Preparat na kleszcze

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

fdgdbghrds

16 maja 2013, 21:00

Witam, dzisiaj potraktowałam psa preparatem przeciwko kleszczom i pchłom, niestety podczas aplikacji w jednym miejscu pies gwałtownie się poruszył i została wylana trochę niżej, pies sięgnął tam językiem i zlizał prawdopodobnie preparat (cały bok miał mokry od lizania, więc możliwe że preparat też zlizał) nie było tego zbyt dużo mimo to mam pytanie czy psu może coś być? preparat podawałam o 17;30 już jest 21, do tej pory oprócz lizania owego boku i drapania się w tym miejscu żadnych objawów nie było. Mam się martwić?
ergfsds

16 maja 2013, 21:10

Dodam że pies ma skłonność do uczuleń i reakcji alergicznych na prawie wszystko (jest też uczulony na amoksycylinę)
Gość

16 maja 2013, 21:19

Producenci zalecają w razie wystąpienia uczuleń zmyć preparat.
sfdfgh

16 maja 2013, 21:35

wiem, wiem, nie mam na myśli uczuleń, tylko czy zatrucia jakiegoś nie dostanie jeśli zlizał :):)
Gość

16 maja 2013, 21:37

jaki to preparat, co jest jego substancja czynna? obserwuj zwierze, jesli bedzie dzialo sie cokolwiek niepokojacego jedz do weta, zapoznaj sie z ulotka i z tym co nalezy zrobic w przypadku polizania preparatu przez zwierze
sdv

16 maja 2013, 22:01

Preparat to expot, substancja czynna to permatryna, od prawie 4 godzin nic sie nie dzieje
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 maja 2013, 01:13

obserwuj psa. Nie powinno się nic dziać , ale jeśli coś będzie złego to natychmiast do lekarza.
ODPOWIEDZ
  • Informacje