pomocy!!!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 lutego 2014, 12:04

ile razy psu dajesz jeść ? Jak stwierdzono u niego lamblie? Próbowałaś już tylko z gotowanym jedzeniem?
Paweł Pałasz

27 lutego 2014, 19:55

Daje 2 razy dziennie rano okolo 6 i potem kolo 16-16:30 wczesniej probowalem ryz z marchewka + scierałem fileta z kurczaka i bylo zdecydowanie lepiej ale nie idealnie . W tej chwili po odrobaczeniu bierze metronidazol + lacidofil i jest ok załatwia sie raz 2 razy dziennie wczesniej nawet 5-6 razy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 marca 2014, 00:15

jak stwierdzono lamblie?
Paweł Pałasz

09 marca 2014, 09:19

Były robione badanie kału z 3 dni i powiedział ze to "prawdopodobnie" lamblia i dał leki na nią ale póki co efektu nie ma żadnego
Paweł Pałasz

09 marca 2014, 09:33

Panie Jarku niech Pan mi odpowie czy piesek po stracie 25 cm jelit może wogóle byc zdrowy badz prawie zdrowy???? Moze to moje szukanie przyczyn jest zbędne bo nic to nie da ??? Ewentualnie jakie badania jeszcze by Pan zalecił?? Ja juz chyba stracilem nadzieje na wyleczenie go
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 marca 2014, 23:51

na 100% wykluczyć lamblie, test kliszowy. Usunięcie 25 cm jelit to jeszcze nie tragedia i myślę , że nie ma to wpływu. A dlaczego miał usuwane jelito?
Paweł Pałasz

10 marca 2014, 09:40

Miał wgłobienie jelita za szczeniaka miał ciągłe problemy z biegunkami. Zastrzyk + nifuroksazyd i bylo ok potem znowu to samo i tak w kółko tylko ze coraz gorzej z 10 razy bylem u weterynarza i tak w kółko. Wkoncu zostawil go zrobil morfologie i badanie biochemiczne krwi i cos wyszlo ze ma chemiczne zapalenie jelita(cos takiego) ale zrobil jeszcze zdjecie rtg i zobaczyl niedroznosc no i operacja . Nie wiem czy to ma znaczenie ale wszystko zaczeło się od podania pratelu na odrobaczanie i kilka godzin pozniej straszne biegunki ale tylko noca i tak przez pare dni
Faro

10 marca 2014, 14:00

Spróbuj gotować psiakowi , mój Maksymilian nie tolerował jakiejkolwiek suchej karmy - nawet najlepsze karmy weterynaryjne powodowały biegunki . "Strzałem" w przysłowiową "10" okazało się przestawienie psa na gotowane. Dostawał mięso , z którym nie miał styczności wcześniej (by wykluczyć możliwość alergii) plus ryż plus marchew - wszystko oczywiście gotowane i zmiksowane na papkę . Dostawał 4 razy dziennie w mniejszych porcjach by nie obciążać jelit i żołądka . Każda porcja wcześniej był posypana (jakieś 20 -30 min przed podaniem) zawartością kapsułki kronu ( każdą porcję posypywałam połową zawartości kapsułki , ale o dawkę dla Twojego psiaka najlepiej zapytaj dr Jarka ). Miksowanie pokarmu ułatwia jego wchłanianie ( zalecenia miksowania są dla osób po operacji jelita grubego więc i pewnie Twój psiak może się do tego stosować) Dopiero taki sposób żywienia wyprowadził Maksa na prosta - może i w Waszym przypadku pomoże.
pawel.palasz

09 kwietnia 2014, 21:24

I znowu to samo a było juz duzo lepiej... Kupiłem Royal Canin Maxi dodatkowo fabendazol w dawce 50 mg na kg przez 3 dni i metronidazol oraz Inna pani weterynarz dała BAYCOX dla mojego pieska i było naprawde fajne ale juz wszystko wraca . NIe wiem czy to juz bedzie tak zawsze?? Czy możliwe żeby to były znowu lamblie????
Apocatequil

09 kwietnia 2014, 21:27

....
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2016, 00:42 przez Apocatequil, łącznie zmieniany 1 raz.
pawel.palasz

09 kwietnia 2014, 21:34

Czy badanie na antygen na lamblie jest pewniejsze???
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

09 kwietnia 2014, 23:07

dla pewności zrób i to i to.
pawel.palasz

25 kwietnia 2014, 11:21

Witam zmieniłem weterynarza i ten zrobił badania pod kątem ibd oraz podejrzewa uczulenie na gluten???? co o tym sądzicie?????? Lamblioza wykluczona
Gość

25 kwietnia 2014, 12:18

Często u psów występuje uczulenie na gluten , musisz zastosować dietę bezglutenową , to przekonasz się , czy rzeczywiście tak jest . Mój pies od szczeniaka jest na diecie bezglutenowej http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 kwietnia 2014, 09:45

oczywiście , że mo,ze być uczulenie na gluten ale nie tylkjo. Może być na dany rodzaj białka , na grzyby, które występują w suchych karmach, na inne składniki diety. Po nitce do kłębka , badania i stopniowe wykluczanie produktów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje