Prosimy o porade.!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

21 października 2008, 13:14

Mam 15-sto letniego kundelka. Od kilku tygodni pies drapie się po całym ciele. Nie są to jednak pchły tylko jakaś choroba skóry. Wygryzł sobie sierść na grzbiecie przy ogonie. Łuszczy mu się cały grzbiet, brzuch i nogi ma zdrowe, ale przy odbycie wyrosła mu kulka wielkości jajka, ma już ja oddawna, ale nie ma problemów z załatwianiem się. Ma problemy ze schodzeniem i wchodzeniem po schodach. Do weta mamy daleko, a ogromny problem polega na tym, że ciężko go wsadzić do samochodu.
tayekuna

21 października 2008, 13:47

Pomimo tych problemów o jakich piszesz, chybe bez wizyty u weterynarza sie nie obedzie. Należy podjąć leczenie w kieunku choroby skóry a tego nikt zaocznie sie nie podejmie. Ze wzgledu na sedziwy wiek pieska należy mu sie godna starość i należy mu ja zapewnić. Widzę że zależy Ci na piesku, więc musisz pokonać te trudności mimo że jak piszesz jest duża odległość do weterynarza.
Lidan

25 października 2008, 21:23

Może masz w okolicy wetrynarza, który przyjedzie na wizytę domową? Zapewne nie za darmo, ale skoro problemem jest sama jazda psa w samochodzie to może warto poświęcić trochę więcej kasy. Pewne rzeczy można przecież sprawdzić w domu. Na upartego krew pobrać lub zrobić zeskrobinę pewnie też można w domu.
Fanta

26 października 2008, 00:14

Jaki jest to łupież , drobny i suchy na całym tułowiu czy też tłusty / w dotyku / w postaci wiekszych płatków . Umiejscowiony placykowato czy też w określonej części tułowia . Z Twojego opisu domyślam się że jest to łupież tłusty umiejscowiony szczególnie przy nasadzie ogona który po zeskrobaniu pozostawia drobne ranki .Opisz to bardziej doładnie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje