Problem z trawieniem Kości
isabelle, jesli chce przestawic psa z gotowanego na surowe, to mam coraz krocej gotowac mieso, czy dodawac do gotowanego coraz wiecej surowizny ?
Geoff, mój pies ma 12 miesięcy waga aktualna, 32 kg, powinien dostać według obliczeń 0,65 kg, tyle w tej chwili nie dostaje.
Jeżeli pies będzie przekarmiony, będzie miał biegunkę, tak się niestety dzieje, organizm nadmiar wydala, do tego ten pies nie ma odpoczynku, tylko trawi, trawi i trawi. Goldeny to zazwyczaj łapczywe psy ile dasz tyle zje. Twój psiak to młodzieniec, w tym wieku nie warto obciążać stawów nadmiernym ciężarem ciała, do ukończenia wzrostu pies powinien być szczupły, zapytaj weta lub porozmawiaj z hodowcami Owczarków Niemieckich.
Jeżeli pies będzie przekarmiony, będzie miał biegunkę, tak się niestety dzieje, organizm nadmiar wydala, do tego ten pies nie ma odpoczynku, tylko trawi, trawi i trawi. Goldeny to zazwyczaj łapczywe psy ile dasz tyle zje. Twój psiak to młodzieniec, w tym wieku nie warto obciążać stawów nadmiernym ciężarem ciała, do ukończenia wzrostu pies powinien być szczupły, zapytaj weta lub porozmawiaj z hodowcami Owczarków Niemieckich.
-
Nie powinno się mieszac gotowanego/surowizna...
Albo postępujesz wedle schematu który zamieściłam powyżej...
Albo gotujesz coraz krócej. Pamiętaj jednak gotowanie coraz krócej nie dotyczy kości - te muszą być bezwzględnie surowe - gdy już do nich dotrzecie
Słusznie prawisz Retriever!
Albo postępujesz wedle schematu który zamieściłam powyżej...
Albo gotujesz coraz krócej. Pamiętaj jednak gotowanie coraz krócej nie dotyczy kości - te muszą być bezwzględnie surowe - gdy już do nich dotrzecie
Słusznie prawisz Retriever!
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 12:24 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja sie poddaje.Gdzie sie nie obejrze wszystko robie zle.A przeciez 2.5% ktore pies dostaje miesci sie w widelkach.Wiem ze trzeba byc elastycznym ale czy po pol roku praktyki nie mam zadnych swietosci? czegos czego moge sie trzymac??Za kazdym razem okazuje sie ze robie cos nie tak a ja stosuje sie tylko do rad. Kosci szkodza zwacze truja co jeszcze?!W tym przypadku nie odpuszcze.Pies nie ma nadwagi wyglada szczuplo.Nie ma biegunek wyproznia sie prawidlowo.Jego stawy nie sa zagrozne bo nie jest obciazony dziedzicznie.Od pazdziernika bedzie juz mogl ze mna biegac ( to tylko 5km) co rano gdyby mial ew za mocno przybierac na wadze. Dawke dzienna zmiejsze mu dopiero wtedy kiedy skonczy 18 miesiecy i mam nadziej ze jego waga do tego czasu nie przekroczy 38kg w kazdym razie nic na to nie wskazuje. Musze gdzies wkleic fotke mojego slicznego na dowod ze wszytko jest ok
Geoff, wyliczona dawka wagowa dla mojego psa to 32 kg x 0,02 wskaźnik dla dorosłego psa. Mój 14 lipca skończy rok czasu i uznałam go w wyliczeniach pies dorosły normalnie aktywny, ze względu na wykonaną operację w kwietniu pies nadal jest mało aktywny, (spacery w sumie dziennie nie przekraczają 2 godzin, cały dzień spędza w dużym ogrodzie, chodzi, biega) stad taka a nie inna dawka.
Do roku czasu żaden pies nie powinien biegać przy rowerze, nie ważne czy jest wolny genetycznie, czy też nie. Występują u młodych psów uszkodzenia aparatu więzadłowego mechaniczne, to są jeszcze niewykształcone stawy, wiązania, wszystko delikatne.
Nie zastanowiło Cie dlaczego, wpis wolny od dysplazji można wpisać u psa, suki hodowlanej dopiero po 18 miesiącu życia, do tego czasu może się zapewne ujawnić jeszcze problem. Natomiast dysplazji lekkiego stopnia nie wychwycisz gołym okiem, tylko na zdjęciu rtg.
Do roku czasu żaden pies nie powinien biegać przy rowerze, nie ważne czy jest wolny genetycznie, czy też nie. Występują u młodych psów uszkodzenia aparatu więzadłowego mechaniczne, to są jeszcze niewykształcone stawy, wiązania, wszystko delikatne.
Nie zastanowiło Cie dlaczego, wpis wolny od dysplazji można wpisać u psa, suki hodowlanej dopiero po 18 miesiącu życia, do tego czasu może się zapewne ujawnić jeszcze problem. Natomiast dysplazji lekkiego stopnia nie wychwycisz gołym okiem, tylko na zdjęciu rtg.
Retriver pies nie bedzie biegal przy rowerze tylko ze mna i w pazdzierniku skonczy wlasnie rok.Nie neguje tego co piszesz boTwoja sytuacja jest specyficzna ale... powinnas wiedziec ze(powtarzam tylko to co wiem od madrzejszych ode mnie).Golden jest psem dlugo rosnacym wiec jako szczeniak powininem byc traktowatny do 18 miesiecy zycia.Ta liczba 32 to waga aktualna psa?? Coz mnie powiedziano ze lepiej jest bazowac na wadze docelowej, jest to bardziej miarodajne. Tak czy inaczej kazdy robi wg wlasnego uznania.
u mnie niepowodzenie kilka kosteczek zostalo wydalonych.Odczekam 3 dni i podam znowu... tym razem jedno
u mnie niepowodzenie kilka kosteczek zostalo wydalonych.Odczekam 3 dni i podam znowu... tym razem jedno
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 12:24 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Geoff, wiem sama się zastanawiałam przy obliczaniu kalkulatora, który wskaźnik wybrać dla psa, szczenięcy czy dla dorosłego, ze względu na dysplazję wybrałam dorosłego, mój pies nie może przytyć, teraz nie jest za chudy, jednak przy głaskaniu pod palcami czuję delikatny zarys żeber. Pięcio kilometrowy bieg czy to przy rowerze, czy z Tobą, zrobisz jak zechcesz. Tak jak pisałeś u mnie inna bajka nawet w tej chwili ograniczenia.
Przyjmowanie docelowej wagi 38 kg i dopasowanie do tego jadłospisu, nie wiem kto Ci to doradził, podajesz psu nadmiar jedzenia, on waży 33 kg a nie 38 i taka dawkę powinieneś podać. Pies zdrowy, organizm nie musi się regenerować nie potrzebna za wysoka ilość pokarmu.
Cieszy mnie fakt, że kosteczki się przyjęły , zobaczymy jak się rozwinie nasz system karmienia, oby dobrze, warzywa dajesz utarte na packę, jak podajesz fasolkę szparagową lub buraka czerwonego, ja jeszcze nie podaję ale wolę wiedzieć na przyszłość
Przyjmowanie docelowej wagi 38 kg i dopasowanie do tego jadłospisu, nie wiem kto Ci to doradził, podajesz psu nadmiar jedzenia, on waży 33 kg a nie 38 i taka dawkę powinieneś podać. Pies zdrowy, organizm nie musi się regenerować nie potrzebna za wysoka ilość pokarmu.
Cieszy mnie fakt, że kosteczki się przyjęły , zobaczymy jak się rozwinie nasz system karmienia, oby dobrze, warzywa dajesz utarte na packę, jak podajesz fasolkę szparagową lub buraka czerwonego, ja jeszcze nie podaję ale wolę wiedzieć na przyszłość
Sne czasami lyka czasami gryzie te 3 ostatnio pogryzl. Niestety pojawila sie druga kupa a w niej znacznie wiecej drobnych kosci.Wstrzymam sie narazie z ich podawaniem.
Retriver ja jestem uparty
Idac Twoim tokiem rozumowania
mlode psy 6-12 miesiecy
33kg x 0.02 x 1,5 - 0.99kg ja daje 0,95 kg Rozumiem ze dmuchasz na zimne ale ja nie mam powodu. Ja zostane przy swoim Ty przy swoim
Retriver ja jestem uparty
Idac Twoim tokiem rozumowania
mlode psy 6-12 miesiecy
33kg x 0.02 x 1,5 - 0.99kg ja daje 0,95 kg Rozumiem ze dmuchasz na zimne ale ja nie mam powodu. Ja zostane przy swoim Ty przy swoim
Geoff, skąd wziąłeś taki przelicznik jedzenia wszędzie gdzie patrzyłam na kalkulatory była tylko waga x wskaźnik, skąd 1,5 i czym w tej chwili uzupełniasz brak mięsa, kupujesz mięcho po normalnych cenach, w hurtowniach, gdzie i jakie ceny
Wszyskie( albo wiekszosc) moich madrosci pochodzi BS ale ten przelicznik pokrywa sie tez z innymi .Widzialem jadlospisy innych wlascieli Goldenow albo duzy psow w tym wieku i wadze ok1kg dzinnie to normal.
Pytalas czym uzpleniam brak kosci chyba?? Miesem oczywiscie ale ja nie mieszkam w kraju wiec nie moge Ci nic doradzic
Pytalas czym uzpleniam brak kosci chyba?? Miesem oczywiscie ale ja nie mieszkam w kraju wiec nie moge Ci nic doradzic
-
- Informacje
-