Prostata u psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Fabiennka
Kontakt:

10 maja 2007, 22:19

Witam u mojego psa wet stwierdził bardzo duże powiększenie prostaty z cystami, wielkość tego była to ok. 7cm ( mój pies jest średni) która występuje u psów w wielkości owczarka niemieckiego, lekarz zaproponował kastrację psa po której już do 2 tygodni prostata zmniejsza się o połowę. Tak więc zdecydowałam się na ten zabieg i w tej chwili Niko jest po zabiegu ( zabieg był przeprowadzony 26.04.07), ma zdjęte szwy i nie boli go już bo przed zabiegiem miał objawy:bolesny problem przy wypróżnianiu się, krwawienia z prącia, siadanie sprawiało mu trudność. 24.04.07 na wizycie u weta Nikowi podano hormon i lek przeciwbólowy Rimadyl, po zabiegu też Niko dostawał co 12 godz. Rimadyl, i na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić że Niko super się czuje, ma lepsze samopoczucie, jest wesoły , ma apetyt i najważniejsze że go nie boli.
Awatar użytkownika
Fabiennka
Kontakt:

10 maja 2007, 22:27

Bardzo proszę o zdania innych forumowiczów jak i gości którzy są właścicielami swojego pieska po kastracji a głównie z chorobą prostaty, chodzi mi o wypowiedzi jaką teraz dietę zastosować i w ogóle, Niko dostaje pokarm gotowany: mięso wołowe lub drób, marchew i makaron jako wypełniacz a i co 3 dzień pół łyżeczki lnu. Dodam, ze Niko to 8 letni piesek średniej wielkości ważący 18 kg.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 maja 2007, 23:57

my zalecamy zawsze obniżenie dawki pokarmowej o 1/4-1/3 . Może jeść to samo.
ODPOWIEDZ
  • Informacje