Witam mam gorącą prośbę o pomoc przy interpretacji wyników badania krwi.
Suka ma 5 miesięcy. Zmartwiły nas (i weterynarza) niski poziom Hemoglobiny i wysokie poziomy AP i AST Czytałam jednak, że podwyższony poziom AP może być również związany z tym, że pies jeszcze rośnie.
Czy powinniśmy zrobić jakieś dodatkowe badania i co jeśli nie wzrost kośćca mogą oznaczać wysokie poziomy tych parametrów? Chorobę wątroby?
Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam!
Prośba o interpretację wyników
Rozumiem, ale co to może oznaczać u tak młodego psa?
Mała jest na wysokobiałkowej diecie - dostaje Acanę z jagnięciną + co najmniej raz w tygodniu zupkę Shesir z rybą lub inną rybkę. Dodatkowo Omegany w kapsułkach.
Mała jest na wysokobiałkowej diecie - dostaje Acanę z jagnięciną + co najmniej raz w tygodniu zupkę Shesir z rybą lub inną rybkę. Dodatkowo Omegany w kapsułkach.
Rikula, co byłoby lepiej zrobić teraz?
1. zmienić dietę
2. za jakiś czas powtórzyć badanie? (za jaki?)
Czy może zrobić jakiś rozszerzony profil wątrobowy już teraz?
1. zmienić dietę
2. za jakiś czas powtórzyć badanie? (za jaki?)
Czy może zrobić jakiś rozszerzony profil wątrobowy już teraz?
Zastanawia mnie również, czy dieta wysokobiałkowa rzeczywiście miałaby wpływ na poziom AP i czy ta wartość powyżej 200 to jakaś masakra, czy może jeszcze się nie martwić na zapas?
Melka , 200 AP to bardzo duża wartość ,ale nie denerwuj się na zapas , wysoka fosfotaza wystepuje w wielu chorobach ,trudno prorokować tutaj w necie , czy dieta ma wływ na AP ..raczej nie , zła dieta ma wpływ na wątrobe , trzustkę , nerki ..poczekaj na P.DR, Jarka on na pewno coś poradzi i zaradzi . Na pewno masz rację warto powtórzyć wyniki ,zrobić wszelkie jakie możliwe ,może nawet i USG j. brzusznej ? Przepraszam że pisze dzisiaj ,ale dużo pracowałam .
taki poziom Ap nie jest powodem do paniki, sam zaś AST nie wskazuje na wątrobę . Zaleciłbym powtórzenie podwyższonych parametrów po 3-4 tyg jeśli dalej sa takie podwyższone rozpocząłbym szerszą diagnostykę.
-
- Informacje
-