Dziękuję bardzo za odpowiedź, złoty człowiek z Pana. Niestety w moich okolicach ciężko o dobrego lekarza. Suczka się męczy bo zamiast lepiej po tych zabiegach i tabletkach jest gorzej, dzisiaj w ogóle nie chce wstawać. A weterynarz do którego jeżdżę mówi, że nie wiem co zrobić...Jarek pisze:jedzenie to nie tylko kwestia składu , ale także jego kaloryczność co wpływa na kondycję i konstytucję psa. I to są bardzo ważne elementy związane z walką ze spondylozą. Pies przy tej chorobie powinien zachowywać opcjonalną aktywność, nie powinno się go doprowadzać do kulawizn, osłabnięć i nie powinien być traktowany jak obłożnie chory czyli położony na legowisku i koniec. Obie skrajności są złe i przyczynią się do gwałtownego postępowania choroby i pogorszenia stanu psa. Gdzie jest środek? Dobre pytanie i musi znaleźć go właściciel poprzez dokładną obserwację psa, badania lekarskie, konsultacje fizykoterapeutyczne.
Mam do Pana już ostatnie pytania i nie będę zawracać już głowy. Posiadam w domu lampę do masażu kręgosłupa, która działa rozgrzewająco. Czy mogę używać jej również dla swojej suczki? Czy to jej choć trochę może pomóc?
Znalazłam na tej stronie karmy suche dla psów. Byłam pewna, że Acana dla seniorów jest odpowiednia, a widzę że u Pana na stronie, całkiem inne karmy są wskazane dla psów z chorobami stawów. Jeżeli chciałabym zamówić, może mi Pan polecić którąś? Bo Acana mi się kończy, a chciałabym żeby jadła teraz bardziej odpowiednią na swoje dolegliwości.
I ostatnie moje pytanie. Przeczytałam na tym forum post o leku Inflamex, który Pan kiedyś polecał. Czy w przypadku mojej suczki taki lek jest wskazany? 2 tygodnie temu skończyłam podawać tabletki na stawy, ale nie pomogły w ogóle.
Dziękuję Panu za wszystkie rady, bardzo!