Witam, mam problem ze swoim 14 letnim pieskiem - kundel. Dziś rano na spacerze zauważyłam, że ma problemy z załatwianiem. Przysiadywał kilka razy, stolec był rozluźniony. Późnej pies zachowywał się normalnie. Teraz zauważyłam że dzieje się z nim coś dziwnego. Niby chce się załatwić, przysiaduje a nie może. Czasem popuści trochę wody, czasem nic. Nosi ogon skulony między łapami. Brzuch ma miękki, daje się do niego dotykać, masowanie nie sprawia mu bólu. Mam wrażenie, że zbiera mu się na wymioty, ale nic z tego nie wychodzi. Wczoraj jadł mokrą karmę, dziś w sumie tylko pije wodę. Kiedyś też miał podobny problem, z tym że wtedy osłabł całkowicie, był pod kroplówkami, po kilku dniach załatwił się wydalając z siebie stolec w postaci kuli.
Czy mogę mu pomóc jakoś w domu? Nie chciałabym go taszczyć do weterynarza, ponieważ musiałabym go wcześniej uśpić jakimś środkiem bo inaczej sie nie da, a boje się w tym wieku go tak obarczać Czy może mogę podać mu nospę? A jesli tak, w jakiej ilości. Piesek jest mały. Myślę, że waży w granicach 15 kg.
Problem z wypróżnianiem
w takich wypadkach nie ma co czekać tylko pilnie do lekarza. Powodów takich zachowań jest masa , a niektóre są bardzo niebezpieczne dla życia, więc czas gra swoją ważną dla życia rolę.
-
- Informacje
-