Problem z 11 letnią Suczką po operacji ropomacicza

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Anna Bialek

08 maja 2012, 20:44

Witam, jestem tutaj gościem,ale trafiłam na ten portal przez znajomego ,podobno można liczyć tutaj na bardzo pomocne porady a takiej właśnie dziś potrzebuję.
Mianowicie chodzi o moją suczkę 11 letnią . 5 dni temu miała operacje ropomacicza.Wszystko się udało , sunia wróciła do domu. Chodziliśmy na zastrzyki , teraz sunia przyjmuje antybiotyk w domu.

Problem dotyczy zachowania psiny od momentu powrotu do domu po operacji. Lekarz weterynarz zlekceważył te objawy,ale mnie one bardzo niepokoją. Psina ma bardzo szybki oddech, non stop zieje, ma suchy i ciepły nosek. Z sutków wydziela się biały płyn- przypuszczam że mleko. Psiak zachowuje sie bardzo natarczywie, wpycha się na łóżko, chodzi za mną krok w krok. Ma takie dziwne, dzikie i wielkie oczyska- jakby była non stop przestraszona. W dodatku kopie swoje posłanie i łóżko, jakby chciała sobie zrobić "gniazdo" , rozkopuje kołdrę i koc. Jak tylko się do niej zbliżę to mnie liże. Jest niespokojna.
Czy te objawy są groźne? martwię się o nią , bo prawie ją straciliśmy.Nie chciałabym teraz czegoś przeoczyć.Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi co się może z nią dziać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ania .B
Seiti

08 maja 2012, 20:55

Kiedy miała cieczkę?
Anna Bialek

08 maja 2012, 21:03

cieczke miala pod koniec lutego,ale bardzo skąpą.
Seiti

09 maja 2012, 09:10

Udaj się do weta, wygląda to na oko na ciążę urojoną. Czasami tak się dzieję.
Awatar użytkownika
Dardamell

09 maja 2012, 09:59

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 14:23 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 maja 2012, 23:27

jest to typowe i może wystąpić po kastracji. Jest to ciąża urojona , która samoistnie ustąpi . Kontroluj gruczoły mlekowe. Jeśli nabierałyby duże ilośći mleka należy wspomóc leczenie lekami zatrzymującymi laktacje. Jeśli tego mleka nie ma dużo to spokojnie obserwuj to i powolutku to wszystko zaniknie i uspokoi się.
ODPOWIEDZ
  • Informacje