Problem z nerkami/ Alugastrim mojej około 18-letniej suczki w styczniu stwierdzono problemy z nerkami i wątrobą. Z wątro
U mojej około 18-letniej suczki w styczniu stwierdzono problemy z nerkami i wątrobą. Z wątroba poradziliśmy sobie ale z nerkami jest gorzej. W styczniowych wynikach badań przekroczone były normy: kreatynina 2,0 mg/dl, mocznik 167,0 mg/dl. Po wprowadzeniu diety i podawaniu suplementów oraz leku DiReNe zaleconych przez weterynarza wyniki poprawiły się trochę. Nie pamiętam kreatyniny ale mocznik spadł do 130. Potem zmieniłam.weterynarza, który zamiast DiReNe polecił lek Pronefra i zalecił podawanie psu osłonowo Alugastrim do każdego posiłku. Teraz powtórzyliśmy badania i kreatynina jest na poziomie 4,7 mg/dl a mocznik podskoczył do 234 mg/dl. Wiem, że sunia nie będzie żyć wiecznie ale zastanawiam się czy ten Alugastrim to był dobry pomysł? Czy jako lek osłonowy podawany na stałe nie chamuje wchłaniania suplementow i składników odżywczych?
Witam,
Zgodnie z ulotką lek Alugastrin to lek, który łagodzi dolegliwości bólowe związane z nadkwaśnością soku żołądkowego. Alugastrin powoduje zobojętnienie nadmiaru kwasu solnego w soku żołądkowym. Co może wpływać na wchłanianie substancji odżywczych podawanych z pokarmem.
Jednak chciałabym zwrócić uwagę na przeciwwskazanie, które pojawiło się także w ulotce, a mianowicie: ciężka niewydolność nerek.
Proponowałabym wizytę oraz konsultacje z lekarzem weterynarii w celu zmiany leku.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
Zgodnie z ulotką lek Alugastrin to lek, który łagodzi dolegliwości bólowe związane z nadkwaśnością soku żołądkowego. Alugastrin powoduje zobojętnienie nadmiaru kwasu solnego w soku żołądkowym. Co może wpływać na wchłanianie substancji odżywczych podawanych z pokarmem.
Jednak chciałabym zwrócić uwagę na przeciwwskazanie, które pojawiło się także w ulotce, a mianowicie: ciężka niewydolność nerek.
Proponowałabym wizytę oraz konsultacje z lekarzem weterynarii w celu zmiany leku.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
-
- Informacje
-