Hej. Mam kilka pytań.
1. Mój pies je suchą karmę , czy zostawić ją w misce czy dawać o konkretnej porze dnia? Obok leżą mu takie kawałki z mięsa(pachnie jak konserwa), ale tego nie tknie.
2. dzisiaj zaobserwowałam, że pies strasznie mało je... teraz nie wiem czy iść z tym do weterynarza, czy poczekać z parę dni, niechce żeby było za późno, rozumiecie . Jak zje to parę kawałków tej karmy , a potem nic.
pies jest ze schroniska, wcześniej jadł jak opętany, a teraz ... prawie wcale.
proszę o szybkie w miarę odpowiedzi
pilne !!
-
1. zdecydowanie o konkretnej porze dnia, porcja dzienna podzielona na dwa: rano i wieczorem. zostawiasz miskę na 15 minut jeżeli pies nie zje w tym czasie to zabierasz i dajesz tą samą porcję wieczorem. jaką karmę pies je?
2. w jakim wieku jest pies, co je, jak często, ile waży, ile mniej więcej je.
2. w jakim wieku jest pies, co je, jak często, ile waży, ile mniej więcej je.
Piesek ze schroniska, tam pewnie jadł inną i może miał wydzielaną.
Bezpieczniej byłoby podawać w porcjach stosownych do wagi psa np. 2 x dziennie
- Jeśli jadł 'jak opętany, to może jest przekarmiony.
- Czy pies ma stały dostęp do wody? Pije ją? Przy suchej karmie jest to niezbędne.
- Sucha karma puchnie w żołądku, a jesli do tego pochłonięta w dużej ilości...
- Czy wypróżnia się bez problemu?
Bezpieczniej byłoby podawać w porcjach stosownych do wagi psa np. 2 x dziennie
- Jeśli jadł 'jak opętany, to może jest przekarmiony.
- Czy pies ma stały dostęp do wody? Pije ją? Przy suchej karmie jest to niezbędne.
- Sucha karma puchnie w żołądku, a jesli do tego pochłonięta w dużej ilości...
- Czy wypróżnia się bez problemu?
tak dostęp do wody ma cały czas, ale też nie pije ;/
wczoraj cały dzień nie jadł, pomylałam że zje w nocy (niekiedy tak robił), ale karma jest nietknięta.
no właśnie ostatnio je kilka, np. zjadł 2-3 kawałki suchej i koniec, raczej taka ilość nie wystarczyłaby aby się najadł.
raz jak byłam z nim na dworze to nie umiał się wypróżnić, piszczał z bólu.
proszę o odpowiedzi
wczoraj cały dzień nie jadł, pomylałam że zje w nocy (niekiedy tak robił), ale karma jest nietknięta.
no właśnie ostatnio je kilka, np. zjadł 2-3 kawałki suchej i koniec, raczej taka ilość nie wystarczyłaby aby się najadł.
raz jak byłam z nim na dworze to nie umiał się wypróżnić, piszczał z bólu.
proszę o odpowiedzi
-
zabierz psa do weterynarza. psy mogą sobie robić jednodniowe głodówki, ale muszą wtedy pić. może coś zablokowało psu jelita, sprawa jest pilna i jak najszybciej wymaga konsultacji u dobrego weterynarza. karma którą podajesz to śmieć, ale nie to jest teraz największy problem.
-
jeżeli mięso jest wyciągane przed dodawaniem przypraw (i jest to mięso bez kości) to nie zaszkodzi. do wyboru karmy proponuję odwiedzić dział żywienie. teraz psu trzeba udzielić pomocy.
karmy mu nie dawaj ,mięso drobiowe z rosołu możesz mu dać , jesli w ogóle będzie chciał jeść ,choć ja nie dałabym mu nic do jedzenia , za to dużo wody .Najwazniejsze aby sie wypróżnił , bo wyrażnie cos go zaczopowało a to poważna sprawa . W takim przypadku daje się olej parafinowy-można go kupić w aptece ale nie wiem czy masz taka teraz mozliwość -może jestes już po wizycie u weterynarza ? jeśli nie to zrób to jak NAJSZYBCIEJ , pies się męczy . Odwodniony pies ma blade, dziąsła , zdrowy nieodwodniony -różowe , to taka mała informacja która pozwoli lepiej obserwoać psa .Narastajace odwodnienie jest groźne w skutkach .
czy pies normalnie wycodzi na sapcery, czy chce się bawić . Czy chce jeść mięso z rosołu?