preparaty na dysplazje

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Anna B.

31 stycznia 2008, 20:48

Mój psiak 2,5 roczny smooth collie z dysplazją stawów biodrowych typ C pozostaje na preparacie caniviton forte. Jest to preparat odżywczy uzupełniający i wspomagający funkcję chrząstki stawowej. Wytwórca jest polski w Gorzowie Wlkp- Vetoquinol Biowet sp zoo. Obawiam się jednak że preparat jest dostępny jedynie przez veta. Jest w formie suchego proszku. Ja rozrabiałam zalecaną dawkę w odrobinie ( dosłownie 1/2 łyżeczki wody) i tak zmiękczona papkę psiakowi do pyska- chwilę przytrzymać - połykał. Nie dawałam do karmy bo dając w taki sposób miałam pewność, że w całości dotarło tam, gdzie trzeba. W tej chwili mamy przerwę w podawaniu canivitonu a psa trzymam na suchej karmie z chondroityną i glukozaminą. Waga jest stała- nie przybywa, dozujemy mu rozkoszne zabawy w postaci przeciągania, skakania, wspinania się i biegania. Dbamy o podłoże, na którym się porusza ( w domu), żeby nie było ślisko i żeby nie wpadał w niekontrolowane poślizgi. Jest pogodny i nie cierpi - mam nadzieję, że jak najdłużej. W tym roku czeka nas kontrolne RTG ale odkładamy to na wiosnę :)))
ODPOWIEDZ
  • Informacje