Witam
W ostatnich dwóch tygodniach nasilliły się objawy przeprostów(wrażenie stawiania łapy na palcach)aczkolwiek jest to jedynie moja i znajomej opinia, która boryka się z tym problemem od ponad roku u psa tej samej rasy.
Pies chętny do skakania, zabaw oraz biegania, nie wykazuje jakiegokolwiek bólu jednak to w jaki sposób stawia tylnie nogi jest zastanawiające. Badania RTG bioder nie wykazało nic coby mogło powodować właśnie taki sposób ich stawania.
Od szczeniaka był okrąglutki, aktualnie ma 1 rok i 8 mies (ur. 20 listopada 2011) mierzy 66cm i 43 kg.
Zauważyłam jeszcze, że na zdjęciach z minionej zimy czasem stawiał tak łapy, jednak zdjęcie nigdy nie jest adekwatne tak jak film ponieważ perspektywa i ruch psa może nieco zmylić. Często zauważalny tzw. zajeczy chód kiedy biega, jednak z tego co wiem ja i inni właściciele tybetanów jest to u nich częste.
Pierwsza diagnoza weterynarza to koślawość stawu stepowego, wg niego wada genetyczna, taki jego urok- w co nie wierze. Stawy skokowe kieruje do wewnątrz co daje nam tzw. postawe krowią
Druga diagnoza natomiast- po konsulatcji telefonicznej wet. z jego znajomym po fachu to skutek złego żywienia, owy znajomy takie objawy zniwelował dietą u młodego psa w w skutek czego wyprowadził go. Zalecił równieżu nas diete, do drugiego roku życia molosy rosną i rozwijają się, mając nadzieje że i jego łapy nabiorą wzrostu mamy go karmić dwa razy
dziennie tak aby pies nie tył a jedynie rósł w łapach. Według mnie stawianie tylnich łap w taki sposób nie może być bez
przyczynowy. Coś musi mu dolegać skoro ustawia je i odciąża biodra? w taki sposób.
Pilne! Przeprosty u Mastifa Tybetańskiego!
Niestety wet. ze spec. chorob psów i kotów ponieważ do wszelkich ortopedów itd mamy ponad 100km a nie chce jechać też do 1wzego lepszego który nic nie pomoże
Spróbuj wysłać zdjęcia r.t.g. psa poczta elektroniczną do znanego radiologa wet.,lub ortopedy wet., ja wierzyłam lekarza wet.,skończyło się nie dobrze.Możesz napisać gdzie mieszkasz? wejdz na strone dr.Niedzielskiego z Wrocławia, przyjmuje i operuje też w klinice Myślenicach to sława w radiologii, lub napisz tam,xxxxxxx sa w necie wpisz w google.
Przyczyną takiego stawiania łap są zbyt długie więzadła, a nie problemy z biodrami.TYBETAN pisze: Według mnie stawianie tylnich łap w taki sposób nie może być bez
przyczynowy. Coś musi mu dolegać skoro ustawia je i odciąża biodra? w taki sposób.
skąd jesteś, zadzwoń do mnie proszę 501420620 podpowiem Ci coś nt. psa.