Problemy skórne
Moja suczka od dłuższego czasu strasznie się drapie i iska. Najbardziej po łapach i dolnych partiach ciala. W miejscach, które iska powstają gołe place. Weterynarz stwierdzil,że to świerzb, ale leczenie w tym kierunku nie przyniosło rezultatów. Kolejny weterynarz stwierdzil,że to najprawdopodobniej skaza bialkowa. Zmienilam karmę na Brit z jagnięciną, podaję też Biovitan C. Zastanawiam się, czy nie zastosować jej kąpieli z którymś z szamponów z laboratorium dr Seidl. Muszę dodać,że moja sunia to płochacz niemiecki, a więc każdy spacer kończy się pływaniem w jeziorze, gdyż to uwielbia. Czy kąpiele z szmponem dr Seidl mogą pomóc, a jeśli tak, to który. Skóra psa jest sucha, w miejscach, które iska dochodzi do złuszczania naskórka, ale czasami aż się rani. jak mogę jej pomóc?
Nikt mi jeszcze nie podpowiedział. Czytałam inne wypowiedzi na podobne tematy. Może przesadzilam z tymi <łysymi placami< - są to raczej male placki ok. 3cm*3 cm. Czytałam o płynie Hexoderm - a może on zamiast podawanych wcześniej szamponów? Muszę dodać,że bylam u najbliższych weterynarzy - kolejni są bardzo daleko i mam problem. A ci najbliżsi raczej znają się na krowach niż psach. Czy to może być skaza białkowa? -Co robić?
iść do dobrego lekarza i zdjagnozować co się dzieje, bo chcesz leczyć coś co nie wiadomo czym jest. Jam można ci doradzić jak nie wiadomo z czym mamy do czynienia. Szamponów jest całe multum i możesz psa kąpać w nich ale mogą one tyle dać ile dotychczasowe leczenie czyli : NIC.
Jak tylko zdobędę jakiś transport, wybiorę się do porządnego weterynarza. Będzie trudno. A poza tym moja suczka jest bardzo >charakterna<, co znaczy,że niewiele da zrobić przy sobie. Podejrzewam,że do porządnego przebadania jej będzie konieczne chwilowe uśpienie przy pomocy zastrzyków. Miałam ostatnio taką sytuację z czyszczeniem uszu. Czy takie usypianie nie jest dla niej szkodliwe? Ale jeśli do tego czasu wykąpię ją szamponem jodoforowym, lub z dziegciem i biosiarką - nie zaszkodzę? Który ewentualnie wybrać?
podawanie środków uspokajających nie niesie większych niebezpieczeństw, co do szmponu napisałem wcześniej, że nie znając diagnozy trudno dobrać kosmetyk. Jeśli nie wiadomo co to wybierz jak najbardziej obojętny.
-
- Informacje
-