Problem z jelitami?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

17 lipca 2013, 12:22

Wiem ile kosztuje zdiagnozowanie pieska który ma wiele chorób,przerasta to portfel przeciętnie zarabiającego polaka,jest to szczególnie bolesne gdy kochamy swoje zwierzaczki i nie możemy patrzeć jak cierpią, Łatwo napisać ...."zrób R.T.G., zrób morfologie,biochemie,badanie kału,odrobacz,i.t.p.,i.t.d.,można straszyć opiekunów ustawą,potępiać i oceniać.Był czas ,że w Ciebie zwątpiłam,nie znamy się, zmyliły mnie Twoje posty, niektóre wyglądały sprzecznie.Piszą tu ludzie różni, niektórych stać, ale wolą leczyć, przez net, niż "stracić" złotówkę na psa,bywało,że się nacięłam, wiec wybacz jeśli żle oceniłam Twoje posty.Zamieszczam link gdzie pomoc można uzyskać, gdy leczenie zwierzątka przerasta nas, w niektórych miastach pomaga T.O.Z. n.p. w Krakowie.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
imodp

17 lipca 2013, 12:23

...............
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2018, 18:22 przez imodp, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

19 lipca 2013, 13:09

Skopiowałam ,może ći sie przyda.
Lamblioza, czyli giardioza

Choroba zwierząt i ludzi

Giardioza jest chorobą wywołaną przez pierwotniaka Giardia intestinalis. Występuje nie tylko u większości zwierząt domowych, ale też bardzo często u ludzi.

Przebieg kliniczny:
U większości zarażonych zwierząt nie ma żadnych objawów choroby. Jednak należy pamiętać, że takie zwierzęta mogą aktywnie wydalać oocyty lamblii, stając się źródłem choroby dla innych zwierząt i ludzi!
Objawy kliniczne dotyczą najczęściej zwierząt młodych, osłabionych oraz, leczonych kortykosteroidami. Najczęściej zauważanym objawem jest przejściowa, nawracająca biegunka. Przy dużej inwazji biegunka może być ostra i/lub tłuszczowa, zwierzę chudnie i może gorączkować.

Rozpoznanie:
Mikroskopowe badania kału. Wykonywane jest przez lekarza weterynarii lub analityka. Najlepiej badać próbki kału z 3-5 kolejnych dni. W badaniu mikroskopowym szuka się charakterystycznych trofozoitów i oocyt.

UWAGA! Dodatni wynik badania mikroskopowego kału jest potwierdzeniem choroby. Wynik ujemny nie wyklucza jej!

Testy wykrywające antygeny Giardia w kale*. Jest to łatwa i szybka metoda badania w kierunku giardiozy. Badanie można wykonać z kału świeżego, zamrożonego lub przechowywanego przez kilka dni w temperaturze 2-7?C. Wyniki uzyskuje się w ciągu 10 minut od dostarczenia próbki!

Leczenie:
Najczęściej stosowane leki to fenbendazol i metronidazol. Fenbendazol należy podawać u psów przez 3 kolejne dni, u kotów przez 5 kolejnych dni.Terapia metronidazolem trwa 5-7 dni.
Dezynfekcja środowiska: czwartorzędowe pochodne amoniaku.
W niektórych krajach są dostępne szczepionki przeciwko lambliozie, jednak zasadność jej stosowania budzi duże kontrowersje.

* SNAP Giardia Test Kit Idexx: testy są dostępne w Przychodni Weterynaryjnej THERIOS.

Autor: lek. wet. Maja Ingarden (2009)
Test 5 minut, więc szybko cos się dowiesz., ale jak wiem i pisze tu wynik może być niewiarygodny, a i tak się leczy po objawach.
śmiechu warte

20 lipca 2013, 12:08

nam z takiego testu nic nie wyszło a w feliksie wykryto średnio liczne lamblie. pies faktycznie miał wiecznie czerwoną i gorącą skórę na uszach mimo braku zapalenia uszu oraz problemy jelitowo żołądkowe. nie prawdą jest że w feliksie u każdego coś wychodzi bo po wyleczeniu lamblii już w kupie mojego psa nic nie wyszło. w feliksie potrafią znaleźć te lamblie w przeciwieństwie do nieuczciwych weterynarzy leczących byle jak żeby tylko kasę zgarniać i mieć wiecznie pacjentów.

to głośne przelewanie w jelitach wskazuje na kokcydiozę. kup baycox musisz poszukać bo nie wszyscy weterynarze mają i podaj w dawce 0,4 mililitra na kilogram. problem powinien ustąpić.

zdiagnozowałam ci psa przez neta a ty teraz go wylecz według moich zaleceń :mrgreen: i przestań utrzymywać nieuczciwych weterynarzy co zamiast leczyć to znęcają się nad biednymi zwierzętami.
śmiechu warte

20 lipca 2013, 12:16

lamblie też pewnie wyjdą w badaniu bo kokcydiozie prawie zawsze towarzyszy lamblioza, więc po baycoxie podaj metronidazol i tyle.
Gość

20 lipca 2013, 12:58

Przez net się nie diagnozuje, może byc wiele przyczyn odgłosów w jelitach,Kim jesteś "śmiechu warte", że tak obrazasz lekarzy?Dlaczego ma Cie słuchać, a może masz 11 lat? Imdop zrób najpierw badanie jak masz na to, po co truć psa.
Re: Problem konserwantów, czyli które karmy zabijają nam psy

Cytuje Roberta A. :
... Widzisz podam jeszcze jeden przykład - Metronidazol oficjalnie jest stwierdzone,że jest rakotwórczy mówił o tym ostatnio w telewizji Główny Lekarz Weterynarii i co i dalej jest w obiegu ,mało ...
autor: Robert A.
04 lipca 2013, 09:07

Forum: Żywienie
Temat: Problem konserwantów, czyli co truje nam psy.
Odpowiedzi: 42
Odsłony: 652
Przejdź do postu
śmiechu warte

20 lipca 2013, 13:21

Gość pisze:Przez net się nie diagnozuje, może byc wiele przyczyn odgłosów w jelitach,Kim jesteś "śmiechu warte", że tak obrazasz lekarzy?
kimś mądrzejszym od nich
kimś kto uratował niejednego psa, gdy niedouczeni weterynarze bezradnie ręce porozkładali
Gość pisze:Dlaczego ma Cie słuchać,
nie musi, może dalej wozić psa po nieuczciwych weterynarzach, płacić im i patrzeć na cierpienie własnego zwierzaka
Gość pisze: a może masz 11 lat?
własne dzieci mam duuuuuuuużo starsze - już pełnoletnie i samodzielne.

Gość pisze:Imdop zrób najpierw badanie jak masz na to, po co truć psa.
truła go to tej pory, gdy pies dostawał gów...o dajace leki, za które musiała płacić nieuczciwym weterynarzom.

Gość pisze:Re: Problem konserwantów, czyli które karmy zabijają nam psy

Cytuje Roberta A. :
... Widzisz podam jeszcze jeden przykład - Metronidazol oficjalnie jest stwierdzone,że jest rakotwórczy mówił o tym ostatnio w telewizji Główny Lekarz Weterynarii i co i dalej jest w obiegu ,mało ...
autor: Robert A.
04 lipca 2013, 09:07

Forum: Żywienie
Temat: Problem konserwantów, czyli co truje nam psy.
Odpowiedzi: 42
Odsłony: 652
Przejdź do postu
bełkot i tyle
śmiechu warte

20 lipca 2013, 13:26

a weterynarze sami siebie obrażają, gdy zdiagnozowanie prostej choroby przerasta ich możliwości :mrgreen:
śmiechu warte

20 lipca 2013, 13:33

imodp, potraktuj psa baycoxem, a zobaczysz jak mu się pięknie grzbiet wyprostuje i w jelitach nastąpi błoga cisza. już więcej nie usłyszysz tej jelitowej jazdy, co słychać ją w całym domu. :mrgreen:
isabelle30

20 lipca 2013, 13:54

....
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2013, 13:45 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
x-y

20 lipca 2013, 16:53

Gość pisze:Kim jesteś "śmiechu warte", że tak obrazasz lekarzy?
Nie unoś się Gościu , bo nie obraża ! , tylko pisze prawdę .Widocznie jeszcze nie miałeś(aś) do czynienia z brakiem kompetencji i ignoranctwem wielu weterynarzy . Ja to mogę na ten temat książkę napisać . Jakbym ci tu opisała pewien przypadek , to by ci włosy dęba stanęły ! Oczywiście są lekarze z powołania i świetni specjaliści , ale to jest niewielki procent . Dlatego trzeba szukać takich !
imodp

20 lipca 2013, 21:08

...............
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2018, 18:22 przez imodp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robert A.

21 lipca 2013, 19:54

Śmiechu warte, jak możesz doradzać lekarstwo na chorobę której jeszcze nie potwierdzono w badaniach to tylko Twoje przypuszczenia.
Mój" bełkot" o Metronidazolu -zostawię to bez komentarza.
imodp

30 lipca 2013, 13:44

...............
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2018, 18:23 przez imodp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robert A.

30 lipca 2013, 13:51

To zaczynaj walkę .
ODPOWIEDZ
  • Informacje