Powierzchowne zapalenie rogowki u suni
Witam Serdecznie. Od pewnego czasu u mojej adoptowanej suni zauważyłam białawy nalot na oczach jakby galaretkę, cieknaca wydzielieline, wcześniej miała zadrapane oko przez kotkę ale jakoś się to zagoiło a po czasie właśnie na obu oczach się takie coś zrobiło. Byłam u weterynarza niestety nie ma u nas okulisty psiego. I leczył ją najpierw kroplami na infekcje, potem zbadał czy nie ma zespołu suchego oka, potem znów wykonałam badania twierdził ze jest ok tylko ze jest lekko zawyzony wynik z cholesterolu. Ale ja widzę że jest w tych wynikach trochę wyników poza norma. Ale nareszcie w jednym oku ma taką żyłkę bądź szrame brazowa od kącika do środka tęczówki i parę żyłek na białku i stwierdził że jest to powierzchowne zapalenie rogowki. Podał po tych wszystkich kroplach, tabletki ze sterydami. Po których moją sunia zaczęła usikiwac choc nigdy tego nie robiła, ma duży apetyt i pragnienie, czasem ciężko oddycha postanowiłam zmniejszyć dawkę do połowy tabletki, bo obawiam się o stan jej zdrowia ma zaledwie 3 lata. Bardzo proszę o odpowiedź jakiegoś mądrego lekarza weterynarii najlepiej okulisty. Czy w tym przypadku muszę stosować sterydy w tabletkach czy wystarcza krople ze sterydami i jak długo można je stosować? Kolejna rzeczy będę poddawana terapi izotopami, na chorobę z autoagresji tarczycy czy mój pies może przebywać wtedy ze mną podczas promieniowania skoro mi ma pomóc na moją chorobę z autoagresji to może pomoże też mojej suni skoro ma podobna chorobę do mnie imunologiczna. Proszę o pomoc bo nie wiem już jak moją sunie leczyć a jest jeszcze młoda nie chciałabym ja lekami obciążać, jej żołądka, a też chciałabym jak najdłużej utrzymać jej wzrok. Co mogę zrobić. Daleko bardzo mam do lekarza weterynarii okulisty. Nie mam jak zajechac. Proszę o rady może ktoś miał podobny problem ze zwierzaczkiem
Dzień dobry!
Niestety na podstawie samego opisu nie jest możliwe ustalenie jakiejkolwiek diagnozy i zaproponowanie leczenia. Ważne, aby psiaka zobaczył lekarz weterynarii i na postawie całej historii choroby (w tym stosowanych do tej pory leków) i po pełnym badaniu klinicznym zaproponował rozwiązanie. Rozumiem, że ma Pani daleko do specjalisty i choć wizyta u takiego okulisty byłaby najlepszą opcją, to zawsze można się skonsultować z innym lekarzem weterynarii w celu zasięgnięcia drugiej opinii. Jeśli natomiast chodzi o wzmożone pragnienie, apetyt i częstsze oddawanie moczu u suni to są to jedne z typowych działań niepożądanych przy stosowaniu glikokortykosteroidów. Proszę jednak pamiętać, że rodzaj leków i ich dawkowanie mogą być dobierane tylko przez lekarza weterynarii. Jeśli jest Pani zaniepokojona stanem psiaka, proszę się skonsultować z lekarzem w celu ewentualnej korekcji dawki leku.
Życzę dużo zdrowia dla pupila i pozdrawiam serdecznie,
Weronika
Niestety na podstawie samego opisu nie jest możliwe ustalenie jakiejkolwiek diagnozy i zaproponowanie leczenia. Ważne, aby psiaka zobaczył lekarz weterynarii i na postawie całej historii choroby (w tym stosowanych do tej pory leków) i po pełnym badaniu klinicznym zaproponował rozwiązanie. Rozumiem, że ma Pani daleko do specjalisty i choć wizyta u takiego okulisty byłaby najlepszą opcją, to zawsze można się skonsultować z innym lekarzem weterynarii w celu zasięgnięcia drugiej opinii. Jeśli natomiast chodzi o wzmożone pragnienie, apetyt i częstsze oddawanie moczu u suni to są to jedne z typowych działań niepożądanych przy stosowaniu glikokortykosteroidów. Proszę jednak pamiętać, że rodzaj leków i ich dawkowanie mogą być dobierane tylko przez lekarza weterynarii. Jeśli jest Pani zaniepokojona stanem psiaka, proszę się skonsultować z lekarzem w celu ewentualnej korekcji dawki leku.
Życzę dużo zdrowia dla pupila i pozdrawiam serdecznie,
Weronika
Dziękuję za odpowiedź, ale nie dowiedziałam się więcej jak sama wiem, prosiłam o odpowiedź czy trzeba stosować tabletki że sterydami czy można tylko krople stosować bo przy stosowaniu kropli wcześniej sunia nie miała problemu z usikiwaniem. Ja wiem jakie są skutki uboczne przyjmowania leków że sterydami dlatego też chciałabym zapobiec aż tak drastycznemu od razu leczeniu tabletkami ze sterydami. Wszystko na to wskazuje że lekarz dobrze postawił diagnozę ale co do jego sposobu leczenia mam wątpliwości. Może udam się do innego lekarza ale u nas są sami lekarze ale nie okuliści, więc myślę że każdy będzie testował leki na suni. A co do leczenia izotopami to też żaden lekarz nie umie mi dać jednoznacznej odpowiedzi. Czy sunia też mogłaby przebywać podczas mojego leczenia bo przeciez ma bardzo podobna chorobę immunologiczną. Czekam jeszcze na odpowiedź jakiegoś weterynarza bede wdzięczna.
-
- Informacje
-