problem z bialkiem w moczu psa
wygląda to na łupież łojotokowy. Pies śmierdzi psem, jest szorstki i tłusty w dotyku?
Rzeczywiście Bruno jest szorstki, szary. Tłusty niby nie jest, ale jak dłużej go pogłaskam to na dłoniach mam tłuszcz z brudem, jak potrę dłoń o dłoń to wałkują się taki jakby "kluski". Nie śmierdzi. Szczególnie w okolicach ogona, jak odgarnę sierść to każdy włos jest oklejony kurzem. Mam wrażenie, że jego skóra jest bardziej sucha niż tłusta.
Wkleiłam jeszcze jedno zdjęcie, tak ogólnie sierść Bruna. Strasznie mu wypada ta sierść.
http://imageshack.com/a/img538/6875/Yp1BrX.jpg
http://imageshack.com/a/img538/6875/Yp1BrX.jpg
wygląda to obfity łojotok, należy się go pozbyć odpowiednimi kosmetykami i zastanowić się dlaczego jest taki obfity.
Witam, wydaje mi si Panie doktorze, że Bruno uczulił sie jednak na kurczaka. Może ten łojotok i łupież są od drobiu. Oprócz łupieżu ma mocno czerwone jedno ucho, z dośc obfitą wydzieliną. Czyszcze je codziennie octeniseptem i zapuszczam surolan, jest troche lepiej. Poza tym zauważyłam, że Bruno od jakiego czasu ociera sie pyszczkiem o trawe, aż wytarł sobie w dwóch miejscach małe ranki, pod dolną szczeką. Spróbuje przez jakiś czas nie dawac u drobiu, mam karme RC z kaczką i Wolfsblut z łososiem. Problem w tym, że on nie bardzo chce jeśc suche z miski. Z rączki smakuje, a jakże. Mam jeszcze Vetoskin z Vetexpert, może mu podawac? Problem bedzie z kąpielą, bo Bruno mieszka na dworze.
Jutro zaniose mocz do badania. Bruno od tygodnia nie dostaje żadnych leków. Mam nadzieje, że bedzie lepiej.
Jutro zaniose mocz do badania. Bruno od tygodnia nie dostaje żadnych leków. Mam nadzieje, że bedzie lepiej.
proszę spróbować odstawić kurczaka. Może to rzeczywiście być alergia.
Witam, Panie doktorze Bruno od 2,5 tyg. je indyka, karme acana pacifica oraz rano bułke i ser biały. Po odstawieniu kurczaka na początku było lepiej. Łupież prawie znikł, drapanie bardzo małe, ucho blade. Jednak od 4 dni znowu ucho czerwone z brunatną wydzieliną, oczy łzawią, sierśc jakby troch bardziej znowu wypadała. Odstawiłam ser biały, ale zastanawiam sie, czy jeśli Bruńcio uczulony jest na kurczaka, to może byc też uczulony na indyka? Czytałam, że indyk rzadko uczula. Może jeszcze odstawic pieczywko?
Czy indyk może też go uczulac?
Po niedzieli robie po 2-tyg. przerwie mocz, zobacze jak teraz wygląda białko. Mam zamiar powtórzyc morfologie.
Czy indyk może też go uczulac?
Po niedzieli robie po 2-tyg. przerwie mocz, zobacze jak teraz wygląda białko. Mam zamiar powtórzyc morfologie.
jaka bułka? jaki ser ? Przy alergii? Nie można tak postępować , zmienia Pani białko i zero dodatków przeciwwskazanych w alergii.
-
Witam, podłączę się pod temat, bo mam podobny problem i są wątpliwości czy leczyć wątrobę, czy nerki, czy to i to.
Sunia zaczełą więcej pić i sikać, postanowiliśmy zrobić badania krwi, moczu u USG, Na USG poza "lekko poszerzonymi drogami żółciowymi", nie wyszły żadne inne nieprawidłowości.
W moczu również wszystko jest ok poza obecnością białka w ilości +3 (3,0 g/L). Czy to dużo?
Niestety zaufany weterynarz jest na urlopie, a ten który robił badania (ale na szczęście wysyłane były do innego laboratorium) nie wzbudził w ogóle mojego zaufania, twierdząc tylko że "białka być nie powinno" , dał kartkę w wynikiem i do widzenia.
W moczu poza tym białkem reszta badań jest ok. Teraz krew 9tutaj już czerwona lampka)
Albuminy 33.5 (25-44)
ALT 52 (1-80)
ALKP 1228 (1-141)
AST 30 (1-76)
Białko całkowite 69 (54-75)
Bilirubina nieoznaczona (0.010-2,60)
Bilirubina całkowita 0.820 (0.10-3.40)
Cholesterol 12.3 (3.10-8,60)
CK kinaza kreatynowa 243 (25-470)
!! GLDH 67,5 (0,010-10,6) !!
Glukoza 5,70 (3.05-6,10)
GGTP nieoznaczona (0,,010-7,0)
Kreatynina 58,5 (35-132)
LDH 481 (105-1680)
Mocznik 11 (3,30-8,30)
!!! Trójglicerydy 8.90 (0,110-1,70) !!!!
Chlorki 110 (96-114)
Fosfor 1,87 (0,700- 1,60)
Magnez 1,10 (0,600-1.40)
Potas 4,47 (3,50-5,10)
Wapń 2,75 (2.30-3.00)
Stosunek albuminy/globuliny 0,944 (0,670-1,60).
Objawów zewnętrznych brak -poza wzmożonym pragnieniem i sikaniem. Od czasu do czasu mała posapuje trochę, trwa to parę sekund i przestaje. potem normalnie bawi się, biega, spaceruje. Apetyt ma normalny, nie chudnie, nie tyje. Mniej więcej trzyma się na tym samym poziomie od lat . Jest to york 8 letni . W grudniu miała operację wiązadła, ale to chyba nie ma wpływu , bo sterydów wtedy nie dostawała.
Najbardziej martwi mnie ten ALKP wysoki bardzo i podwyższony mocznik. Nasz wet sugeruje problem z wątrobą i zalecił:
Ursocam, Hepatoforce i heparenol , mówił że również proponuje zentonil. Czyli z tych wnioskuję że poszedł w kierunku wątroby.
Cushing wykluczony został testem hamowania . TSH w normie.
Leczyć w/w czy jeszcze diagnozować w kierunku nerek ?
Proszę o poradę:) Z góry dziękuję
Sunia zaczełą więcej pić i sikać, postanowiliśmy zrobić badania krwi, moczu u USG, Na USG poza "lekko poszerzonymi drogami żółciowymi", nie wyszły żadne inne nieprawidłowości.
W moczu również wszystko jest ok poza obecnością białka w ilości +3 (3,0 g/L). Czy to dużo?
Niestety zaufany weterynarz jest na urlopie, a ten który robił badania (ale na szczęście wysyłane były do innego laboratorium) nie wzbudził w ogóle mojego zaufania, twierdząc tylko że "białka być nie powinno" , dał kartkę w wynikiem i do widzenia.
W moczu poza tym białkem reszta badań jest ok. Teraz krew 9tutaj już czerwona lampka)
Albuminy 33.5 (25-44)
ALT 52 (1-80)
ALKP 1228 (1-141)
AST 30 (1-76)
Białko całkowite 69 (54-75)
Bilirubina nieoznaczona (0.010-2,60)
Bilirubina całkowita 0.820 (0.10-3.40)
Cholesterol 12.3 (3.10-8,60)
CK kinaza kreatynowa 243 (25-470)
!! GLDH 67,5 (0,010-10,6) !!
Glukoza 5,70 (3.05-6,10)
GGTP nieoznaczona (0,,010-7,0)
Kreatynina 58,5 (35-132)
LDH 481 (105-1680)
Mocznik 11 (3,30-8,30)
!!! Trójglicerydy 8.90 (0,110-1,70) !!!!
Chlorki 110 (96-114)
Fosfor 1,87 (0,700- 1,60)
Magnez 1,10 (0,600-1.40)
Potas 4,47 (3,50-5,10)
Wapń 2,75 (2.30-3.00)
Stosunek albuminy/globuliny 0,944 (0,670-1,60).
Objawów zewnętrznych brak -poza wzmożonym pragnieniem i sikaniem. Od czasu do czasu mała posapuje trochę, trwa to parę sekund i przestaje. potem normalnie bawi się, biega, spaceruje. Apetyt ma normalny, nie chudnie, nie tyje. Mniej więcej trzyma się na tym samym poziomie od lat . Jest to york 8 letni . W grudniu miała operację wiązadła, ale to chyba nie ma wpływu , bo sterydów wtedy nie dostawała.
Najbardziej martwi mnie ten ALKP wysoki bardzo i podwyższony mocznik. Nasz wet sugeruje problem z wątrobą i zalecił:
Ursocam, Hepatoforce i heparenol , mówił że również proponuje zentonil. Czyli z tych wnioskuję że poszedł w kierunku wątroby.
Cushing wykluczony został testem hamowania . TSH w normie.
Leczyć w/w czy jeszcze diagnozować w kierunku nerek ?
Proszę o poradę:) Z góry dziękuję
a dorób jeszcze badanie białka i kreatyniny w moczu i usg wątroby i nerek.
-
Witaj.
Oprócz wizyty u specjalisty, która jest obowiązkowa w takich sytuacjach możesz także pomyśleć o zmianie diety. Dzięki temu kompleksowo wesprzesz zdrowie i funkcjonowanie Twojego zwierzaka.
Zajrzyj na naszego bloga i dowiedz się, czym jest i na czym polega dieta monobiałkowa.
https://www.krakvet.pl/artykuly/karma-m ... -stosowac/
KrakVet.pl
Oprócz wizyty u specjalisty, która jest obowiązkowa w takich sytuacjach możesz także pomyśleć o zmianie diety. Dzięki temu kompleksowo wesprzesz zdrowie i funkcjonowanie Twojego zwierzaka.
Zajrzyj na naszego bloga i dowiedz się, czym jest i na czym polega dieta monobiałkowa.
https://www.krakvet.pl/artykuly/karma-m ... -stosowac/
KrakVet.pl
-
- Informacje
-