Witam
Pozwoliłam sobie napisać bo mam problem z psem i może Pan mi coś doradzi.
Mam psa rasy Golden retriever w maju br skończył rok. Ma skłonności do biegunek szczególnie gdy coś zje z podwórka - karmię go gotowanym jedzeniem (kurczak, podroby, wołowina, ryż, marchewka, chleb, makaron) i dostaje karmę Royal Canin wcześniej Purina dla szczeniąt. Pies lubi wodę, często chłodzi się w błocie i wodzie stojącej w koleinach leśnych.
Od maja br ma następujące objawy : pies się bardzo zaczął drapać, gryźć po łapach, nogach i brzuchu, dostał wysypki na brzuchu, pod pachami – czerwone plamki, które potem zaropiały i zrobiły się strupki, zaczęła wypadać sierść.
Weterynarz podał antybiotyk (penicylinę) bo doszło do zapalenia skóry, potem kapaliśmy go w szamponie Bayer i preparcie Biocyd., poza tym dostaje alertek.
Opisane objawy po 1-2 tygodniach ustępują, skóra się złuszczy ale potem znowu się pojawiają.
Kiedy wystąpiły w/w objawy pies był po leczeniu nifuroksazydem, w lipcu dostał również Advocate bo pies często chłodzi się w leśnym błocie i podejrzewaliśmy świerzbowiec.
Odstawiłam witaminy (Mikita, Dolfos), wędzone uszy itp. Przysmaki.
Aktualnie podaje mu tylko alertek.
Aby ułatwić usunięcie naskórka kąpię psa w szamponie Bayer sensitive.
Niestety objawy powracają.
Mam pytanie czy podane objawy wskazują na alergię czy może na pasożyty ?. W którym kierunku podjąć leczenie.
Jak szybko występuje np. wysypka po zjedzeniu przez psa pokarmu mogącego go uczulać (np.1 czy 5 dni), bo nie wiem jak zorientować się na co może być uczulony.
Z góry dziękuję za pomoc.
Iwona
Pomoc w diagnozie choroby (pytanie do Pana Jarka)
dopóki nie zrobisz badań to będziesz zgadywać. Ja w totolotka nigdy nie wygrałem więc nie będę obstawiał co to jest. Wygląda na alergię ale na co ? Alergia nie wieku granicznego jej wystąpienia. Może zawsze się pojawić i sama ustąpić. Czas reakcji alergicznej jest bardzo różny od kilku minut do kilku dni . W przypadku diet eliminacyjnych nowe produkty powinno się wprowadzać nie wcześniej jak co 3-4 tygodnie więc widzisz o jakich okresach mówimy.
Dziękuję za odpowiedź.
Będę obserwować psa możę uda mi się znależć przyczynę ( aktualnie odstawiłam makaron i chleb), bo z testami bedę miała problem ze względu na miejsce zamieszkania.
Poczekam jeszcze do zimy i zobaczę czy objawy się zmniejszą.
Iwona
Będę obserwować psa możę uda mi się znależć przyczynę ( aktualnie odstawiłam makaron i chleb), bo z testami bedę miała problem ze względu na miejsce zamieszkania.
Poczekam jeszcze do zimy i zobaczę czy objawy się zmniejszą.
Iwona