Prosze pomóżcie zdiagnozować co to ???

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Seledynka

23 listopada 2014, 13:59

Witam ,zauważyłam u swojego psa jakieś wypryski nie wiem jak to nazwać. Ma dosyć grubą i gęstą sierść i dopiero wczoraj podczas kąpieli to zauważyłam. Są to dwa male placki ulokowane idealnie po obu stronach,jeden na prawym udzie drugi idealnie po drugiej stronie na lewym udzie. Jak go kąpałam to w tym miejscu sierść normalnie wyciągałam bez problemu ,tak jakbym odklejała aż do łysej skóry :( co to może być ? Jutro ide do weta ale chciałabym przedtem poznać się z waszymi przypuszczeniami.

[URL=http://www.fotosik.pl][img]http:// ... .jpg[/img][/url]

[URL=http://www.fotosik.pl][img]http:// ... .jpg[/img][/url]
Retriver

23 listopada 2014, 14:44

Wygląda jak zapalenie skóry, tylko na jakim tle, grzybicznym, bakteryjnym :?: . Osusz dokładnie te łyse miejsca tak aby nie było wilgoci, być może wystarczy tylko zewnętrznie preparat odkażający i antybiotyk w proszku lub podany do pyska. O ile to jest to co myślę. Nie zauważyłaś przypadkiem pcheł u psiaka :?: uczulenie na ugryzienie przez pchłę również jest możliwe.
Seledynka

23 listopada 2014, 15:57

Pcheł nie zauważylam i dostaje advocate co 4 tygodnie po problemie z gronkowcem więc przed pchłami zabezpieczony co nie powiedziane że może jakaś była choć to bardziej wątpliwe.Kurcze niby wszystko w porządku a tu takie cholerstwo się zrobiło tylko skąd ....:(
Retriver

23 listopada 2014, 16:13

To może być ciąg dalszy problemów z gronkowcem, wystarczy, że pies zadrapie skórę, dochodzi do nadkażenia i znów to samo. U mojego psa pomógł podany antybiotyk w zastrzykach nazwy nie pamiętam, odkażanie octeniseptem oraz krem TRIDERM. Trzeba też zadziałać wzmacniająco na organizm aby radził sobie z paskudztwami.
Jutro idź do veta aby nie rozeszło się to dalej na skórę, najlepiej by było ogolić te miejsca psu lub wyciąć na króciutko nożyczkami aby był dostęp powietrza do skóry, wiem że zimno ale tak trzeba, pies jest na dworze czy w domu :?:
Seledynka

23 listopada 2014, 16:23

To buldog pies domowy ,to takie miejsca że on sam raczej by się nie zadrapał bo wysoko i całkiem z tyłu ale mam nadzieje że to nie powrót gronkowca choć to była forma delikatna i szybko antybiotyk sobie z nim poradził ale faktem jest że skądś to się wzięło.No jutro zdecydowanie będe u weta i zobaczymy co stwierdzi. A można z tego wziąć zeskrobine ? Bo często się zdarza że musze coś sugerować wetowi w sytuacji gdy wizyta kończy się na jednym wskazaniu : obserwować prosze :? wolalabym od razu działać konkretnie

Mam octanisept i ten krem posmarować już przed wetem?
Retriver

23 listopada 2014, 16:59

Nie chce Cię wprowadzać w błąd, gdyby to był mój pies posmarowałabym ale nie wiem jaki to będzie miało wpływ jeżeli vet zadecyduje o pobraniu zeskrobin. Najpierw opryskaj psu miejsca gdzie wyszły kudły (o ile się zdecydujesz na to) po godzinie nasmaruj kremem zobaczysz czy to miejsce przyblednie, krem jest fajny ponieważ działa zarówno na grzyby jak i bakterie.
Decyzja należy do Ciebie a jutro do veta.
Retriver

23 listopada 2014, 17:27

No to przypał, szkoda, krem był bardzo dobry, stosowałam go u psa w okresie letnim i nikt nie mówił o wycofaniu leku z użycia.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 listopada 2014, 22:36

nie przypał tylko odpowiedzialny człowiek ten składnik czyli betametazon dipropionianu to bardzo silny steryd między innymi maść stosuje się u dzieci. Ten steryd częściowo się wchłania przez skórę. Jeśli więc producent zadeklarował odpowiednią ( wcześniej przetestowaną ) ilość sterydu i taki a nie inny skład maści ma tak zostać i koniec.

Na zdjęciach masz typowe miejscowe zapalenie skóry . Kwestia ustalenia jego źródła.
Seledynka

23 listopada 2014, 23:59

Skąd sie może wziąć zapalenie skóry? Około 2 miesiące temu zrobiliśmy testy alergiczne i unikamy tego co najmniej wskazane choć tragicznego alergenu nie ma tylko takie na granicy. Od okolo 2 miesiecy je to samo ( gotowane najmniej uczulające wg testów i wg naszej obserwacji - indyk,warzywa i tych parchów nie było) kąpany około miesiąc temu ,nic nowego nie wprowadzone do diety,nic nie zmienione ... skąd może być zapalenie co mogło się przyczynic ? Jedzenie to samo,kąpiele te same,środki czystosci legowiska te same no ludu skąd to? :?

I jesteśmy po wizycie po dokladnym przeglądzie ma 4 takie plamy ,dwie po prawej i dwie po lewej stronie są umiejscowione jak w odbiciu lustrzanym dosyć nietypowo. Wstępne podejrzenie to być może z braku witamin.Pies jest na domowym jedzeniu i dostaje 1 tabletke witaminy i 10 kropelek ofa olie a teraz mam podwoić podawanie i smarować maścią te miejsca jak nic sie nie zmieni albo się rozsieje to powrót na zeskrobine.Podsumowując podejrzenie padło na brak witamin :? tylko czy faktycznie ten powód

A prosze upewnijcie mnie jeszcze : doszukuje się zmian skąd mogly powstać te wyłysienia i jedna zmiana jaka zaszla to podawanie wapna. Od miesiąca krusze skorupki jajek i podaje płaską malą łyżeczke dziennie do jedzenia ( gotowane indyk i warzywa plus witaminy) czy to moglo mieć wpływ na tą sytuacje? Tylko to mi przyszlo do głowy :?
Seledynka

25 listopada 2014, 18:04

Hallo prosze do przeczytania po edycji ;)
Retriver

25 listopada 2014, 18:15

Pojęcia nie mam, znalazłam taki tekst ale nie pasuje do objawów skórnych u Twojego psa. Podajesz może olej Łososia, to dobre rozwiązanie na problemy ze skórą.

Objawy nadmiaru:

Wapń należy do tych składników pożywienia, którego nadmiar w diecie wywołuje różnorodne objawy chorobowe. Pojecie nadmiaru wapnia rozumie się na dwa sposoby: jego ogólny nadmiar w organizmie wynikający z długotrwałego zwiększonego spożycia tego pierwiastka, lub jako hiperkalcemię - zwiększenie jego stężenia we krwi wynikającego z zaburzeń hormonalnych.

pobudza tarczycę do produkcji hormonów;

przyspiesza wzrost (maksymalne tempo wzrostu - duże obciążenie dla organizmu);

nadmiar może obniżyć wchłanianie żelaza i cynku oraz zaburzyć metabolizm witaminy K i spowodować utratę wapnia z tkanki kostnej;

prowadzi do hiperkalcemii: choroby prowadzącej do zaburzenia czynności nerek i kamicy układu moczowego.

osteochondroza - dochodzi do uszkodzenia chrząstek; może także dotyczyć stref wzrostu kości;

u osobników obciążonych prowadzi do szybszego rozwoju dysplazji stawu biodrowego;

u osobników obciążonych prowadzi do szybszego rozwoju dysplazji stawu łokciowego;

prowadzi do zespołu skrzywienia kości promieniowej (kości łokciowe rosną wolniej od promieniowych);
babaaga

25 listopada 2014, 19:04

Seledynka pisze:Skąd sie może wziąć zapalenie skóry? Około 2 miesiące temu zrobiliśmy testy alergiczne i unikamy tego co najmniej wskazane choć tragicznego alergenu nie ma tylko takie na granicy. Od okolo 2 miesiecy je to samo ( gotowane najmniej uczulające wg testów i wg naszej obserwacji - indyk,warzywa i tych parchów nie było) kąpany około miesiąc temu ,nic nowego nie wprowadzone do diety,nic nie zmienione ... skąd może być zapalenie co mogło się przyczynic ? Jedzenie to samo,kąpiele te same,środki czystosci legowiska te same no ludu skąd to? :?

I jesteśmy po wizycie po dokladnym przeglądzie ma 4 takie plamy ,dwie po prawej i dwie po lewej stronie są umiejscowione jak w odbiciu lustrzanym dosyć nietypowo. Wstępne podejrzenie to być może z braku witamin.Pies jest na domowym jedzeniu i dostaje 1 tabletke witaminy i 10 kropelek ofa olie a teraz mam podwoić podawanie i smarować maścią te miejsca jak nic sie nie zmieni albo się rozsieje to powrót na zeskrobine.Podsumowując podejrzenie padło na brak witamin :? tylko czy faktycznie ten powód

A prosze upewnijcie mnie jeszcze : doszukuje się zmian skąd mogly powstać te wyłysienia i jedna zmiana jaka zaszla to podawanie wapna. Od miesiąca krusze skorupki jajek i podaje płaską malą łyżeczke dziennie do jedzenia ( gotowane indyk i warzywa plus witaminy) czy to moglo mieć wpływ na tą sytuacje? Tylko to mi przyszlo do głowy :?

Nie wiem, czy te objawy to alergia, amoja suczka alergiczka miała inne, ale coś mi ta sytuacja przypomina:
zmieniło sie u Ciebie tylko to że podajesz skorupki - a na nich znajduje sie błonka (na pewno nie usuniesz wszystkiego). Z pewnością może uczulać białko błonki, tak jak u mnie.
Jaja czesto uczulają– "bardziej uczula białko niż żółtko, czynnikiem uczulającym jest owoalbumina, owomukoid, konalbumina, lizozym i owomucyna"
Odstawiłam skorupki, zaczełam podawć zwykły strącany , czysty węglan wapnia (do kupienia w sklepie dla domowej produkcji win itp) - uczulenie (łzawienie, ropienie oczu, świąd uszu, skóry) ustapiło.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 listopada 2014, 22:54

nikt przez neta nie powie co wywołało infekcje trzeba się tym zmianom przyjrzeć może i pobrać próbki do badania . Może to być i sprawa alergiczna , ale też nią wcale nie musi być.
pytanie

26 listopada 2014, 16:01

a po co wylewałaś advocate co 4 tygodnie i jak długo było stosowane?
ODPOWIEDZ
  • Informacje