Prośba o analize moczu!!!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

18 czerwca 2006, 12:06

Witam wszystkich, chciała bym prosić o analize badania moczu.

Mocz-analiza ogólna
Gęstość względna- 1,049
Barwa żółta
Przejrzystośc - lekko metny
odczyn - słabo kwasny
Białko - 0,09
Glukoza - Nieobecna (-)
Ketony - Nieobecne (-)
Barwniki krwi- Nieobecne (-)
Barwiniki żółciowe - Nieobecne(-)
Urobilinogen - W normie
Osad moczu - Mierny,jasny,st.
Nabłonki wielokątne- Nieliczne w prep.
Nabłonki okragłe - Nieliczne w prep.
Leukocyty - 10-18 wpw
Erytrocyty - 1-2 wpw
Opis - Świeże
Zmienione
Wałeczki drobnoziarniste - Pojedyńcze w prep.
Kryształy - Nie znaleziono
Flora bakteryjna - Mierna

Zalecono podawanie Furaginu przez 14 dni po pół tabletki.

Badanie kału wykazało:
Giardia intestinalis Negatywny
Ooc.kokc.rodz.Isospora Pojedyńcze

Zalecono Aniprazol 3 dni po 3 tabletki, po dwóch tygodniach powtórzyć.

Dodam,że jest to 17 miesięczny pies rasy amstaff.Po przebytej operacji miesiąc temu-odnerwienie i przecięcie mięśnia grzbietowego.(Zaawansowana dysplazja bioder i łokci, pionizowanie skoków)
W tej chwili jest przed operacją łokci,która została wstzrsymana ze względu na zbyt wysoki poziom leukocytów.Do tego choroba skóry ,plus problemy jelitowe.Zapalenie przestrzeni między palcowych, zapalenie zakończeń ślózuwkowo-skórnych(kufa-jednorazowe przemycie Vagothylem+Lorinden N)
Do tego jest silne zwyrodnienie wszytskich stawów, łokcie zmiany deformująco-zniekształcające.W tej chwili jets na diecie Eukanuba Intestinal/Royal-Canin Mobility Specjal,dostaje również (Arthroflex,Vit C,Amylan-profilaktycznie).POdejżewano na początku problemy trzustkowe ale wszystko wyszło w porządku.Cztery tygodnie temu również podano Dexawen na ,,niby AZS,,bez potwierdzenia tego badaniem.W Przed badaniem kału była silna biegunka, wodna lub galaretowata-podawnao Biotyl przez 3 dni i od tego czasu przeszedł na diete powyżej.Chciałabym prosić o analize badania moczu i odpowiedź na pytania czy pasożyt ,którego wykryto może mieć wpływ na podwyższony poziom leukocyt.Czy Furagin jest odpowiednim środkiem, czy powinnam zrobić jakieś badania dodatkowe????
Nie-Wet.

--------------------------------------------------------------------------------
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 czerwca 2006, 00:45

moja dobra rada : znajdź dobrego lekarza do tego psa ( a prawdopodobnie go masz skoro jest tak zdiagnozowany). Błagam staraj się go nie leczyć przez internet bo jest przypadkiem bardzo !!!!!!!!!!!! złożonym i tylko można zrobić krzywdę. Nie doszukuj się błędów w leczenu lekarza, bo to oznacza , że mu nie ufasz - a jeśli tak jest to go zmień. Każdy lekarz ma pewne swoje szablony postępowania i wcale nie muszą się pokrywać z szablonami twojego lekarza. Komentarzy jakich odemne wymagasz nt. lecznia nie wolo mi udzielać publicznie, zabrania mi tego Kodeks Etyki Deontologii. Na pewno masz duże problemy u tego psa z infekcja w drogach moczowych. Mocz jest ciężki. Może warto byłoby oznaczyć mocznik i kreatynine z krwi i obejrzeć układ wydalniczy na usg. Tylko mogę tyle podpowiedzieć.
Gość

24 czerwca 2006, 13:21

Witam ponownie . Naszym kłopotem jest to ,że piesk ma bardzo dużo różnych chorób i leczą go różni specjaliści w zależności od dziedziny, stawy,skóra, choroby wenętrzne.Ja szukam informalcji w necie żeby w miare możliwości posłuchac innych opinii.To nie znaczy ,ze lecze przez internet. W tej chwili badanie moczu jest już inne , pomógł Furagin i poziom leukocytów jest 2-4. Wczoraj była przeprowadzona artroskopia, lewego lokcia.Podczas operacji plany się zmieniły.Zooperowano tylko jeden łokieć bo operacja była długa.Narazie jest wszystko w porzadku.Łapa nie wygląda brzydko i miejmynadzieje,ze wsyztsko łądnie się zagoi.
Gość

24 czerwca 2006, 13:29

AAA zapomniałą kreatynina była robiona już dużo wczesniej jej poziom jest był w kietniu taki

Kreatynina: 131 umol/l 88 - 159
Mocznik 8,4 mmol/l 3,3 - 8,9

Więc chyba jest w normie wsyztsko. Jesli chodzi o lekarza prowadzącego ,który operował psa to mam do niego pełne zaufanie.Niestety pies ma wiele innych chorób i leczy go kilku lekarzy ,a ja lubie wiedzieć więcej dlatego tu prosze o informacje czasem.Praoblem jest w tym ,ze pies ma tyle badań robiono i podawano mu tyle różnych rzeczy ,ze weteryna który widzi nas drugi czy tzreci ran nie moze zapamiętać tego wsyztskiego co ja mówie,bo sama musze chodizć kartkami zapisywać każdy lek podwany każdy objaw ,a prosze uwieżyć tego jest dużo ,ja mam go na codzień i nie ejstem w stanie czasem zapamiętać wszytskiego ,a co dopiero lekarz ,który ma kilku pacjentów dziennie. ;-)Dlatego też lubie poczytac opinie innych którzy wiedza na ten temat coś z medycznego punktu widzenia.NIe chciałam aby moje poprzednie wypowiedzi zabrzmiały jak prośba o leczenie przez internet.
Gość

24 czerwca 2006, 13:45

Obecne badanie moczu wygląda tak, zostało powtórzone 7 dni po pierwszym badaniu.

Barwa zółta
przejrzystosć dobra
Ciężar 1,036
Azotyny (-)
ph 5,5
białko ślad
glukoza (-)
ketony (-)
urobilinogen (-)
bilirub. (-)
barwnik krwi (-)
leukocyty 2 - 4 wpw
erytrocyty 0 - 2 wpw , świeże i zmienione
śluz nieliczne pasma
plemniki obecne
flora bakteryjna nieliczna
nabłonki okrągłe i wielokątne nieliczne
wałeczki (-)
kryształy (-)

W pierwszym badaniu przy tak dużym poziomie leukoc.musiało być chyba silne zapalenie co najciekawsze pies nie wykazywał żadnych objawów typu czestomocz np. Ja badanie moczu zrobiłam przypadkowo .Przy robieniu kału, zawiozłam również mocz do badania bo wczesniej nikt nie kazał robić zanych badń.Wiec chyba miałam szcęśćie ,ze takz robiłam bo mogły by kłopoty być.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 czerwca 2006, 00:22

ten mocz jest dużo lepszy jest cięższy, nie lubię takich ogólników jak nabł. okrągłe i wielokątne nielczne . To niewiele daje lekarzowi. To pojęcie podobne do określenia , że w aucie zepsuty jest silnik. Nieliczne w czym? w preparacie czy polu widzenia? Ile tych okrągłych w takim razie jest a ile płaskich w polu. Ale mocz poza tym przyzwoity.
Gość

26 czerwca 2006, 09:34

NIestety, wiernie przepisałam wynik i tylko to było napisane.Może dlatego,że był wykonywany w innym laborat.niz poprzedni.Dziś mija 14 dzień podawania furaginu i jutro będe robić jeszce badanie kontrolne.

A poza tym jesteśmy 3 dni po artroskopii.Podczas operacji zaszły zmiany i zooperowano tylko jeden łokieć.Operacja była długa i nie mogli przedłużać narkozy.Za 2 tygodnie drugi łokieć a za kilka dni ,do stawowe podawanie kw.Hialuronowego.Pies narazie czuje się dobrze i wsyztsko chyba jest w porządku.

WklwYWIAD
Artroskopia lewego stwu łokciowego

Badanie kliniczne
Badanie dodatkowe
Rozpoznanie

Izolowany wyrostek dziobisty przyśrodkowy w części przyśrodkowej.Zapalenie błony maziowej, zmiany odciskowe o charakterze erozji chrząstki stawowej na powierzchni bliczka kłykcia kości ramiennej oraz erozja z odsłonięciem warstwy podchrzęstnej na przyśrodkowej powierzchni kości łokciowej.Usunięto wolne fragmenty chrzęstno - kostne oraz wykonano synowektomię z debridementem.

Zalecenia i uwagi.
jedzenie od jutra
ochrona szwów przed lizaniem
za 7 dni inj.dostawowa z hyalganu
przez 48 godzin zimne okłady
po 48 godzinach ciepłe
smycz 6 tygodni
spacery po 5-10 minut
2 - 3 razy dziennie przez pierwsze 2 - 3 dni 1/2 czopka pyralginy
za dwa tygodnie strona druga
eje opis do wglądu:
Justyn@

06 lutego 2007, 12:19

Witam!
Mam takie pytanie i jednocześnie prośbę...
Czy mogłabym prosić o analize krwi i moczu?

Oto wyniki:
KREW
Erytrocytów 6,52 mln/mm3
Hemoglobina 14,8 g/dl
Hematokryt 45,2%
MCV 69 fl
MCH 22,7 pg
MCHC 32,7 g/dl

Leukocytów 10,2 tys/mm3
Linfocyty 27%
Monocyty 7%
Kwasochłonne 0%
Pałeczki 7%
Segmenty 59%
OB po 1 godz. 1 mm
Płytki krwi 329 tys/mm3

ALAT 41 U/L
AspAT 29 U/L
AP 52 U/L
Glukoza 99 mg/dl
Kreatynina 0,9 mg/dl
Mocznik 34,8 mg/dl

Albuminy 32 g/l
Białko całk. 6,4 g/dl
Bilirubina 0,3 mg/dl
GGTP 9 U/L

MOCZ
Barwa żółta
Przejrzystość dobra
Osad skąpy
Ciężar właściwy 1,051
pH 6,5
Białko 29 mg/dl
Kreatynina 207 mg/dl
Glukoza (-)
Ketony (-)
Urobilinogen norma
Bilirubina (-)
Barwniki krwi (-)

Leukocyty 1-2 wpw
Erytrocyty 0-1 wpw, świeże i zmienione
Śluz pojedyncze pasma
Plemniki (-)
Flora bakteryjna brak
Nabłonki ogrągłe i wielokątne dość liczne
Wałeczki (-)
Kryształy (-)

Co można z nich wywnioskować?
Czy są jakieś niedobory bądz nadwyżki?
Będę wdzięczna za odpowiedz!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 lutego 2007, 22:53

Nabłonki ogrągłe i wielokątne dość liczne

To jest nieprawidłowe , ale to wręcz nie pasuje do tych wyników powtórzyłbym ten mocz czy powtórzy się taki wyniki, bo to bardzo nie pasyje do ogółu. Reszta ok.
Justyn@

08 lutego 2007, 10:56

Od swojego miejscowego weta dowiedziałam się, że w krwi jest troszeczkę podniesiona ilość leukocytów/norma do 10 tys, co może świadczyć o przewlekłym, niewielkim stanie zapalnym. Natomiast w moczu białka nie powinno być w ogóle i przyczyną najprawdopodobniej jest stan zapalny dróg moczowych...
Co mam robić?
Dodam, że częste siusianie od dłuższego czasu małej towarzyszy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 lutego 2007, 23:09

za jakiś czas powtórz badanie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje