Witam
Mam 2 letnia dalmatynkę, która niedawno była leczona alergicznie. Zaczęło się od niewinnej rany w uszku, potem drapanie psa, rana była większa, z ucha było czuć nieprzyjemny zapach. Wyleczyliśmy uszko u wetki, było też czyszczenie ucha, zastrzyki i tabletki. Leczenie skończyło się niecały miesiąc temu, a kilka dni temu na karku mojej łatki wyskoczył gula. Gulka jest taka, ze mieści się w dłoni (na taki lekki chwyt). Gulka wyskoczyła w tym miejscu, gdzie Aza miała wbijane zastrzyki. Oczywiscie poszliśmy do wetki i zapytaliśmy co i jak. Okazało sie, ze to faktycznie po zastrzykach wyskoczyła gulka, która moze zniknąc nawet za miesiac. Podobno to normalne. Nie wolno nam dotykać gulki (mimo, ze psina łapą dosięga), bo można pogorszyć stan - przynajmniej tak nam powiedziala wetka.
W związku z tą sprawą chciałam się zapytac czy często po zastrzykach wyskakują u psów takie gule? Czy trzeba czekać nawet miesiąc na zniknięcie gulki? A przede wszystkim czy to faktycznie normalne? Trochę sie martwię...
Pozdrawiam,
Gosia i Aza
Po leczeniu wyskoczyła gulka...
czy to jest miękkie?
Tak, gulka jest miękka. Czy to coś poważnego?
podejrzewam , że jest to ropień i takiego "twora" należy spunktować. Jeśli pokaże się ropa należy go opróżnić do zera i wypłukać, a jeszcze lepiej wyłyżeczkować.
Panie doktorze, ale czy to możliwe, żeby ropień był taki wielki?
Na razie spobojemy gulkę spunktować i zobaczymy co dalej.
Na razie spobojemy gulkę spunktować i zobaczymy co dalej.
tak może być taki wielki
Witam!
Okazuje sie, ze gulka sie zmniejsza i to bez skunktowania. Dowiedzialam sie, ze to nawet normalne (tzn. ze to sie zdarza innym psiarzom), ze takie gulki wyskakuja po złym podaniu zastrzyku. Gulka sie zmniejsza, na szczescie.
Okazuje sie, ze gulka sie zmniejsza i to bez skunktowania. Dowiedzialam sie, ze to nawet normalne (tzn. ze to sie zdarza innym psiarzom), ze takie gulki wyskakuja po złym podaniu zastrzyku. Gulka sie zmniejsza, na szczescie.
Na Dogomanii też dostawałam takie rady. Tylko, ze nasza wetka zabronila dotykać, smarować lub masować gulki. Powiedziala, ze takimi zabiegami mozemy pogorszyc sytuacje czyli doprowadzić do stwardnienia gulki. Na szczescie gulka sie juz zmniejsza, choc nadal jest duza.boguś pisze:Możesz taką gulkę posmarować maścią kamforową
Mój wet powiedział że można,ale najlepiej tylko raz dziennie bo może wystąpić podrażnienie skóry
dokładnie czegoś takiego lepiej nie ruszać, jeśli nie wiesz co to jest lepiej niczym nie smarować i nie dotykać.
-
- Informacje
-