Problem z poruszaniem się u jedenastoletniego kundelka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

wiwawi

03 października 2014, 13:24

Bardzo proszę o pomoc. Mój pies jest średni, ma 11 lat, wazy niecałe 19kg, nie miał problemów zdrowotnych, był regularnie kontrolowany przez weterynarza.
Mój pies miewał problemy z przednią prawą łapką- podnosił ją podczas spaceru, łapa była masowana i pies szedł dalej. To zdarzało się rzadko. Od kilku dni jest gorzej: pies podkula tę łapę, ma problem też z lewą przednią. Byliśmy u weta: badania manualne, dostał Scanodyl. Podejrzenie: zmiany neurologiczne. Po zażyciu tabletki na chwilę bywało lepiej, bo piesek dawał radę przejść pewien odcinek. Zaczęło mu się pogarszać. Pojawiły się problemy z wypróżnianiem, bo piesek miał problem z tą łapką, więc tracił równowagę, gdy próbował się wypróżnić. Byliśmy u innego weta: zrobiono mu komplet badań (temperatura, uszy, badanie manualne, usg jamy brzusznej, rtg kręgosłupa). Jak na jego wiek: są w porządku (nie wiemy jeszcze jak z wynikami krwi, bo je otrzymamy dzisiaj). Po badaniach, kroplówkach, zastrzykach etc. pani doktor kazała go postawić na ziemię, aby zobaczyć jak jest z tymi łapami. Wtedy okazało się, że zaczyna podkulać również tylne, co wcześniej się nie zdarzało. ani doktor podejrzewa zmiany w mózgu/kręgosłupie (tego pierwszego nie da się zbadać, na rtg kręgosłupa nic nie wykryto). Nad ranem- po tych lekach- miało być lepiej. Dzwoniliśmy, nie ma poprawy, ale apetyt ma lepszy (zjadł po podaniu pod pyszczek). Zmieniamy mu pozycję, aby nie miał odleżyn. Sam też daje radę z boku obrócić się na drugi bok (ale nie przez plecy, tylko bok, brzuch, drugi bok). Próbowaliśmy go posadzić na pupę, ale łapy mu się rozjeżdżają. Z tego względu pies nie może wydalić, ale wczoraj u weterynarza udało się zrobić kupę oraz oddać mocz (przez cewnik).
Szukam pomocy. Przeczytałam różne fora internetowe poświęcone podobnym problemom u piesków i według tych wpisów, psu można pomóc lekami (Cortafles, Advanced Cetyl-M, Nivalin itp.). Co mam robić?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 października 2014, 09:56

czy było wykonane rtg całego kręgosłupa? Co w badaniu neurologicznym wyszło? Co z odruchami w przednich i tylnych łapach?
wiwawi

16 października 2014, 18:46

Tak. Było wykonane rtg całego kręgosłupa. Według jednego lekarza weterynarii: są niewielkie zmiany zwyrodnieniowe, według innego: nie ma zmian. Pies ma czucie we wszystkich łapach, jednak w tylnych lepsze. Badanie krwi nic nie wykazało, prawie wszystkie parametry ma w normie, kilka czynników jest zbyt niskich/wysokich, jednak to odchylenie jest niewielkie (jeżeli czegoś trzeba mieć maksymalnie 10, mój pies ma 11 itd.). Według obu lekarzy wyniki krwi są dobre. Pies dostaje Nivalin co kilka dni. Jest rehabilitowany. Zmiany po rehabilitacji i leczeniu: ma lepsze czucie w przednich łapach, ponieważ kopie nimi, gdy dotyka się jego "poduszek". Jedyny problem psa to brak poruszania, bo ma apetyt, wypróżnia się, kontaktuje itd. Pies wciąż nie potrafi usiąść: gdy jest sadzany, łapy mu się rozjeżdżają. Nie wiem jak jeszcze można mu pomóc. Proszę o jakąś poradę, bo byliśmy w trzech różnych klinikach...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 października 2014, 10:11

potzrebuję wszystkie wyniki i proszę wkleić radiogramy lub wysłać na jarek@krakvet.pl
wiwawi

17 października 2014, 14:07

Panie doktorze, wysłałam wyniki badań na pocztę.
wiwawi

22 lutego 2015, 16:14

Dziękuję za pomoc i wszystkie odpowiedzi.
Mój pies miał zator włóknisto-chrzęstny. Od dwóch miesięcy chodzi :).
ODPOWIEDZ
  • Informacje