Dzień dobry
u mojego 8 letniego kundelka od 2 miesięcy nawraca problem z gruczołami.
Rozpoczęło się od saneczkowania, potem śmierdziało, następnie pojawiła się brązowa wydzielina a teraz w większości jest to krew. Po podaniu antybiotyku trochę się uspokoiło. Niestety po tygodniu od leczenia problem nawrócił.
Praktycznie co tydzień jesteśmy u lekarza.
Gruczoły podczas badania są praktycznie puste, natomiast wycieka z nich krew...
Mój Jerzyk dostaje steryd bezpośrednio na gruczoły. Ogólnie czuje się dobrze, ma apetyt oraz bez problemu się załatwia.
Niestety pomimo leczenia problem gruczołów nie znika.
Nadal saneczkuje i wylizuje okolice odbyty.
Czy ktoś z Państwa miał podobny problem z pieskiem?
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam
Problem z gruczołami, krew z gruczołów
Dzień dobry!
Myślimy, że warto porozmawiać z lekarzem weterynarii prowadzącym leczenie pupila o swoich obawach i jego opinii odnośnie dalszego postępowania (czy też przeprowadzenia dodatkowych badań). Jeśli mimo wszystko problem nie ustąpi w czasie, można również skonsultować się z innym lekarzem w celu zasięgnięcia drugiej opinii.
Życzymy dużo zdrowia dla pupila i pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
Myślimy, że warto porozmawiać z lekarzem weterynarii prowadzącym leczenie pupila o swoich obawach i jego opinii odnośnie dalszego postępowania (czy też przeprowadzenia dodatkowych badań). Jeśli mimo wszystko problem nie ustąpi w czasie, można również skonsultować się z innym lekarzem w celu zasięgnięcia drugiej opinii.
Życzymy dużo zdrowia dla pupila i pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
-
Rozmawiałam z weterynarzem, niestety problem się odnawia…pomimo podawania sterydów bezpośrednio na gruczoły. Rozpoczyna się tak samo, czyli najpierw brzydki zapach potem brunatna wydzielina a na końcu krew.
Czy to może być problem z naczynkiem ? Czy jest to początek czegoś gorszego…miałam nadzieje że ktoś może miał podobny problem i coś podpowie.
Czy to może być problem z naczynkiem ? Czy jest to początek czegoś gorszego…miałam nadzieje że ktoś może miał podobny problem i coś podpowie.
Dzień dobry!
Opisane objawy mogą wskazywać na stale trwające zapalenie zatok przyodbytowych (jeśli podczas badania palpacyjnego lekarz nie wyczuł innych zmian). Można się skonsultować i poprosić o wykonanie badań dodatkowych oraz rozważyć ponowne wprowadzenie antybiotykoterapi miejscowej, czy też ogólnej.
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
Opisane objawy mogą wskazywać na stale trwające zapalenie zatok przyodbytowych (jeśli podczas badania palpacyjnego lekarz nie wyczuł innych zmian). Można się skonsultować i poprosić o wykonanie badań dodatkowych oraz rozważyć ponowne wprowadzenie antybiotykoterapi miejscowej, czy też ogólnej.
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
-
Hej, niewiele pomogę ale mamy podobny problem i też nie wiem co robić. Suczka ma 14lar nigdy nie było problemu z gruczołami teraz się pojawił byl stan zapalny krew w jednym z gruczołów był antybiotyk wszystko wyczyszczone. Po 2miesiacach gdy sama jej czyściłam gruczoł znów pojawiła się chyba krew nie była to jednoznacznie rkww ale wydzielina jakby była jednak z krwią poszłam do weta obejrzał stwierdził że wszystko okej infekcji nie ma, gruczoły puste normalnej wielkości. Steryd w sprayu zewnętrznie na 9tygodni. Teraz nie saneczkuje ale czasem wylizuje tyłek. Po każdym spacerze wycieram jej tyłek mokrymi chusteczkami i często jest brudny trochę od kupy. Nie wiem czy wcześniej tak było bo nigdy tyłka jej nie wycieralam ale w dalszym ciągu mnie to martwi i niekiedy mam wrażenie że ta wydzielina jest bordowa jakby była tam domieszka krwi. Niestety mieszkam za granica i tu wet jest cholernie drogi więc nie chce też ciągle panikować i iść żeby powiedzieli mi że psu nic nie jest i zapłacę za to 1000zl ale no martwi mnie że od momentu problemu z gruczołami nie wróciło wszystko do normy.
-
- Informacje
-