Witam,
U mojego zaledwie dwuletniego yorka jest podejrzenie Zespołu Cushinga. Czy jest to możliwe u tak młodego psa?
To co spowodowało, że wybraliśmy się z nim do weterynarza:
-bardzo dużo pije, czasem ledwo napełnimy miskę i już jest pusta, czasem na spacerach próbuje pić wodę z kałuży
-dużo sika, do tego stopnia, że w domu chodzi w pieluszce
-zwiększył mu się apetyt, zachowuje się, jakby ciągle był głodny
-wyciąga i podjada kupy z kuwety od kota (tu próbowaliśmy działać na własną rękę podając Rumen Tabs i jogurt naturalny)
-schudł, w ciągu dwóch miesięcy jego waga poleciała w dół o 0,3kg
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej chorobie, dlatego też nie wiem, co jeszcze mogę zrobić, jakie badania wykonać. Bardzo liczę na waszą pomoc.
We wtorek będzie miał wykonywany test hamowania deksametazonem.
Jego aktualne wyniki:
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Podejrzenie Zespołu Cushinga
musisz poszerzyć zakres badań, ale sama piszesz, że jesteś mówiona na dalsze badania
wykonaj test. Potem będziesz poszerzać badania.
Mamy wyniki z panelu tarczycowego i testu hamowania:
Cholesterol całkowity - 164.0 mg/dl min 120 max 330
T4 - 1.85 ug/dl min. 1.3, max. 4.5
TSH - 0.054 ng/ml max. 0.6
FT4 - 1.65 ng/ml min. 0.77 max 4
Współczynnik K - 10.601
Test hamowania deksametazonem, niskimi dawkami:
Kortyzol - wartość wyjściowa 3.38 ug/dl
Kortyzol - po 4h <1 ug/dl
Kortyzol - po 8h <1 ug/dl
Tak to wygląda. Weterynarz mówi, że wyniki z panelu tarczycowego są dobre. Jednak wynik TSH jest ponad 10krotnie niższy niż maksymalna granica. Podobno to może być z powodu nadczynności tarczycy?
Weterynarz chce zrobić jeszcze jeden test, który ma wykluczyć chorobę Cushinga. Pytanie co możemy jeszcze robić, w jakim kierunku diagnozować?
Cholesterol całkowity - 164.0 mg/dl min 120 max 330
T4 - 1.85 ug/dl min. 1.3, max. 4.5
TSH - 0.054 ng/ml max. 0.6
FT4 - 1.65 ng/ml min. 0.77 max 4
Współczynnik K - 10.601
Test hamowania deksametazonem, niskimi dawkami:
Kortyzol - wartość wyjściowa 3.38 ug/dl
Kortyzol - po 4h <1 ug/dl
Kortyzol - po 8h <1 ug/dl
Tak to wygląda. Weterynarz mówi, że wyniki z panelu tarczycowego są dobre. Jednak wynik TSH jest ponad 10krotnie niższy niż maksymalna granica. Podobno to może być z powodu nadczynności tarczycy?
Weterynarz chce zrobić jeszcze jeden test, który ma wykluczyć chorobę Cushinga. Pytanie co możemy jeszcze robić, w jakim kierunku diagnozować?
dla mnie wszystko jest tu ok. Sprawdź normy Tsh czy poruszasz się po tych samych jednostkach.
-
- Informacje
-