preparaty na dysplazje
Witam, proszę o rade. Mam labka prawie 2 letniego i NIESTETY ma dysplazje typu D. Karmilam go Acaną i teraz zmieniam na Proformance. Ograniczam mu bieganie, chodzenia po schodach, po twardym. Biega sobie po ogrodzie a na spacery to chodzi na smyczy( i niestety okropnie ciągnie) Patrząc na niego nikt by nie powiedzial ze ma dysplazje typu D bo psiaczek biega, skacze i chętny jest do zabawy. Dysplazja objawia sie tylko podczas wstawania z kocyka. Zdjecie RTG wyslaliśmy do dr. Siembiedy do Wroclawia i na razie odradzal nam jakiekolwiek operacje jezeli psiak się dobrze czuje i narazie nic go nie boli. Idzie teraz zima i śnieg i boję sie ze jak moj piesio p obiega troche po śniegu to poźniej bedzie kulal, prosze mi napisać czy podawac mu jakieś preparaty na stawy. Dwa razy podawalam mu Altroflex, a moze jest jakiś lepszy preparat dla mojego psiaczka-prosze mi napisać co mu podawać aby przez zime nie mail poważnych objawów tej nieszczęsnej dysplazji. dziękuje
niestety nie ma leku na dysplazje, możesz w nieznaczny sposób łagodzić skutki tej dysplazji ale w znikomy sposób np. Artroflexem, artoscanem. I postępuj z nim tak jak piszesz to ma ważniejsze znaczenie . W jakim wieku masz pieska?
Najlepiej zwróć się do dobrego ortopedy.
Mam dwu i pół letniego Berneńskiego Psa Pasterskiego z dysplazją określoną C/D. Pies chodzi co pół roku na kontrolę stawów. W zależności od zaleceń dostaje 3 mną kurację Zeel+Traumal + artlo.... (są różne preparaty) co 0,5 roku. We 09 skończył zastrzyki z soli kwasu Hiolonurowego (jeśli ktoś może to niech mnie w nazewnictwie poprawi) i .... pies jest bardzo sprawny i nie ma zadnych zewnętrznych objawów. Łącznie z tym że zaczął wskakiwać sam do bagażnika combi.
W swojej "karierze zdrowotnej" miał stwierdzoną dysplazję A, E, B w kierunku zmian na A, i ostatnio (tj, w wieku22 miesięcy C/D). Ale w lutym wybieram się jeszcze do Wrocławia na ponowne badania RTG i ortopedyczne. Bardzo duże znaczenie przy istniejącej dysplazji mają warunki bytowe.
Mam dwu i pół letniego Berneńskiego Psa Pasterskiego z dysplazją określoną C/D. Pies chodzi co pół roku na kontrolę stawów. W zależności od zaleceń dostaje 3 mną kurację Zeel+Traumal + artlo.... (są różne preparaty) co 0,5 roku. We 09 skończył zastrzyki z soli kwasu Hiolonurowego (jeśli ktoś może to niech mnie w nazewnictwie poprawi) i .... pies jest bardzo sprawny i nie ma zadnych zewnętrznych objawów. Łącznie z tym że zaczął wskakiwać sam do bagażnika combi.
W swojej "karierze zdrowotnej" miał stwierdzoną dysplazję A, E, B w kierunku zmian na A, i ostatnio (tj, w wieku22 miesięcy C/D). Ale w lutym wybieram się jeszcze do Wrocławia na ponowne badania RTG i ortopedyczne. Bardzo duże znaczenie przy istniejącej dysplazji mają warunki bytowe.
-
ja mam inny problem bo moje psico jest mega wiekowe, i najbardziej na swiecie bałam sie zimy (pies ni chodzł parę miesięcy, ma problemy z tylnymi łapami jest wielki bo to wilczur)ale spadł snieg i o ile nie biega za duzo po głebokim to jest wszystko w najlepszym poządku. ale czekaj bo zaczynam odbiegac od tematu: z leków z glukozaminą najlepiej dawać ARTHROSCAN, w tabletkach trochę sie różni od arthroflexu składem i jest po prostu super (praktykowałam przez ostatnie 8 miesiecy na swoim psie), traumeel s i zeel też jest dobry (nie daje efektów ubocznych) robisz tak : po 1 tabl. rozgniatasz na łyzce, 2-3 krople wody i papę psu do pysia ale 1/2 godziny przed i po nie wolno dawac psu pić i jeść i to jest bardzo ważne!!!! pozatym jak widzisz ze psinowi gorzej to mozesz pogadać z wetem o rimadylu (przeciwbólowe i przeciwzapalne) i guzik prawda że bardzo szkodzi bo ja daje psu od lutego z przerwami i ostatnie badanie krwi i moczu ma super (po ludzkich lekach to miał taka jazdę z żoładkiem ze myslałam ze nic już mu nie pomoże), super jest jeszce karma royal`a
z glukozamina ale ta weterynaryjna przeczym cena powala na kolana-ale warto zainwestowąć a jak cie ciągnie to próbuj drania na szelkach prowadzić mojemu sie od razu odniechcewa biegania
pozdrawiam
z glukozamina ale ta weterynaryjna przeczym cena powala na kolana-ale warto zainwestowąć a jak cie ciągnie to próbuj drania na szelkach prowadzić mojemu sie od razu odniechcewa biegania
pozdrawiam
-
acha arthroscan i arthroflex (pisałam na forum )ak sie zastanawiałam co brać i ci powiem że teraz mamy 3 op. piguł i jest duża rożnica może dla tego że syrop trudno psu udzielić w odpowiedniej il.(pół wypluje , pół rozleje;]) pozatym piguły wychodza o wiele taniej
Witam,
Jeżeli chodzi o podawanie homeopatów odradzałabym doustnie , po pierwsze psu ciężko wsadzić pod język , gdzie homeopat ma się wchłanąć przez błony -jest to nie możliwe i przez to działanie leku jest zerowe.
Najlepiej robic to w inekcji podskórnej i do tego dołączyłaby discuscompositum w następującym połaczeniu:
Traumel S 1/2 ampułki z ZEEL T 1/2 ampułki i Discus 1/2 ampułki mozna to w jednej inekcji naciągnąc do jednej strzykawki i pierwsze podanie co 12h druga dawka co 48h a następne co 4 dni.
A... nie wolno przechowywać tych homeopatów wymieszanych ze sobą, można mieszać tylko na chwilę przed podaniem.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o podawanie homeopatów odradzałabym doustnie , po pierwsze psu ciężko wsadzić pod język , gdzie homeopat ma się wchłanąć przez błony -jest to nie możliwe i przez to działanie leku jest zerowe.
Najlepiej robic to w inekcji podskórnej i do tego dołączyłaby discuscompositum w następującym połaczeniu:
Traumel S 1/2 ampułki z ZEEL T 1/2 ampułki i Discus 1/2 ampułki mozna to w jednej inekcji naciągnąc do jednej strzykawki i pierwsze podanie co 12h druga dawka co 48h a następne co 4 dni.
A... nie wolno przechowywać tych homeopatów wymieszanych ze sobą, można mieszać tylko na chwilę przed podaniem.
Pozdrawiam
Bencia-tak podaje się leki homeopatyczne, nieważne czy psu czy człowiekowi
MonkD- od dawna podaję swojemu psu granulki i krople homeopatyczne i są skuteczne mimo iż pies je połyka a nie trzyma w pysku do rozpuszczenia. Pogadaj z psimi homeopatami to dowiesz się że tak jest.
Niektóre np tabletki Heela podaję w kawałeczku mielonego mięsa i też to działa.
MonkD- od dawna podaję swojemu psu granulki i krople homeopatyczne i są skuteczne mimo iż pies je połyka a nie trzyma w pysku do rozpuszczenia. Pogadaj z psimi homeopatami to dowiesz się że tak jest.
largo - doktor Siembieda to jeden z najlepszych ortopedów wet. w naszym kraju, także napewno lepiej bynajmniej we wrocławiu trafić nie mogłas trafić lepiej.
Póki nie wymaga operacji- to dieta, aby pies był jak najlżejszy. Kuzynka ma ten sam problem z amstafką która ma stwierdzoną dysplazję i łokci i bioder- 2 letnia suka, i mimo ze pies nie może biegac zrzuciły juz prawie 4 kg co jest bardzo dużo, i od razu jej stan się polepszył- łatwiej jej chodzic i wogole.
Ona ją karmi karmą własnie z royala canina wight and osteo- to jest dieta weterynaryjna, + arthroflex ( to zdecydowanie nr 1 preparat). Podaje jej malutko karmy, do tego uzupelnia posiłki warzywami- sciera marchewkę, jabłko, seler itd, i dzieli to na kilka mniejszych posiłków- 3-4 - tak jak u ludzi jak chcą schudnąc, muszą jesc mało a często.
A w lecie dużo pływania!!!!
Póki nie wymaga operacji- to dieta, aby pies był jak najlżejszy. Kuzynka ma ten sam problem z amstafką która ma stwierdzoną dysplazję i łokci i bioder- 2 letnia suka, i mimo ze pies nie może biegac zrzuciły juz prawie 4 kg co jest bardzo dużo, i od razu jej stan się polepszył- łatwiej jej chodzic i wogole.
Ona ją karmi karmą własnie z royala canina wight and osteo- to jest dieta weterynaryjna, + arthroflex ( to zdecydowanie nr 1 preparat). Podaje jej malutko karmy, do tego uzupelnia posiłki warzywami- sciera marchewkę, jabłko, seler itd, i dzieli to na kilka mniejszych posiłków- 3-4 - tak jak u ludzi jak chcą schudnąc, muszą jesc mało a często.
A w lecie dużo pływania!!!!
Arthroscan nie jest najlepszym rozwiązaniem gdyż ma chlorowodorek, a aby skutecznośc preparatu wzrosła muszą być oba siarczany-glukozaminy i chonodroityny (była o tym kiedyś obszerna dyskujsa w temacie zywienia): Arthroflex, Artrofos...ewentualnie ludzkie odpowiedniki, albo od firm które robią dla koni.romaroma28 pisze: poządku. ale czekaj bo zaczynam odbiegac od tematu: z leków z glukozaminą najlepiej dawać ARTHROSCAN, w tabletkach trochę sie różni od arthroflexu składem i jest po prostu super (praktykowałam przez ostatnie 8 miesiecy na swoim psie),
pozdrawiam
He, he ale ja nie muszę rozmawiac z homeopatami bo...Anonymous pisze:Bencia-tak podaje się leki homeopatyczne, nieważne czy psu czy człowiekowi
z tego co mi wiadomo dr Siemiebieda to radiolog a nie ortopeda We Wrocławiu przy klinice przyjmuje dr Bieżyński, które jest bardzo dobrym specjalista i przemilym czlowiekiem.goskaaa pisze:largo - doktor Siembieda to jeden z najlepszych ortopedów wet. w naszym kraju, także napewno lepiej bynajmniej we wrocławiu trafić nie mogłas trafić lepiej.
Co do karm to wielu znajomych chwali sobie hill's j/d. Sama podawalam RC i psu nic nie bylo, jednak znam kilka pieskow, ktore mialy uczulenie na ta karme (RC Mobility Support)