny i krew do badań. okazało sie że krew jest w normie,a ze zeskrobin skóry wynikło że ma nóżyce i gromkowca złocistego. po 4tyg.leczenia sierść odrosla całkowicie,pozostały nam 2 wizyty,a w dalszym ciągu leczenie połączone jest z podawaniem antybiotyków,a pies jest na diecie;sucha karma z jagnięciną.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje