Problem z tylną łapką u sznaucerka.
Ale nadal nie otrzymałam odpowiedzi,na pierwsze zdanie, szuflada,bez narkozy?,jaki wyjdzie wynik,przy napiętych mięśniach,np. dobermana?.Jest w Polsce lekarz wet. który potrafi postawić pełną diagnozę,po teście szufladowym,bez znieczulenia psa, a co jeśli staw kolanowy jest mocno uszkodzony,wymaga pilnej operacji,a więzadło jest w stanie szczątkowym, pan doktorze oceni to ,bez znieczulenia psa? jakoś wątpię. A tak zdiagnozowany pies(mylnie),cierpi i rozwala kolano, a opiekun pisze po forach, bo nie wie, dlaczego pies kuleje, bo test BEZ NARKOZY, wykazał,że wiązadło ok.
Może,zle sie wyrazam,piszac narkoza, mam na myśli sedacje ,lub narkoze, w każdym razie wprowadzenie zwierzęcia w stan zmniejszający napięcie mięśni i wyspokojenie, w celu dokładnej diagnostyki uszkodzenia, naderwania,lub całkowitego zerwania więzadła krzyżowego.R.T.G. jest równie istotnym badaniem w diagnostyce uszkodzenia więzadła, bo przecież pokarze, czy nie doszło do uszkodzeń chrząstki ,odłamków w stawie kolanowym,pokarze płyn,stan zapalny w obrębie stawu kolanowego. Jest to ważne,przed zabiegiem,bo przecież opiekun psa po rozmowie z lekarzem, powinien zdecydować,o rodzaju zabiegu(metodzie operacji),jak i o tym gdzie będzie chciał zabieg przeprowadzić, chyba, ze lekarz ustala wszystko sam,bez rozmowy z opiekunem, ale tak być nie powinno,opiekun powinien być poinformowany,o metodach zabiegu, właściwych do stanu zdrowia,wieku,wagi swojego psa, jak rownież ceny wybranego zabiegu i przebiegu rehabilitacji i wyrzeczeniach jakie czekają właściciela, mam na myśli czas na opieke nad psem i koszty rehabilitacji,bo inaczej wszystko traci sens.Tak jak nic nie wart jest test szufladowy,bez sedacji, tak bezsensowny jest zabieg, bez prawidłowej rehabilitacji.
zgadzam się wpełni z szaradą , test szufladowy to początek diagnostyki i jesli jest dodatni to zwierze powinno byc pilnie zoperowane po wcześniejszej dokładnej diagnostyce kolana , o której wyżej pisze szarada. Jeśli test szuflady jest ujemny a kolano zdradza objawy jakiegoś urazu zwierzę nie powinno wyjść bez dokładnej diagnozy . Chorób kolana jest cała masa i powinny być one wykluczone.