Prośba o interpretację wyników

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Melka

15 kwietnia 2013, 12:36

Witam mam gorącą prośbę o pomoc przy interpretacji wyników badania krwi.
Suka ma 5 miesięcy. Zmartwiły nas (i weterynarza) niski poziom Hemoglobiny i wysokie poziomy AP i AST Czytałam jednak, że podwyższony poziom AP może być również związany z tym, że pies jeszcze rośnie.
Czy powinniśmy zrobić jakieś dodatkowe badania i co jeśli nie wzrost kośćca mogą oznaczać wysokie poziomy tych parametrów? Chorobę wątroby?

Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!
Rikula

15 kwietnia 2013, 13:12

Hemoglobina nie zmartwiłaby mnie , natomiast próby wątrobowe i AP tak ,a zwłaszcza AP .Powtórzyła bym je za jakiś czas .Nieprawidłowa dieta również podwyższa wartości.
Melka

15 kwietnia 2013, 13:18

Rozumiem, ale co to może oznaczać u tak młodego psa? :(
Mała jest na wysokobiałkowej diecie - dostaje Acanę z jagnięciną + co najmniej raz w tygodniu zupkę Shesir z rybą lub inną rybkę. Dodatkowo Omegany w kapsułkach.
Rikula

15 kwietnia 2013, 13:27

No właśnie , dieta wysokobiałkowa obciąża wątrobe i nerki ale nie wiem czy tylko to jest powodem
Melka

15 kwietnia 2013, 13:40

Rikula, co byłoby lepiej zrobić teraz?

1. zmienić dietę
2. za jakiś czas powtórzyć badanie? (za jaki?)

Czy może zrobić jakiś rozszerzony profil wątrobowy już teraz?
:?
Melka

15 kwietnia 2013, 14:19

Zastanawia mnie również, czy dieta wysokobiałkowa rzeczywiście miałaby wpływ na poziom AP i czy ta wartość powyżej 200 to jakaś masakra, czy może jeszcze się nie martwić na zapas?
Rikula

16 kwietnia 2013, 19:55

Melka , 200 AP to bardzo duża wartość ,ale nie denerwuj się na zapas , wysoka fosfotaza wystepuje w wielu chorobach ,trudno prorokować tutaj w necie , czy dieta ma wływ na AP ..raczej nie , zła dieta ma wpływ na wątrobe , trzustkę , nerki ..poczekaj na P.DR, Jarka on na pewno coś poradzi i zaradzi . Na pewno masz rację warto powtórzyć wyniki ,zrobić wszelkie jakie możliwe ,może nawet i USG j. brzusznej ? Przepraszam że pisze dzisiaj ,ale dużo pracowałam .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 kwietnia 2013, 17:23

taki poziom Ap nie jest powodem do paniki, sam zaś AST nie wskazuje na wątrobę . Zaleciłbym powtórzenie podwyższonych parametrów po 3-4 tyg jeśli dalej sa takie podwyższone rozpocząłbym szerszą diagnostykę.
Melka

23 kwietnia 2013, 14:49

Bardzo dziękuję! Tak zrobimy :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje