Powiększone i bolesne węzły chłonne podżuchwowe
-
a robiliście jakieś badania? oglądał wet psu psyk?
Weterynarz nawet nie chciał psa obejrzec. Stwierdzil ze biopsja i tyle. Dlatego dzisiaj ide jeszcze do innego weterynarza zeby dokladnie psa przebadal i krew pobral bo poprzedni wet stwierdzil ze krew przed biopsja pobiora. Zobaczymy co powie nowy weterynarz.
-
Trzymamy kciuki!!!! Oby to były zęby!!!!
wrocilismy wlasnie od pani weterynarz. zeby ma zdrowe i bardzo ladne jak na jego wiek. zrobiono mu usg. powiekszony wezel chlonny podzuchwowy prawy. jesli chodzi o te podkolanowe o ktorych pisalem to byla to tylko zmiana skorna (ja sie na tym nie znam i myslalem ze to wezly) Wiec wszystkie wezly oprucz prawego nie sa powiekszone. udalo nam sie zalatwic u tej pani biopsje na jutro. szkoda tylko ze na wyniki czeka sie 2-3 dni. usg wykazalo ze wezel nie jest ladny. wiecej bedzie wiadomo po wynikach biopsji
-
biopsja całego węzła? robiliście morfologie? przy chłoniakach w 70% morfologia białych krwinek jest nieprawidłowa. Po drugie BARDZO ważne jest wykonanie ręcznego rozmazu krwi, bo zaatakowane limfocyty mają charakterystyczny wygląd.
-
zrób morfologię gdziekolwiek (i zanieś lekarzowi prowadzącemu), dla mnie jest to NIEPOJĘTE że psu który choruje nie sprawdza się podstawowych parametrów krwinkowych! Na morfologię czeka się 5 minut, bo robi to aparatura! I w dalszym ciągu uważam, że razem z biopsją powinien być zrobiony rozmaz, Pani weterynarz w gabinecie mikroskop chyba ma? Z biopsją cienkoigłową dobre posunięcie, ale pamiętajcie że ona nie wyklucza chłoniaka (można nie trafić na zaatakowany obszar węzła). Potem trzeba do badania całego węzła wyciąć. SKąd w ogóle jesteście?
-
oczywiście, że znam we Wrocławiu przyjmuje legenda jeśli chodzi o psią onkologię! Jestem w szoku, że nikt Cie od razu do niego nie pokierował, zwłaszcza jeśli podejrzewali chłoniaka u psa... Dr Hildebrand, ja mieszkam w Krakowie, więc nie wiem w którym miejscu przyjmuje ale znaleźć nie będzie trudno. Macie pod ręką jednego z 2 najlepszych onkologów w Polsce, grzechem będzie nie umówić się na wizytę. Przecież chodzi o zdrowie psiaka...
-
jeżeli przeczytasz to przed wizytą, to odpuść biopsję u tej pani. Lepiej zrobić wszystko na miejscu u dr Haldebranda. On oceni czy to w ogóle może być chłoniak czy coś innego i będziesz miał 100% pewność, że jako specjalista w swojej dziedzinie podejmie odpowiednie kroki.
-
widzisz, tylko chodzi o to kto ogląda materiał... Chyba, że pani weterynarz wysyła materiał właśnie do doktora (być może stąd trzeba czekać) - zapytaj. Tak czy inaczej trzymamy kciuki żeby to była jakaś błahostka. Dajcie znać jak coś będzie wiadomo.
-
- Informacje
-