Problem z trawieniem Kości

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Agis

27 lipca 2014, 20:01

Geoff pisze:Agis nie zrozumiales pytania.Mialem na mysli nieswiadome podawnie czegos co dziala zobojetniajaco na zoladek a tym samym powoduje uposledzenie trawienia kosci
Zrozumiałam Cie doskonale .....a myślisz ze gdybyś przez przypadek nie dał tego coś co działa zobojętniająco
na żoładek ,to kości Twój pies by trawił ? Nie sądzę ! ale bedziesz miał jeszcze zapewne okazję aby sie o tym
przekonać , Nie myśl jak zoobojętnić , tylko nie dawaj psu kosci , a przewód poarmowy sam się zoobojętni :)

odpowiadam z opóźnieniem , sorry ale wciaż jestem w pracy .
Agis

27 lipca 2014, 20:10

Gość pisze:Jak czytam o tych kościach , to aż mną rzuca ! Jak pies nie toleruje kości , to po jaką cholerę wciskać na siłę . Nie miałbym sumienia tak "eksperymentować" ze swoim psem ,żeby mu rozstroić układ pokarmowy !
Popieram Cię Gościu w całej rozciągłości tematu , dodam też ,że nie zawsze i nie wszem i wobec popieram
wetów , przeciwnie , raczej jestem trudną klientką :mrgreen: ale w TYM temacie zgadzam się z DR Jarkiem , zgadzam się
nie tylko z każdym jego zdaniem ale z każdym jego słowem .Uwazam ,że warto go posłuchać .
Retriver

27 lipca 2014, 21:24

Agis, jakiej rasy masz piesiola, jak go prowadzisz pod względem żywienia, pytam, interesuje mnie jak psiaki funkcjonują na danym pokarmie a nikt tego nie wie lepiej niż właściciele. Ile lat ma piesio, z tego co pamiętam lubisz psich seniorów. :)
Geoff

27 lipca 2014, 22:18

Agis pisze:ale w TYM temacie zgadzam się z DR Jarkiem , zgadzam się
nie tylko z każdym jego zdaniem ale z każdym jego słowem .Uwazam ,że warto go posłuchać .
Dr Jarek napisal ze kosci w kupie psa niekoniecznie musza oznaczac problemy z trawieniem
geodetap

27 lipca 2014, 23:13

serio, nie rozumiem całej tej dyskusji....... już ktoś wspominał...... - dieta wilków w max 15% składa się z kości.... mówiąc ogólnie. bo jeżeli popatrzymy sobie na przywódcę stada, które to w określonym okresie ma w bród jadalnej zwierzyny, alfa kości jeść nie będzie..... bo będzie jadł tłuste części mięsa i podroby.... kości zostawi osobnikom stojącym niżej w hierarchii, bo są one oczywiście mniej wartościowym pokarmem.... jeżeli chcemy więc żywić naszego podopiecznego dietą typu barf, czyli odpowiednikiem wilczej diety, naturalnie, że będziemy chcieli, żeby pies jadł jak najlepiej.... jak gdyby był przywódcą stada w równoległym wrzechświecie :mrgreen: jeżeli mamy psa, który lubi gryźć, który ma problemy z zębami (choć, jeżeli w jego organizmie panuje całkowita równowaga, nie powinien mieć z nimi problemu nawet spożywając miękki pokarm......) i nie widać jakichkolwiek oznak nietolerancji, kości możemy włączyć do diety..... jeżeli widzimy natomiast, że pies wydala niestrawione ich części, nie ma sensu mu ich podawać..... i nie ma nad czym płakać, bo wapń możemy dostarczyć mu w inny sposób..... no chyba, że chcemy oszczędzić i nie bardzo zależy nam na zdrowiu podopiecznego.............
geodetap

27 lipca 2014, 23:18

kości to związku fosforowo-wapniowe. fosforu jest w mięsie w bród, natomiast jest wiele naturalnych suplementów, które zawierają bardzo dobrze przyswajalny wapń..... szpik czerwony jest cenny, ale nie musimy się o niego zabijać.... jeżeli pies po kościach ma biegunkę, wydala niestrawione ich części, po co go męczyć? w imię czego? ideologii??
Agis

28 lipca 2014, 15:25

Geoff pisze:
Agis pisze:ale w TYM temacie zgadzam się z DR Jarkiem , zgadzam się
Dr Jarek napisal ze kosci w kupie psa niekoniecznie musza oznaczac problemy z trawieniem
Skoro niekoniecznie, to co mogą wg/Ciebie oznaczać ?

Dlaczego szukasz przyczyn wszędzie tylko nie w kościach ,nie chcąc przyjać do wiadomości ,ze połkniete kawałki pies nie
trawi ,nie strawi ,jego ukł pok ich "nie przemieli " ponad to są bardzo niebezpieczne . Dziękuj Bogu ,że do tej pory oglądałeś je z drugiej strony . Zdaj sobie jednak sprawę ,ze jeśli któregoś dnia Twój żarłoczny , zachłanny Golden (nie on jeden jest taki )połknie większy kawałek jakiegoś gnata ,to w qupie juz go nie zobaczysz .Za to zobaczy chirurg jak położy psa na stół operacyjny .O tym jak trudne i obciązające dla psa są zabiegi na żoładku albo jelitach pisać nie będę ,uprzedzam tylko
bo nie wiem co wiesz a czego nie wiesz .
Agis

28 lipca 2014, 15:33

Retriver pisze:Agis, jakiej rasy masz piesiola, jak go prowadzisz pod względem żywienia, pytam, interesuje mnie jak psiaki funkcjonują na danym pokarmie a nikt tego nie wie lepiej niż właściciele. Ile lat ma piesio, z tego co pamiętam lubisz psich seniorów. :)
Retriver , chętnie bym z Tobą porozmawiała na różniste tematy , ale to dużo pisania ,a czasu
mam nie wiele każdego dnia , moze jakimiś kawalkami na PW ? bo tutaj byłby temat nie na temat :)
Retriver

28 lipca 2014, 16:08

Agis, jeżeli będziesz mieć czas proszę pisz, jak tylko będę mogła odpiszę, do 15 pracuje przeważnie wieczorem jestem do dyspozycji, chyba, że chodzimy z Bazylem na wieczorne spacery (upał daje się we znaki nie tylko ludziom, zwierzakom również)
:)
Agis

28 lipca 2014, 16:34

Dobrze Retriver będę pisać , my mamy tutaj super ,wystawione są na deptakach prysznice , moja sunia na każdym spacerze chodzi mokra z zadowolonym pycholem ,przez to spacery mozemy troszeczkę przedlużać, choc chodzi wolniutko .To seniorka
i nikt nie wie ile ma na prawdę lat ,dla mnie to nie ważne :)....kończe bo znowu tema nie na temat :)a powinniśmy trzymać
jakiś reguł obowiązujacych na portalu .
Geoff

28 lipca 2014, 22:58

Agis wszedlem tutaj zeby zorientowac sie kto mial podobny problem i jak sobie z nim poradzil.Odpisala tylko jedna osoba i od nie tylko dostalem w miare konstrukywne rady. Od doktora Jarka (przepraszam ze znowu sie na Pana powoluje) dowiedzialem sie ze w kupie psa moga znalezdz sie niestrawione kosci i ze jest to normalne.Nawiasem mowiac to juz drugi wet ktory tak twierdzi. Jak sie to ma do niektorych wypowiedzi tutaj?Ja PRZY NICZYM SIE NIE UPIERAM probuje sie tylko czegos dowiedziec (koniec koncow i tak warto bedzie zrobic badania).Ale denerwuje mnie jak czytam katastroficzne wizje o tym ze moj pies jest ciezko chory albo chory niebawem bedzie. Jak na razie jest zdrowy a chwilami mam wrazenie że nie wazna jest analiza faktow tylko kto mądrzejszy ma racje.

Przepraszam kazdego kogo urazilem tym co napisalem.
Snedronningen

29 lipca 2014, 07:54

Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 12:21 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Retriver

29 lipca 2014, 08:36

U nas mały sukces, skrzydełko zapodane do pyszcznie, przyjęło się i nie wyszło tyłem :D
Geoff

29 lipca 2014, 10:10

Sne Ciebie to bawi?? Kilka miesiecy temu jak zaczynalem barf na pewnym forum na ktorym Ty tez Sne bywasz opwiadano mi pieknie o tym jak to kazdy ze skadnikow diety jest wazny jak to zadnego z nich nie powinno sie pomijac( chcesz cytatow?)Jestem laikiem nie znam sie na psiej diecie. Wchodze tu i tam dla zasiegniecia informacji . To co sie dowiaduje biore za dobra monete ,w swoej naiwnosci liczac, ze jesli ktos cos pisze na forum to bierze za to opowiedzialnosc. A teraz Ty piszesz cos takiego?Coz naiwnych nie sieja,powinienem sie spodziewac ze wiekszosc to grafomańskie popisy.
Geoff

29 lipca 2014, 10:15

Retriver pisze:U nas mały sukces, skrzydełko zapodane do pyszcznie, przyjęło się i nie wyszło tyłem :D
Ja dzis rano podalem 3 szyjki pierwszy raz od czwartku ale na efekty musze czekac do jutra. Mam nadzieje ze tez bedzie ok.

Retriver wiesz moze jak dlugo robi sie test kliszowy tzn jak dlugo klisza pownna byc zanurzona ... wiadomo w czym ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje