prośba o ocenę stanu dysplazji u 4 letniego goldena

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

12marek

01 marca 2012, 22:47

Witam,
Mój golden 19 marca skończy 4 lata. Gdy miał ponad rok stwierdzono u niego dysplazję stawów biodrowych na podstawie załączonego poniżej zdjęcia:
Obrazek
Lekarze zalecili karmę Royal Canin Mobility oszczędzanie stawów i glukozaminę.
Teraz temat powrócił.
Co jakiś czas po zabawach z innym psem kulał na przednią prawą łapkę. Zrobiliśmy RTG:
Obrazek
Podobno tu też coś jest nie tak ...
Ponieważ weterynarze w mojej miejscowości mają takie a nie inne podejście do sprawy zwracam się do Pana z prośbą o ocenę stawu łokciowego i stawów biodrowych ze zdjęcia wykonanego ponad dwa lata temu.
Chciałbym zrobić rzetelna ocenę jego stanu zdrowia.
Jakie badania wykonać ? Bo jak ja nie powiem co konkretnie chce to sami nic nie proponują.
Czy konieczny jest nowy RTG stawów biodrowych?
Czy nadal robi się to badanie tylko pod narkozą? Nie chciałbym go bez koniecznej potrzeby poddawać narkozie.
Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 marca 2012, 00:18

pierwsze zdjęcie jest za mało czytelne nieda sie z takiego zdjęcia na 100 % powiedzieć , że coś jest nie tak. Nawet stawy nie są opisnane. . Do oceny stawu łokciowego jestn potrzebne są jeszcze 2 zdjęcia w ulożeniu Ap i 15 stopni odchylenia AP.
12marek

05 marca 2012, 20:30

Dziękuję za opinię.
No to nieźle. Przecież to nie ja robiłem to zdjęcie tylko ktoś kto wziął za to pieniądze. :(
Muszę ponownie zrobić RTG ...
Aby zbadać aktualny stan mojego psa jakie zatem powinienem zażądać zdjęcia?
Ponieważ spotykam różne opinie proszę jeszcze o informację czy zdjęcia koniecznie trzeba robić pod narkozą czy niekoniecznie jeżeli pies jest spokojny?
U nas robią tylko w formie kliszy - jak je tu wrzucić aby było czytelne?
Lekarz który robił zdjęcie stawu łokciowego stwierdził, że ma jakieś zwyrodnienia bo ma dysplazję stawów biodrowych i wtedy przeciążone są stawy łokciowe.

Pozdrawiam
Marek
isabelle30

06 marca 2012, 17:36

Witaj Marku
Iza i Brutus :lol:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 marca 2012, 13:24

zdjęcia muszą być ap biodra z porządnym ułożeniem kolan i w 3 pozycjach każdy łokieć ( 2 to minimum). aby ocenić zdjęcie z foli to musisz zrobić jego fotokopie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje