Witam Panie Doktorze.
Piszę z zapytaniem, mam problem z moją 2 letnią sunia rasy yorkshire terier ( waga 2.4 kg). Piesek z natury jest bardzo żywy, ruchliwy, po schodach nigdy nie chodzi, jest noszona na rękach, jeśli chodzi o wychodzenie na łóżko ma podlozone duże miękkie poduchy po których wchodzi. Dwa dni temu miałam z nią dziwny przypadek , wieczorem wychodząc ze swojego legowiska przeciagala się ( zawsze się przeciaga jak tylko wstanie , niczym kot), w momencie gdy wyciągnęła tylne nóżki do tyłu jedna jakby jej się podwinela i zaczęła utykac na lewą łapkę. Sprawdzałam łapkę, nie zauważyłam ani kleszcza ani nic wbitego. Nie przejawia agresji ani nie piszczy wtedy kiedy dotykam jej ta łapkę. Na spacery chętnie wychodzic, natomiast czasami utyka na tą jedną tylną łapkę, trwa to chwilkę po czym znowu idzie normalnie. W domu jest chętna do zabawy , ale jak zacznie się bawić i nóżką jej ucieknie, odkłada zabawkę, chwilę utyka i znowu jest wszystko normalnie.
PANIE Doktorze czy może być to coś groźnego? Czy suplement diety wspomagający na stawy coś pomoże? Czy potrzebne jest leczenie ?
Obecnie przebywam na terenie Holandii i mam utrudniony kontakt z lekarzami chociażby ze względu na barierę językową.
Pozdrawiam Anna K.
Problem z tylną łapką u yorka
Dzień dobry!
Niestety w przypadku chorób i urazów w obrębie układu ruchu wizyta u lekarza weterynarii jest niezbędna dla postawienia diagnozy. Jeśli ze względu na barierę językową obawia się Pani takiej wizyty, zawsze można spróbować nagrać pupila jak utyka. Będzie to stanowiło dobrą podstawę diagnostyczną i ukierunkuje dalsze postępowanie.
Życzymy powodzenia i dużo zdrowia dla pieska,
Zespół Vet4u
Niestety w przypadku chorób i urazów w obrębie układu ruchu wizyta u lekarza weterynarii jest niezbędna dla postawienia diagnozy. Jeśli ze względu na barierę językową obawia się Pani takiej wizyty, zawsze można spróbować nagrać pupila jak utyka. Będzie to stanowiło dobrą podstawę diagnostyczną i ukierunkuje dalsze postępowanie.
Życzymy powodzenia i dużo zdrowia dla pieska,
Zespół Vet4u