podpowiedź gdzie szukać przyczyny?
Witam, około kwietnia mój pies zaczął kaszleć, dostał leki typowe na kaszel kennelowy, które ostatecznie nie pomogły(pomagały jedynie na tydzień), w maju zostało wykonane zdjęcie rtg na którym widać było (nacieki? ) w płucach, ogólnie zdjęcie pokazało, że płuca są zajete chociaż w niewielkim stopniu, pies dostał antybiotyk(nie jestem w stanie przypomnieć sobie jego nazwy ale nie przyniósł żadnego rezultatu, jednocześnie z nim brał również theovent, mój weterynarz wykonał wymaz z krtani, który wykazał bardzo liczny wzrost klebsiella oxytoca oraz staphylococcus sp.(w między czasie pies brał encorton bo bardzo kaszlał, obecnie od miesiąca jest bez encortonu ale kaszle najcześciej rano lub jak trochę poleży, początkowo to kaszel suchy jednak po paru kaszlnięciach pies odkrztusza wydzielinę i białą pianę) obie bakterie z wymazu wrażliwe na doksycyklinę. Przez ponad miesiąc pies brał duomox, jednak kaszel ciągle nie ustaje a do tego ostatnio doszły kulawizny, pies zaczął kuleć najpierw na prawą przednią łapę, potem na prawą tylką, następnie na lewą tylną i lewą przednią (kulawizny na różne łapy w przeciągu tygodnia) kulawizny na lewe łapy ustały, natomiast na prawy przód i tył ciągle kujeje do tego pojawił się obrzęk na stawie nadgarstkowym przedniej łapy i stawie skokowym łapy tylnej, zdjęcie RTG nie wykazało żadnych zmian, wykluczono również młodzieńcze zapalenie kości, wykonaliśmy test na choroby odkleszczowe, myśląc, że to może bolerioza jest przyczyną kaszlu i kulawizn ale wyszedł on negatywnie zresztą miesiąc wcześniej pies skończył brać duomox, więc chyba pies nie powinien zacząć kuleć po miesiącu od stosowania antybiotyku, który stosuje się przy boleriozie? Pies miał robione EKG, które wykazało, że serce pracuje wręcz książkowo. Jutro jedziemy na badanie krwi w kierunku problemów z tarczycą ale pomału kończą nam się pomysły. Prosze zatem o podpowiedź, trop, co jeszcze może dolegać psu, co należałoby zbadać? z góry bardzo dziękuje
a dlaczego duomox a nie doxycyklina to są zupełnie inne antybiotyki. Pies odrobaczany? Żadnych innych zaburzeń? Badania krwi jakieś miał robione?
Prrzepraszam, ale źle napisałąm nazwę antybiotyku, nie był to duomox tylko unidox. Pies był gruntownie odrobaczony w maju - padło podejrzenie na robaki, ale nie przyniosło to efektu. Badania krwi były robione, poziom białych krwinek był nieznacznie podwyższony, co wskazywało na infekcję(taką dostałam informację), były też niewielkie odchylenia wątrobowe, co miało być skutkiem przyjmowania encortonu. W chwili obecnej czekamy na ponowne wyniki krwi w kierunku tarczycy oraz podstawowy profil i umawiamy się na bronchoskopię, martwią mnie te zmienne kulawizny.