Dzień dobry, proszę o podpowiedź.
12.02.18 Pies owczarek niemiecki lat 12, rano wymiotuje raz wodą. Dostaje stanu przedsionkowego. Weterynarz podaje lek sterydowy, pobiera krew, kroplowka- płyn ringera + optiloks.
Następnego dnia wyniki: ALAT w normie, ASPAT nieznacznie podniesiony 41,1; Cholesterol w normie, Fosfataza zasadowa w normie, Kreatynina 3,26, Mocznik 125,6. Do tego tarczyca FT4 0,426.
Weterynarz przepisuje hormony, antybiotyk Amoksiklav.
Pies się poprawia, ustępuje oczopląs, zaczyna ładnie chodzić. Dużo pije. Zaczyna ładnie jeść. Do tego tabletki karvisan.
20.02.18 pies po jedzeniu w okolicy południa próbuje zwymiotować, ale mu się nie udaje. Od tamtej pory do dziś nie je. W środę nad ranem pojawia się biegunka. Biegunka trwa do dziś- pomarańczowa. Pies nadal nie je. Dostaje kroplówkę Reninga, zastrzyk osłonowy i dwa inne ale nie wiem co to było. W czwartek nad ranem załatwia się pod siebie, nie chce / nie ma siły wstać. Kapie mocz bez przerwy. Leży cały dzień. Weterynarz wieczorem pobiera mu krew, daje litr roztworu Ringera z mleczanami i zastrzyk, również nie pamiętam jaki.
Piątek: pies po kroplówce się nie poprawił, nadal nie wstaje, załatwia się na leżąco. Dużo pije. Wyniki krwi: Kreatynina 4,57, Mocznik 264,3.
Weterynarz od 13.02.18 stwierdza chore nerki i w sumie na to leczy objawowo psa.
Dziś również roztwór Ringera z mleczanami oraz zastrzyk osłonowy na żołądek i poprawę apetytu.
Jakie są możliwości w tej sytuacji? Czytałam o lekach no. ipakitina, Rubental czy Lespewet. Tylko czy przy takim osłabieniu i pogorszeniu wyników coś poradzi sobie z tym stanem? Mój weterynarz nie daje dobrych rokowań. Dodatkowo uznał że myślał iż wyniki będą dziś dużo gorsze gdy zobaczył psa. Wiem że musiałby zacząć jeść, a do tego musielibyśmy wypłukać ten mocznik... Proszę o konsultację. Jutro również będziemy rozmawiać z weterynarzem o całym tygodniowym leczeniu i możliwym dalszym leczeniu, ale może coś podpowiecie?
Dziękuję, Klara.
Podejrzenie niewydolności nerek/ stan przedsionkowy
pilnie analiza moczu, usg nerek i pęcherza!!!!!
-
- Informacje
-