Witam serdecznie. Jestem właścicielką 6-miesięcznej suni rasy owczarek niemiecki. Zwracam się do Pana z prośbą o konsultacje jej zdjęcia RTG, które było zrobione w kierunku dysplazji. Załączam link.
http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... 9612r.jpg/
Czy w związku z tym że sunia ma luźne stawy grozi jej dysplazja i czy jest jakaś szansa, że z tego wyrośnie.
Czy Pana zdaniem powinna mieć jakiś zabieg, jeśli tak proszę o podpowiedź jaki będzie dla niej najlepszy i w jakim wieku go wykonać. Dodam że sunia jest karmiona Joserą Kids bez żadnych suplementów. Nie kuleje i jest bardzo żywiołowym pieskiem.
Ma ograniczony ruch, a spaceruje tylko na smyczy. Dziękuję i Pozdrawiam.
Prośba o konsultacje RTG
niestety problemy z biodrami są i będą one się rozwijały ( w jakim stopniu nie da się dokładnie powiedzieć), już są zmiany w biodrach . Proszę o telefon
Dzień dobry,
Podobnie jak poprzedniczka, zwracam się do Pana z ogromną prośbą o konsultacje zdjęcia RTG stawów biodrowych.
Jest to zdjęcie mojego 18 miesięcznego briarda o wadze 39 kg. Jego rodzice są wolni od dysplazji /A/. Rodzeństwo, które się przebadało, również.
Na dzień dzisiejszy piesek nie ma żadnych niepokojących objawów zewnętrznych. Siada ładnie, chodzi , biega i wstaje również b.dobrze. Karmiony jest Puriną pro plain , dostawał Caniviton i pożarł już chyba z tonę kurzych łapek w galarecie.
Niestety jest szaleńcem , dosyć często staje na tylnych łapach - pracuję nad tym, aby go tego oduczyć. No i niestety chodzi po schodach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/696 ... 83893.html
Wiem, że lepiej nie będzie, ale co mogę zrobić, żeby nie było gorzej?
Jak mogę mu pomóc , czy będzie potrzebny jakiś zabieg i kiedy ?
Jaka to jest kategoria HD ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Podobnie jak poprzedniczka, zwracam się do Pana z ogromną prośbą o konsultacje zdjęcia RTG stawów biodrowych.
Jest to zdjęcie mojego 18 miesięcznego briarda o wadze 39 kg. Jego rodzice są wolni od dysplazji /A/. Rodzeństwo, które się przebadało, również.
Na dzień dzisiejszy piesek nie ma żadnych niepokojących objawów zewnętrznych. Siada ładnie, chodzi , biega i wstaje również b.dobrze. Karmiony jest Puriną pro plain , dostawał Caniviton i pożarł już chyba z tonę kurzych łapek w galarecie.
Niestety jest szaleńcem , dosyć często staje na tylnych łapach - pracuję nad tym, aby go tego oduczyć. No i niestety chodzi po schodach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/696 ... 83893.html
Wiem, że lepiej nie będzie, ale co mogę zrobić, żeby nie było gorzej?
Jak mogę mu pomóc , czy będzie potrzebny jakiś zabieg i kiedy ?
Jaka to jest kategoria HD ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
jest to ciężka dysplazja gorsza łapa lewa. Należy dbać o wagę psa, regulować jego aktywność, kontrolować stan stawów. Czy będą potrzebne zabiegi. Wszystko zależy od państwa, można wykonywać zabiegi profilaktyczne ale to zależy od sposobu poruszania się, jakich objawów przy chodzeniu itd. A co będzie w przyszłości nikt do końca nie przewidzi , bo wiele zależy od wielu wcześniej wymienianych czynników.
-
- Informacje
-